1. Daca sunt singur nu am nevoie de asigurare de viata.

Probabil ca, daca esti singur, fara datorii si cu un cont in banca suficient de mare incat sa-ti acopere cheltuielile medicale, in caz ca vei avea nevoie de spitalizare sau interventii chirurgicale, sau cele cauzate de deces, asigurarea de viata nu este necesara. Totusi, daca ai pe cineva care depinde de tine si orice fel de datorii prezente sau viitoare, ai putea sa iei in considerare incheierea unei asigurari de viata.

2. Doar daca aduc cei mai multi bani in casa am nevoie de asigurare de viata.

Intr-adevar, pierderea celui care sustine financiar familia va avea un impact major asupra securitatii financiare a familiei si va influenta in cea mai mare masura nivelul de trai al acesteia ulterior. Dar si costul pierderii acelei persoane din familie care ramane acasa si se ocupa de cresterea si educarea copiilor, de curatenie sau gatit, sau care castiga mai putin, este important de luat in calcul, chiar daca adeseori este trecut cu vederea. Daca adunam salariul lunar al unei bone, al unei menajere si al unei bucatarese, cu siguranta ne vom face o imagine despre valoarea serviciilor celui care se ocupa de casa.

3. Nu mi se poate intampla tocmai mie, de ce sa dau banii pe o asigurare de viata?

Este normal sa fim optimisti si sa ne gandim ca ceva rau nu ni se poate intampla chiar noua. De aceea poate nu luam in considerare o asigurare de viata. Adevarat, este foarte posibil ca decesul sa nu aiba loc atunci cand esti activ si lucrezi, de aceea asigurarile de viata sunt mai ieftine pentru cei tineri si sanatosi. Insa, nu te asiguri doar pentru eventualitatea ca se va intampla ceva tragic, ci pentru efectul pe care il va avea acest eveniment asupra familiei tale sau celor dragi tie, protejandu-i astfel financiar si dupa ce tu nu le vei mai fi alaturi.

4. Este suficient ca asigurarea de viata sa aiba de doua ori valoarea salariului meu anual.

Cel mai frecvent, atunci cand alegem suma asigurata, inmultim salariul anual al celui care castiga cel mai bine din familie cu cel putin 3, in functie de nevoile si situatia specifica a fiecaruia. Daca esti tanar, casatorit, ai o casa si un copil, e indicat sa iei in considerare de 3-7 ori venitul tau anual. Daca esti casatorit cu mai multi copii, ai datorii si nu vrei sa le lasi pe umerii celor dragi, ai putea multiplica venitul tau anual cu 7-10. Insa, asigurarea de viata, mai exact suma asigurata la deces, trebuie sa aiba o valoare suficient de mare incat sa acopere atat cheltuielile imediate aferente evenimentului asigurat, cat si nevoi financiare ulterioare ale familiei, pentru o anumita perioada de timp dupa acel moment.

5. Asigurarea de viata pe termen limitat oferita de companie sau asigurarea de viata de la banca de cand am luat creditul sunt suficiente pentru mine.

Nu este intotdeauna adevarat. Asigurarile de viata facute odata cu contractarea unui credit au o valoare egala cu suma imprumutata de la banca, astfel incat, in cazul decesului, suma asigurata sa acopere valoarea creditului. Asigurarile de viata de la firma au si ele o acoperire limitata si nu raspund de fiecare data tuturor nevoilor tale. Ca orice beneficiu oferit de angajator, si acesta se poate modifica in timp sau disparea de pe lista de beneficii, iar costurile unei noi polite, daca vei decide ulterior ca ai nevoie de protectie financiara, vor creste. Spre exemplu, pe o durata de 10 ani si pentru o suma asigurata de 100.000 lei in cazul unui produs de asigurare cu componenta de protectie, o femeie de 40 de ani va contribui anual cu aproximativ 50% mai mult fata de cat ar plati daca si-ar incheia o polita la 30 de ani.

Nu in ultimul rand, trebuie amintit aici faptul ca tu esti cel care cunosti cel mai bine dorintele tale si nivelul de protectie de care ai nevoie, iar aceste tipuri de asigurari sunt mai putin flexibile si nu sunt personalizate.

(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)