Daca vrei sa poti sa te retragi din munca inainte de a atinge varsta standard de pensionare - sa nu te mai trezesti devreme, sa calatoresti unde si cat vrei tu sau, de ce nu, doar sa ai grija de nepoti - trebuie sa iti pregatesti din vreme terenul, pentru ca la pensia de stat si cea obligatorie sau facultativa ai acces doar dupa acesta varsta.

Prin comparatie cu ceilalti europeni, putini romani aleg sa se retraga din activitate inainte de a implini varsta legala de pensionare: statisticile arata un raport de unu la trei. In mod natural insa tendinta de aliniere exista, si multi sunt cei care incep sa isi doreasca sa petreaca cat mai putin timp la serviciu si, pe masura, sa aloce mai mult propriilor placeri. Daca iti construiesti din timp un plan financiar solid si il urmezi cu consecventa in timpul vietii active, poti sa decizi tu singur cand vrei sa vina momentul pensionarii. Ba chiar mai mult, tu decizi cum iti vei petrece aceasta perioada, punand deoparte, atatia bani cat crezi ca vei avea nevoie.

In Romania, doar 2,5% din pensionarii inregistrati in aprilie 2009 in statisticile Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale erau persoane retrase din munca inainte de implinirea varstei standard (65 de ani pentru barbati si 53 de ani pentru femei). In cifre brute, mai putin de 9.500 de romani sunt in prezent pensionati anticipat si circa 11.000 primesc o pensie partiala. Procentul e de peste trei ori mai mic decat cel din alte tari ale Uniunii Europene, si nici nu a crescut prea mult in ultimii trei ani. Situatia era similara si in 2006, potrivit unui raport al UE privind pensionarea anticipata; pe atunci, sub 3% dintre romanii cu varsta intre 60 si 64 de ani si intre 3 si 10% din intervalul 55-59 de ani erau pensionati anticipat.

Europenii au invatat de mult timp lectia economisirii pentru pensie: acelasi raport noteaza faptul ca, in 2006, 20% dintre persoanele care s-au pensionat anticipat au facut-o pentru ca, pur si simplu, nu au mai vrut sa munceasca. Lista motivelor care poate duce la o decizie de acest fel e lunga, si fara doar si poate fiecare dintre noi va adauga pe ea motive in plus, fie ca vrem sa stam acasa cu cei dragi sau pur si simplu pentru ca ne-am saturat de mersul la serviciu. Constrangerile financiare ne impiedica insa de cele mai multe ori sa facem aceste lucruri. E evident ca o decizie de acest fel nu are cum sa vina daca nu-ti pregatesti din timp terenul, economisind constant pentru a-ti continua si dupa retragerea din munca traiul (macar) la standardele cu care te-ai obisnuit.

Acelasi raport al UE arata ca 9% dintre persoanele pensionate inainte de implinirea varstei standard au beneficiat de "intelegeri favorabile" la parasirea locului de munca, sau altfel spus, de conditii financiare ce le-au permis sa isi continue traiul fara a mai fi nevoiti sa mearga la serviciu. Daca poti beneficia si tu de astfel de intelegeri, e minunat; trebuie insa spus ca beneficii de acest fel nu se acorda chiar pe scara larga, ci mai degraba pentru functiile de top management. Daca nu te incadrezi in aceasta categorie si nici nu e felul tau sa speri cu ochii deschisi ca vei primi candva o mostenire, atunci e clar ca trebuie sa iti planifici singur viitorul financiar pentru perioada pensiei.

Daca vrei sa poti sa te retragi din munca inainte de a atinge varsta standard de pensionare - sa nu te mai trezesti devreme, sa calatoresti unde si cat vrei tu sau, de ce nu, doar sa ai grija de nepoti – trebuie sa iti pregatesti din vreme terenul, pentru ca la pensia de stat si cea obligatorie sau facultativa ai acces doar dupa acesta varsta.

Ce trebuie sa faci

  • Incepe prin a-ti evalua nevoile: de cati bani ai nevoie pentru traiul de acum, cat de curand ai vrea sa te pensionezi si, mai ales, cati bani crezi ca-ti vor trebui atunci ca sa traiesti la fel? Sunt intrebari la care doar tu poti sa raspunzi dar, daca ai nevoie de un punct de plecare, gandeste-te la nevoile tale de venituri in perioada ramasa pana la pensionarea oficiala. Ca orice lucru bun, si economisirea pentru pensie presupune perseverenta si cumpatare; asa ca, cel mai bine e sa incepi din vreme, pentru ca astfel vei beneficia de o perioada mai de mare de contributii. Pune deoparte cat poti tu de mult si incearca sa iti impui ca economisirea sa fie o prioritate, chiar daca asta va insemna, uneori, sa renunti la micile luxuri.
  • Poti alege sa-ti tii banii intr-un depozit la banca, dar daca stii ca nu esti genul consecvent, si ca vei "atenta" la banii stransi cu prima ocazie, foloseste pentru economisire acele instrumente financiare ce iti impun o autodisciplina, asa cum este, de exemplu, o asigurare de viata cu componenta pentru pensie. Orice ai alege, ai insa in vedere sa iti pui, pe cat posibil, banii la lucru cat mai bine: nu-i tine "la saltea", pentru ca astfel nu vei castiga.
  • Alege acele investitii care se potrivesc cel mai bine profilului tau de risc si incearca, pe cat posibil, sa-ti investesti banii in plasamente pe care le poti adapta rapid unor schimbari ce pot sa apara.  Odata ce ai inceput sa economisesti, incearca sa nu te multumesti doar cu putin; sa spunem, de exemplu, ca la un moment dat castigi ceva in plus, primesti un bonus sau o crestere salariala. Inainte de a te bucura de ei cumparandu-ti "ceva frumos", gandeste-te de doua ori si la ce este important pentru viitorul tau.  

Ce altceva mai poti sa faci pentru a-ti pregati pensionarea anticipata? Gandeste-te ce ti-ar placea cu adevarat sa faci si, cum se intampla, nu prea poti atunci cand trebuie sa mergi la munca.

Retragerea din activitate nu inseamna (daca nu vrei) ca trebuie sa stai degeaba: poti sa alegi sa desfasori, cu ce program vrei tu, o slujba care simti ca ti-ar aduce implinire. Pana la urma, poti sa iti si permiti acest lucru, pentru ca ai pus deja deoparte banii necesari pentru a-ti asigura un trai asa cum ti-l doresti.

(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)