Incep targurile de Craciun, din Bucuresti pana-n Sibiu. Vor fi si iarmaroace zen, cu donatii de haine pentru nevoiasi. Mergi la teatru si la concerte, dar si-n excursii in Piatra Craiului cu muntomanii. Sunt expozitii si petreceri underground, din galerii pana-n cluburile de muzica electronica. Tot in weekend se lanseaza: Interventia lui Dinu Gutu, „Acasa pe drum” de Cosmin Bumbut si Elena Stancu si editia colectiva „Cum sa fii fericit in Romania”, marca Humanitas.

Weekend HCFoto: Haute Culture

7 decembrie LANSARE - „Acasa pe drum. 4 ani teleleu“ de Elena Stancu & Cosmin Bumbut

Bumbut si Stancu au stat 4 ani teleleu Tanase pe drumuri. Au vazut oameni & locuri. Uite ce spune Cartarescu despre cartea lor: „Elena si Cosmin au plecat in cautarea «vietii care se vietuieste» si-a omului real, care se reveleaza nu in lumea standardizata si domesticita in care traim noi, consumatorii de cultura, ci in saracie crunta, in case darapanate, in violenta incredibila, in comunitati uitate de Dumnezeu, in puscarii si-n ghetouri. Cei doi au baut peturi de bere cot la cot cu oamenii intalniti, au povestit cu ei, uneori despre omoruri si talharii, au luat purici si paduchi de la ei. Au trait la fel ca ei, uneori mai rau, impregnandu-se de damful umanitatii reale. Vorbim adesea de «Romania profunda» fara sa avem habar despre ce vorbim. Prin cartea celor doi ajungem sa masuram aceasta profunzime. Elena si Cosmin m-au primit in rulota lor, mi-au aratat-o in toate detaliile ei claustrofobice. Rareori m-am simtit mai diminuat si mai trist. N-as fi putut trai viata lor nici trei zile. Dar faptul ca ei exista, in afara conventiilor care ne fac conformisti si depresivi, si ca dau astfel marturie despre ce-nseamna cu adevarat libertatea e o mare consolare pentru mine. Macar stiu, prin ei, ca eroismul e real si palpabil, nu o notiune goala.“

7 decembrie: ELECTRO HERODOT TOATA NOAPTEA

Muzica contemporana, electronica. Noapte alba pe beat-uri lunatice.

7 decembrie: Crima si pedeapsa dupa F.M. Dostoievski, regia Yuri Kordonsky

Piesa “Crima si pedeapsa” este o versiune surprinzatoare a romanului lui Dostoievski. Un proces complicat al constiintei despre vinovatia si nevinovatia unei crime. Motivarea crimei. Motivarea impulsurilor care-l conduc pe erou sa-si recunoasca vina. Un Raskolnikov modern cu constiinta scindata si dorinta de a indrepta tot raul din lume.

7 decembrie: BANDITII LUI ERNU

Acum un an scriitorul Vasile Ernu a scos a doua parte din trilogia marginalilor, o carte dedicata lumii interlope. Dupa Sectantii (prima parte a trilogiei), in Banditii, Vasile Ernu ne cufunda din nou in evenimente din propria biografie: ne poarta prin cimpia Bugeacului, ne conduce pina la Odessa si ne readuce in Bucurestiul zilelor noastre. Banditii nu este doar o carte despre marginali si nici doar un pretext pentru a ne insira povesti din copilaria si adolescenta autorului. Banditii e o carte ”adusa la timpul prezent”, care diseca esenta fenomenului lumii interlope, a felului in care se cupleaza aceasta la societatea canonica pe care o dispretuieste pentru ipocrizia sa.

7 decembrie: EXPOZITIE: I Am At My Most Beautiful When I Am Alone

Expozitie cu lucrarile artistei Lea Rasovszky. Chipurile din operele ei seamana cu plantele in intuneric, spune curatoarea. Intrebarea pe care ti-o pui cand le vezi este: unde se termina granitele tale si incepe, dincolo de tine, peisajul lumii inconjuratoare? Tot curatoarea spune ca operele artistei sunt o “diorama a singuratatii”.

8 decembrie Opera Romana – Messa de Requiem a lui Verdi

In memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României

8 – 10 decembrie TARG LA ORA0, BRASOV

Targ heartmade, handmade si homemade pentru tine la Ora0, in Brasov.

