In weekend vor fi ultimele petreceri de vara: la piscina in Bucuresti, pe acoperis in Vama Veche. La Festivalul Placintelor se va prepara o placinta-gigant. Femeile din cartierele Rahova-Uranus si Vulturilor 50 isi pun povestile-n imagini. In parc e bataie cu apa, la Baneasa festin cu zacusca, in Bucuresti e picnic. Razi fara inhibitii la stand-up comedy in Costinesti. Te bucuri la Craiova, caci papusile & marionetele ies in strada la festivalul „Puppets Occupy Street”. Vrei mici? Se fac in weekend, ii mananci cu franzela si mustar de Tecuci. Inghetata? Mergi la Festivalul Inghetatei Artizanale. Midii? Du-te-n Vama Veche unde oamenii zic „pa pa” verii. La Smida e jazz pe final de sezon, in inima Parcului Apuseni.

Weekend Haute CultureFoto: Haute Culture

24 – 27 august

FESTIVALUL PLACINTELOR, BUCURESTI

Daca tot exagereaza autoritatile, cu heirupism patriotic, pentru sarbatorirea Centenarului Primului Razboi Mondial, este firesc sa serbam cu un indemn care ne caracterizeaza pe deplin si aievea: "La Placinte Inainte!". Ce puteti manca la Festivalul Placintelor? "Placinta Uriasa" compusa din trei sortimente: cu mure, cu magiun de prune curate, cu afine. Placinta va masura 30 de metri. Nu-i cat carnatul lui Oprescu, dar tot e gigantica. Va fi insotita de surata ei din Bucovina, cu numele de scena “Aliveanca Bucovineana”, cu branza dulce sau sarata, scaldata intr-o baie de smantana proaspata, care la fel se va umfla in pene si va ajunge la dimensiuni record.

24 august

POVESTILE FEMEILOR DIN CARTIERELE RAHOVA-URANUS SI VULTURILOR 50

Muzeul Subiectiv al Locuirii deschide pentru public prima aripa, dedicata conservarii povestilor femeilor din cartierele Rahova-Uranus si Vulturilor 50. Colectia de 6 imagini reprezinta scene reale de viata si vor fi proiectate pentru expozitie de 7 femei din cele doua cartiere.

24 august

BATAIE CU APA

Cea mai mare bataie cu baloane cu apa a verii, cica. Va fi bataie rupta din rai. Canta si niste artisti celebri, de-aia cu multe vizualizari pe YouTube.

24 august

STAND-UP COMEDY LA COSTINESTI

Stand-up comedy-ul te-nvata cum sa razi de tot ce te inconjoara. De tine insuti, chiar. Practic, asta-i scopul vietii, daca n-ai gasit inca unul: Sa razi pana mori. Mori de ras joi, in Costinesti, la Hotel Forum, ora 21:30, cu comediantii Ana Maria Calita, Ionut Rusu & Cosmin Marinescu. Se zice ca intre doua nu te ploua, dar ce sa vezi. Aici e invers: Intre doi tipi n-o ploua pe fata-comediant. Ii stii pe toti trei de la televizor. Du-te sa vezi cum e sa pufnesti in ras fara inhibitii.

24 august

DINER EN BLANC LA BUCURESTI

Picnic de tip pop-up in stil parizian cu cod de imbracaminte: all white (doar haine albe). Organizatorii vor sa creeze splendoare in Bucuresti. Credem ca va fi un fel de: imaculata conceptie a hipsterului cu fitze.

24 august

MUZICI AROMATE

Ceas de seara. Muzica clasica intr-o gradina bucuresteana. Din categoria “vine toamna, acopera-mi inima cu ceva”, vom spune: Baieti, scoate-ti violoncelul si vioara, sa zabovim melancolici cu ochii in gol. Sentimente, supradoza de reverii. La eveniment se pot chiar discuta discutii, deasupra unui ceai inmiresmat.

25 – 27 august

FESTIVALUL INGHETATEI ARTIZANALE

Intrarea este libera. La eveniment sunt asteptati toti iubitorii de inghetata cu varste cuprinse intre 0 si 99 de ani, zic gelatierii. Cu mic cu mare se imbuiba omul cu vafe.

25 – 27 august

CATE-N LUNA SI IN STELE IN VAMA VECHE

“Cate-un luna si in stele” este numele concertului. Vor canta formatiile: Primarie, Metafore Posh, Prichindel, Twodoor.

25 – 27 august

FESTIVALUL SAMBRA MIDIILOR IN VAMA VECHE

O “sambra” este, conform DEX, “o intovarasire in vederea aratului sau alcaturii unei stane pentru varatul oilor”. Deci: Festivalul te invata cum sa mani turmele de moluste, crustacee si pesti, de pe plite si din ceaun, in farfurii si platoase. Se prepara: midii, rapane si multe sortimente de pesti, aduse direct din Marea Neagra. Concerte care asezoneaza meniul pecaresc: Mircea Vintila, Bosquito, Emeric Imre & Jimi el Laco.

