In seara de 1 septembrie, in cadrul celeide-a treia editii a Festivalului Dichis'n Blues de la Tulceavine sa ne vrajeasca o sirena autentica din Grecia. Este urmasa celor care, in vremuri demult apuse, erau cat p-aci prin cantecele lor sa il intoarca din drum pe eroul mitologic Odiseu si sa-l determine a intenta divort consoartei sale Penelopa... Hai la Tulcea cu grabire s-o sorbim dintr-o privire!Experienta Haute Culture.

Festivalul Dichis'n'BluesFoto: Haute Culture

Trupa The Speakeasies Swing Band (componenta: Caterina-voce, PanosK -chitara electrica, Giannis-chitara acustica, PanosV- dublu bass, Manolis - pian, Christos - clarinet, Stergios - baterie) a debutat in primavara anului 2010, devenind in scurt timp cea mai indragita formatie greceasca care interpreteaza Swing.

Reporter: Admit faptul ca am fost placut surprins de ideea ca o trupa din Grecia abordeaza creativ genul Swing si de curajul vostru de a re-inventa "clasice" precum "Why Don't You Do Right?" (Kansas Joe McCoy, 1936) sau "Minnie the Moocher" (Cab Calloway, 1931). De ce ati ales aceasta cale muzicala in detrimentul uneia mai comode si poate... mai la moda?

The Speakeasies Swing Band: Consideram intrebarea ta a fi un compliment! Avem convingerea ca optiunea la nivel de grup s-a bazat pe gusturile si pe preferintele noastre muzicale si pe dragostea pe care cu totii o purtam acestui gen, si nu pe ultimele tendinte in industria muzicala din aceasta lume.

Swing-ul este un gen foarte special si foarte atragator, ce include nenumarate sub-genuri; reprezinta o "great freedom of movement", cu o istorie indelungata care se afla in spatele sau. Trendurile globale sunt prea putin interesante pentru noi si suntem extrem de fericiti sa putem sa mentinem o distanta apreciabila fata de acestea!

Reporter: Swing-ul a influentat in mod fundamental Jump Blues-ul. Din ce am avut ocazia sa ascult, pareti ca v-ati asumat provocarea de a combina stilul dansabil al muzicii anilor din anii '30 cu groove-uri Jazz contemporan si cu emotia pe care o transmite Blues-ul. Puteti sa imi dati mai multe amanunte despre cum vedeti "Noul Swing" si cum reusiti sa il faceti atragator pentru publicul din secolul 21?

The Speakeasies Swing Band: Este o intrebare serioasa dar, totodata, una foarte dificila. Din punctul nostru de vedere, a incerca sa devii o formatie care sa sune a band de Swing sau de Jazz din anii '30, este, pur si simplu, imposibil. Nu poti sa suni ca un muzician sau ca un cantaret oprimat daca nu esti sau nu ai fost unul dintre ei! Acei oameni au trait vremuri complet diferite, unele mult mai rafinate, mai elegante, dar, in acelasi timp, si mult mai brutale si represive (ganditi-va doar la cei 15 ani a prohibitiei). Oamenii aveau un stil de viata si cutume bine definite, se intalneau sa socializeze in baruri clandestine (celebrele "speakeasies") unde consumau bauturi alcoolice produse artizanal si ascultau si dansau pe muzica Swing.

In zilele noastre, lucrurile stau diferit, iar noi insine suntem diferiti. I-am avut deja pe The Beatles si pe Led Zeppelin! Traim cu aproape o suta de ani mai tarziu, suntem in general foarte departe de a ne considera liberi, ne bucuram de o calitate imbunatatita a vietii si credem ca acestea trebuie sa se reflecte in cantecele noastre. Iubim cu adevarat ceea ce facem si incercam din rasputeri sa oferim tot ce avem mai bun atat pentru noi cat si fanilor nostri.

Reporter: Care au fost influentele voastre majore in ceea ce priveste selectarea temelor, a aranjamentelor muzicale si a modului in care Caterina abordeaza partea vocala a unei piese anume?

The Speakeasies Swing Band: Cu certitudine ramanem influentati de toti marii muzicieni ai anilor '30-'40, precum Louis Armstrong, Cab Calloway, Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Ray Charles, dar si de numerosi artisti contemporani precum Tom Waits, Squirrel Nut Zippers, s.a.m.d. Ca interpreta si performer, Caterina isi are stilul sau unic, motiv pentru care publicul o adora.

Reporter: Cum ati format trupa? Imi imaginez ca tinerii iubitori a muzicii anilor din anii '30 care, in plus, sunt si inzestrati cu talent artistic, nu apartin unei specii care se plimba in mod obisnuit pe strazile Salonicului. Cu alte cuvinte, cat de greu v-a fost la inceput, inotand impotriva curentului?