8 – 10 decembrie: Targul pentru Artizanat si Mestesuguri 2017

Artizanii si mestesugarii vor explica si demonstra practic cum se pregatesc si se obtin produsele lor: covoare tesute manual, covoare innodate, confectionarea iilor, tapiserii, stergare; impletituri – sfoara, nuiele, fibre vegetale; ateliere de olarit, tesut, broderie, dantelarie, ceramica traditionala si decorativa, iconografie, confectionarea de papusi folclorice, incondeierea oualor, confectionarea mastilor, prepararea culorilor vegetale si vopsirea materialelor traditional, confectionarea articolelor din piele, din fier, articolelor din sticla, articolelor din lemn; atelier de restaurare; atelier de prelucrarea lemnului si mic mobilier artizanal, bijuterii.

8 decembrie: TEATRU: Bun de Export - Avanpremiera si Premiera

De cate ori pe zi te gandesti sa pleci din tara? De cate ori ai intrat pe site-ul ambasadei Canadei ca sa te uiti la conditiile de emigrare? Cati dintre cunoscutii tai sunt romani care s-au stabilit afara si te intreaba si pe tine de ce nu pleci? De la "brain training" – mersul afara la studii - la "brain drain", migrarea masiva catre vest face ca Romania sa traverseze o perioada de tumult si in relatia cu cei mai tineri dintre cetatenii sai. In acest context a aparut “Bun de Export”, initial un spectacol despre ce inseamna sa pleci de acasa la mii de kilometri distanta, despre tineri profesionisti romani din toata lumea si despre felul in care s-au adaptat sau nu la noua viata. Dupa colectarea a peste 100 de povesti reale despre emigrare, "Bun de Export" a devenit un spectacol despre acele decizii care ne schimba viata si despre cum reusim sa traim cu ele. Povestit din perspectiva lui Alex Tocilescu, fost publicitar, actual Presedinte al Asociatiei de Proprietari dintr-un bloc bucurestean, "Bun de Export" iti va face cunostinta cu trei generatii ale familiei Tocilescu, dezvaluind cu umor modul firesc in care migratia s-a insinuat in vietile tinerilor de azi.

8 decembrie: PARTY: Nuaptebunapetrecere Serparie in toata regula.

Surprize pentru doamne si domnisoare. Dedicatii gratuite la microfon pentru prieteni sinceri. Muzica pentru toate gusturile, vine baiatu cu statia. Vii uscat, pleci transpirat! Vii singur, pleci dimineata! Ultimul stinge lumina, dar nu inainte sa se serveasca cafeluta. E un mesaj din partea adminilor DJ Alecsandra si DJ Virgil: Respecta si vei fi respectat! Viata ne ofera sansa sa intalnim persoane deosebite!

8 decembrie: WORKSHOP ZEN

Cuvintele Trupului Workshop aplicat in nonverbal, zice trainerul. Te invata cum trupul tau vorbeste fara sa fie intrebat.

8 decembrie: RANDEVU: Incognito's Holiday Vibe cu

Piticu / Cally / Invers / Dumi Randevu si party cu artisti underground, unde simti ca te cufunzi in noapte & vise.

9 decembrie, 16:00 Lansare ”Intervenția” de Dinu Guțu pe Terasa Obor.

9 decembrie: LANSARE: Cum sa fii fericit in Romania

9 decembrie: Party: Cei 7 ani de acasa Petrecere educativa cu muzica electronica.

9 decembrie: Poetrip la Macaz

La finalul lui noiembrie, de obicei, Stefan si Oana sarbatoresc aniversarea lor printr-o petrecere la care sunt invitati toti prietenii si se danseaza pana dimineata pe muzica dementa. Anul asta au implinit 8 ani de cand s-au cunoscut si se bucura ca au desfiintat acel mit ca dragostea dureaza doar 3 ani. Sau 7. Asa ca au sarbatorit on the road. Casatoria este calatoria. Oana a purtat o minunata rochie de mireasa cu o trena lunga de 8000 de kilometri, iar Stefan a condus-o in brate peste mari si tari. Este imposibil de povestit tot ce s-a intamplat in acest megaeurotrip de 48 de zile prin Timisoara, Viena, Venetia, Hyeres, Barcelona, Sabadell, Praga, Jena, Fulda, Nuremberg, Oradea, Brasov. Orice aventura are si intamplari fericite, si intamplari nefericite, dar asta e tot farmecul aventurii. Povestea va fi comprimata intr-un rezumat muzical & poetic.