25 – 27 august

SMIDA JAZZ FESTIVAL. SUNET JAZZISTIC

Festivalul este pentru iubitorii de muzica si natura. Un cadru natural unde, potrivit organizatorilor “se vor explora sunete jazzistice”. Propunem sa scrie: jazzstique, ca sa sune si mai cool! Va fi in Parcul Natural Apuseni, mai exact in pitorescul sat Smida (Belis, Cluj), care se gaseste la aproape 90 de kilometri asfaltati de Cluj-Napoca.

25 – 27 august

BUCOVINA ROCK CASTLE FESTIVAL, SUCEAVA

Cateva dintre trupele care canta: Planet Of Zeus (Gr) Heavy stoner rock din Atena. Cetatenii in sutana si pe cei rude cu dabija trebuie anuntati ca numele trupei nu este o incercare de a transforma Suceava in republica politeista. Sau? Dirty Shirt (Ro) De la Maramu' vin cu etno metal. Aduc si palinca? Basska (Ro) Hip-hop, reggae, ska si rock, intr-o combinatie care te va face sa-ti calci basca in picioare de atata dans. Mother's Cake (Aus) –o trupa vieneza misto. Relative (Ro) – Rap metal deviant ardelenesc, servit cu tuica, slana si gem de smochine. Kempes (Ro) – adica maestro Ovidiu Ioncu „Kempes”. Uli Jon Roth (Tokyo tapes revisited) – Chitaristul Scorpions.

25 august – 1 septembrie

FESTIVALUL „PUPPETS OCCUPY STREET”, CRAIOVA

Marionetele & papusile ies in strada. “Puppets Occupy Street” este primul festival de arta animatiei din regiunea Oltenia, creat pentru comunitate, care aduce la un loc companii de teatru private si teatre de stat. Recomandam un eveniment misto in cadrul festivalului, care te face sa te-ntrebi “Cine esti tu?”. Raspunsul la intrebarea existentiala nu poate fi decat ludic. Spectacolul de strada se numeste “Hula Hop”. Ce inseamna ”hula hop”? Libertatea de a fi, spune actrita Ana Maria Calita, care l-a conceput si il joaca. Va da viata papusilor & obiectelor folosindu-se de propriul corp.

25 august

TARAF DE CALIU – DE LA PAGANINI LA MUZICA DIN CLEJANI

De la operele lui Isaac Albeniz la baladele ultimilor batrani din Clejani, cu lautarii Tarafului de Caliu. In secolul 20, multi compozitori clasici s-au inspirat din izvoarele folclorice. Au imprumutat din imaginarul muzical al culturii tiganesti si Orientale. Lautarii din Clejani reusesc sa interpreteze in stil propriu piese clasice din Bartók, Khachaturian, Albeniz si multi altii. Colaborarea lor cu celebrul Kronos Quartet, precum si interpretarea maestrului viorii, Caliu, din Le Concert stau marturie ca muzicienii Taraf de Caliu au rasucit minti si suflete.

26 august

IN GRADINA LA BANEASA – ZACUSCA PENTRU TOTI

Acum cateva saptamani, s-au copt la jar in gradina la Baneasa vinete de captura de la ferma. Si-au fost atat de bune ca s-au mancat toate. Acum doi oameni, Veta si Vinetu fac zacusca. Tot la jar. O aseza pe masa langa rosii & branza de capra. O ferma de legume de langa Bucuresti aduce vinete de captura, rosii rosii dar si galbene sau roz sau portocalii, cat si ardei gras-gras-gras, si ceapa un pic dulce dar si-un pic iute. O ferma de capre si producatoare de branzeturi aduce specialitati de branza din lapte crud de capra. Paine din-aia buna cu maia se va rupe calda.

26 august

NOAPTEA INTERNATIONALA A LILIECILOR

O plimbare in Parcul Natural Vacaresti, unde veti putea asculta si vedea cum se hranesc liliecii. Toti liliecii vibreaza intr-un suflet, de aceea este o noapte internationala.

26 august

BASS WAVES LA PESCARIE IN VAMA VECHE

Soarele apune departe si cerul parca e in flacari. Nisipul nu mai arde sub talpi, iar valurile parca au obosit si ele sa tot vina la mal. Pescarusii tipa si scoicile tac. Dar parca lipseste ceva. A, daaa. Muzica reggae.

26 august

ADIO VACANTA IN VAMASo long, farewell, auf Wiedersehen, à bientot, good night & pa pa vara. Vacantei i se spune “la revedere” cu o petrecere pe acoperis in Vama Veche.

27 august

PETRECERE PE ACOPERIS IN BUCURESTI

Ultimul rooftop party al verii. In curand cad frunzele si o sa plangem imbracati in geci. Ce aer noastalgic au petrecerile bucurestene!

27 august

MIC FRANZELA & MUSTAR DE TECUCI

Domnul Fiastru face mici. Este jurnalist. Calitate pentru dumneavoastra. Pentru cei ce nu mananca produsul din carne, se vor aseza diverse legume pe gratar. Micul, pret prietenos: 4 lei Se serveste cu franzela si mustar de Tecuci.

27 august

ULTIMA PETRECERE LA PISCINA A VERII

Sub cerul liber pana spre miezul noptii la piscina.