The Speakeasies Swing Band: Totul se rezuma la a fi in momentul potrivit la locul potrivit. Am facut "cunostinta" cu Swing-ul datorita lui Panos K si lui Manolis care simteau imboldul sa experimenteze in aceasta zona muzicala.

Ei sunt cei care i-au descoperit pe Panos V, Caterina, Giannis, Stergios, si, ceva mai tarziu, pe Christos, practic pe toti cei care formeaza line-up-ul nostru actual. Experienta a fost imbratisata de intreg grupul inca din primul moment, iar primele zile au fost realmente frumoase si... muzicale. Primul nostru concert a fost contractat in cadrul unui eveniment local (SwingALONICA) si de aici a inceput totul! Sala era plina, publicul se simtea foarte bine si ne-a simpatizat inca din primele clipe. Din zvonurile care ne-au ajuns la urechi, tinerii (in special cei din orasul nostru natal, Salonic) au aflat repede de existenta noastra si ne-au sustinut la fiecare concert. Primii doi ani ai nostri au fost... "carefree", am cantat in cluburi micute de pe teritoriul Greciei, in fata unui numar redus de spectatori, si ne-am distrat pe cat am putut de bine. Dupa unul a venit insa altul si uite unde-am ajuns!

Reporter: Oferiti-ne ceva mai multe detalii despre cum ati conceput si lucrat albumul "Land of Plenty"...

The Speakeasies Swing Band: "Land of Plenty" a fost primul nostru LP si inglobeaza foarte multa munca de echipa, ceea ce, privind retrospectiv, consideram ca e nemaipomenit, mai ales cand fiecare constientizeaza acest aspect.

Am adunat la un loc toate ideile individuale iar din suma lor a rezultat albumul. Am repetat timp de mai multe luni si apoi am inregistrat absolut toate cantecele in decursul unui singur weekend in studioul "Royal Alzheimer Hall", al lui Titos Kariotakis, Christos Harbilas & Orestis Patsinakidis (numele grecesti sunt foarte lungi!). Oameni din intreaga lume ne-au sprijinit si am fost foarte fericiti din aceasta cauza, a fost o experienta de neuitat si sper ca vom avea in curand materiale proaspete pentru un nou album.

Reporter: Care au fost pana acum experientele realmente memorabile pe care le-ati trait pe scena, avand publicul in fata voastra?

The Speakeasies Swing Band: Ne consideram norocosi pentru ca am avut o sumedenie de experiente live memorabile, dintre care, pe unele, nici macar nu avem dreptul sa le amintim public! Una dintre cele mai frumoase experiente a fost "The Summer Jamboree", cu peste 10,000 de oameni in fata noastra, timp de zece zile pline cu muzica si moda anilor '30, '40 si '50... o calatorie in timp completa! Alt concert memorabil a fost cel in cadrul evenimentului tematic "speakeasy" din Bangkok, Thailanda.

A fost o experienta formidabila pe cealalta parte a planetei.

Reporter:"To swing" presupune in mod traditional o conexiune puternica si interactiunea constanta cu publicul. Sunt acestea parte a stilului vostru uzual de a performa?

The Speakeasies Swing Band: Este o parte uriasa a stilului nostru! Avem nevoie de spectatori care sa cante la unison "Hey Ho!" si sa danseze pana la epuizare! Foarte multi oameni au inca prejudecata ca un concert de Swing le garanteaza o seara degajata si relaxanta, dar... nu in tura noastra!

Reporter: Fara a dezvalui surprizele, ce ne puteti spune despre repertoriul pe care il veti interpreta in cadrul Festivalului de la Tulcea?

The Speakeasies Swing Band: Vom avea un playlist in care piesele originale isi vor gasi locul printre cover-uri cu adevarat... picante. Ne gandim insa serios sa facem repertoriul nostru ceva mai "bluesy" datorita profilului si personalitatii festivalului, sigur, in stilul nostru, dar vom vedea!

Reporter: Intrebare personala... veti interpreta si tema "Love Theme" a lui Nino Rota din filmul "The Godfather"?

The Speakeasies Swing Band: Bineinteles ca o vom face! Cu dedicatie pentru tine!

The Speakeasies Swing Band a debutat discografic in 2012 cu "Bathtub Gin" (contine premiata la International Songwriting Competition "Black Swamp Village") pentru a recidiva in 2015 cu "Land of Plenty". A sustinut sute de concerte pe intreg mapamondul (din Copenhaga pana in Bangkok) si a fost pe afisele unor festivaluri de renume alaturi de muzicieni precum Ray Collins, Hillbilly Moon Explosion sau Cherry Poppin Daddies.

Foto: Courtesy of Asociatia Culturala "in EXIL"