Europarlamentarul roman Magor Imre Csibi (PNL/ALDE) impreuna cu un grup de experti in probleme de obezitate si pacienti au cerut miercuri Comisiei Europene, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, sa sprijine initierea unei " Zile Europene a Obezitatii " pe data de 16 mai a fiecarui an.

"Punctele de vedere ale tuturor partilor interesate si ale pacientilor, in mod special, sustin fara echivoc dezvoltarea unor strategii mai eficiente in lupta impotriva obezitatii. Este imperativ sa se sporeasca gradul de constientizare cu privire la importanta unei alimentatii sanatoase si a practicarii sportului. Consider ca a venit timpul sa se raspunda de asemenea, la vocea in crestere a populatiei supraponderale si obeze din Europa, prin instituirea oficiala a unei Zile Europene a Obezitatii " a declarat europarlamentarul Magor Csibi.

Pana in prezent, accentul pus de Uniunea Europeana si de guvernele nationale s-a concentrat asupra alimentatiei si activitatii fizice. Cu toate acestea, se mai pot face multe, iar in acest scop doctorul David Haslam a tinut sa declare ca "Exista o nevoie reala pentru un dialog consolidat intre pacienti si cadrele medicale, combinate cu o recunoastere a obezitatii ca o veritabila boala precum toate celelalte. La fel de importanta este necesitatea de a aduce coerenta si claritate pe piata produselor de scadere in greutate, cu accent pe asigurarea eficacitatii acestora (n.r. produselor) ca parte a revizuirii de catre UE a strategiei sale privind obezitatea ".

"Lupta impotriva obezitatii este o prioritate europeana in domeniul sanatatii publice. Consider ca fiind foarte importanta incurajarea persoanelor supraponderale si obeze din intreaga Europa sa-si exprime opiniile. Acestea sunt persoanele cele mai indicate care sa ne comunice cum percep aceasta stare si care sunt mijloacele cele mai eficiente in lupta impotriva surplusului de kilograme. In acest scop, vom lansa un sondaj on-line la www.obesityday.eu inainte de sfarsitul lunii aprilie pentru a intelege mai bine cum sa ne adresam nevoilor si preocuparilor acestor persoane", a explicat eurodeputatul liberal Magor Csibi.

Datele statistice ale obezitatii in Europa arata ca in numai doua decenii, numarul persoanelor cu aceasta problema s-a triplat, iar daca nu se iau masuri urgente si eficiente, numarul estimativ in Europa, pana anul viitor, va fi de 150 milioane de adulti obezi (aproape 20% din populatie), dintre care 15 de milioane de copii si adolescenti obezi. In cele mai multe tari, in prezent, intre 30% si 80% dintre adulti sunt supraponderali.