9 decembrie: CONCERT: Irina Rimes in Sibiu

RIMES

Irina Rimes e cantareata cu o groaza de vizualizari pe YouTube. Ea mixeaza dance, R&B, lamento-uri & ritmuri super sentimentala.

9 decembrie: PARTY: Efdemin/ D. Rusu / Intrepid Soul Party-ul se numeste: “Enter the Tunnel / Intra in tunel”. Tot mai multe petreceri suprarealiste in Bucuresti.

9 decembrie: WORKSHOP: Yoga in stil balinez

YOGA

Exista, da: yoga in Bali, cu ghirlande-n par si muzica mantrelor. Te cufunzi in dementza naturii cu totul. De ce? Organizatorii te invita la workshop cu apelativul: “draga copacel”.

9 decembrie: CONCERT: Jazz in the Royal Train, Mogosoaia

Evenimentul va avea loc in apropierea Parcului Mogosoaia, transportul pana la Tren va fi inclus in pretul biletelului. Biletul include: transportul din centrul orasului pana la Trenul Regal, Concertul de Jazz din Incinta Trenului Regal, Fondue de branza si Raclette.

9 decembrie: EXCURSIE: Iarna in Miclosoara, Covasna

Mergi in excursie, in Covasna deja ninge.

9 decembrie: PARTY:

Dudu / Weapons Grade / Phobe1 / Brusten / B-Tone Clubul e subteran, construit in galeriile unui palat de la 1900. Djii baga hipstereala & visare.

9 decembrie: Femeia in Luna – cine-concert Irina Margareta Nistor & CelloFun

E poveste lunga. Uite-o: In iulie 1869, medicul si poetul sibian Friedrich Krasser, bunicul lui Hermann Oberth, spunea: „Peste o suta de ani, oamenii vor ajunge pe Luna. Nepotii nostri vor fi martorii acestui eveniment". Exact 100 de ani mai tarziu, in 22 iulie 1969, nepotul sau il privea la televizor pe Neil Armstrong, facand faimosul pas „mic pentru om, urias pentru omenire” pe solul selenar, coborand dintr-o naveta spatiala la originea careia savantul transilvanean isi adusese o valoroasa contributie. Considerat unul din parintii astronauticii moderne, Oberth s-a dovedit a fi un vizionar. Oberth din Medias a fost chemat in Germania, pentru consultanta stiintifica la filmul SF „Femeia in Luna”, primul lung-metraj de actiune din istorie care se desfasoara in spatiu, film pentru care Oberth a realizat in intregime planurile detaliate ale navetei spatiale cu mai multe trepte. Proiectia este insotita de sound-designul original al trupei CelloFun, o formula electro-acustica creata special pentru re-constructia coloanei sonore a filmelor mute, care face apel la o mixtura de foley, efecte in timp real si improvizatie live. Nostalgicii filmelor pe casete video vor avea o experienta din vremi trecute: traducerea in limba romana a subtitrarii engleze a filmului, suprapuse peste cartoanele originale in limba germana, va fi facuta, pe viu, de „Vocea Filmelor”, Irina Margareta Nistor.

9 decembrie: TARG DE VINYLURI

Cea de-a treia editie a targului de vinyl Paradis Paradis, cu o selectie de 3000 de discuri din arhiva: vinyl-uri rock (progresiv, psihedelic), jazz, disco, soul, funk, experimental, ambient, library, industrial, punk si multe alte surprize.

9 decembrie: EXCURSIE: Piatra Craiului

Excursie cu muntomani din Piata Victoriei catre masivul Piatra Craiului.

10 decembrie: COMUNITATE: 100 de oameni de zapada, Sibiu

In parcul Sub-Arini din Sibiu se fac 100 de oameni de zapada pe care oamenii din comunitate ii aliniaza la vedere.

10 decembrie: TARG DE LUCRURI MISTO

Articole vestimentare, electrocasnice, bijuterii hand-made. Gama vasta de produse.

10 decembrie: IARMAROC ZEN

Iarmaroc cu donatii de haine & obiecte. In Parcul Tineretului.