Praful de stele, Festivalul lui Enescu, ziua a 9-a

de Gasca Haute Culture     HotNews.ro
Luni, 11 septembrie 2017, 13:15 Actualitate | Haute Culture

Festival Enescu
Foto: Festival Enescu
Vedeta serii: Andrei Ionita, 23 de ani. Sala Palatului Münchner Philharmoniker, dirijor Valery Gergiev, Enescu – Simfonia I în Mi bemol major op. 13 (1905) Saint-Saëns – Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră în la minor op. 33 (1873), solist Andrei Ioniță, Rimski-Korsakov – Suita simfonică „Şeherazada“ op. 35 (1885), ultimul concert al acestei orchestre. 

Enescu (din nou) altfel 

"Motto"-ul muzical al Festivalului George Enescu este deschiderea părții 1 a Simfoniei. Dar, iata motto-ul interpretat de Münchner Philharmoniker m-a facut sa-l inteleg altfel pe acest Enescu.  

Vedeta serii este un băiat cu degete fermecate 

Andrei Ioniță, un băiat de 23 de ani, laureat al Concursului Ceaikovski de la Moscova în 2015, a interpretat concertul lui Saint-Saëns. Îl privești cântând și ai impresia că muzica vine dinăuntrul lui, iese prin degete și face violoncelul să cânte. La bis a dedicat Lebăda lui Saint-Saëns bunicii lui și a plâns și el, am plâns și noi. Al doilea bis, a fost Bach și am simțit că Andrei Ioniță are praf de stele în degete. 

1001 de nopți povestite cu muzică 


Rimski-Korsakov – Suita simfonică Şeherazada. Ar putea fi considerată șlagăr, toți o știm, putem fluiera, îngâna sau chiar cânta diversele teme. Doar că Münchner Philharmoniker cu Gergiev mi-au arătat cum este de fapt Șeherazada. A fost aceeași partitură știută, însă altfel, cu nuanțe pe care nu le-am mai auzit. 

Clarinetul, vioara, violoncelul, flautul și fagotul au strălucit la părțile solo; parcă e o orchestră formată din soliști, care însă sub bagheta lui Gergiev devin un întreg. Această arhicunoscută lucrare a respirat, a trăit cu forță și poezie, cu momente de tensiune și de lirism. Disclaimer: nu suntem critici muzicali, muzicologi sau muzicieni, nu avem nici o obligație, nu ne asumăm nici un rol. Expunem păreri sincere și subiective despre spectacole. Pentru articole de specialitate vizitați paginile de specialitate. O veste bună pentru cei care nu pot fi în sală: se transmit foarte multe din concerte la radio, sau pe site-ul Festivalului, live.


Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

881 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Enescu (Luni, 11 septembrie 2017, 13:54)

    nimrod [utilizator]

    Mie imi place ca la Ateneu pun lumina albastra care cauzeaza de bine...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă