Ce mai e cu Sfantul Ilie in 2017? Haute Culture merge-n Gorj (Polovragi) ca sa va povesteasca ce fac oamenii la targul Sfantului, pe “nedeie” (pe deal, ca asa se chema in timp stravechi locul unde faceau biznis negustorii). In Bucuresti e targuiala si dragoste, tot pentru Ilie. “De ce e Romania altfel”, se intreaba intelectualii, in tandem cu Vintila Mihailescu, la o tacla. Vrei sa bei bere artizanala? E petrecere cu hamei. TimeShift Festival aduna toate inimile care pulseaza in ritm cu tehnologia, pe mixaje de DJ. Vrei sa te dezvolti, sa meditezi? Iti prezentam o selectie cu workshop-uri bizare de yoga & meditatie transcendentala. Waha Festival din Micfalau, Covasna cheama oamenii sa celebreze tot ce-i “groovy” pe lume. Pe Muntele Gaina: ies fetele la maritat & baietii in port popular la agatat. La Brezoi in Valcea e festival de blues.

Weekend Haute CultureFoto: Haute Culture

Sa-ti fie weekend!

20 iulie

Sfantul Ilie la POLOVRAGI de GORJ Nedeia de Sfantul Ilie

Mergi pe Facebook/Haute Culturesi vezi LIVE ce-i la Polovragi, vezi Gorjul traditional

Ce-i Nedeia? In inteles popular, “nedeia” inseamna “varfuri goale, fara paduri, acoperite cu pasuni intinse de ierburi si muschi”. Acolo sus, pe nedeie, demult, pe cand behaiau Mioritele fara teama, se facea targ, se intalneau locuitorii provinciilor sa faca biznis. Bine, pe vremuri ii zicea schimb de marfuri. Aici se adunau in fiecare an, ciobanii de la Saliste, Marginimea Sibiului, Jina, precum si cei de la Polovragi, Novaci si Vaideeni. La aceasta sarbatoare se obisnuia pe vremuri a se face si un mic targ, unde negustorii aduceau clopote, cuie de sindrila, franghii, hamuri, sei de piele, desagi, incaltaminte. Pe 20 iulie e targul in Polovragi. Acum organizatorii au anuntat parada de cai. Armasari pur sange.

Haute Culturemerge la targul oltenesc sub egida lui Sfantul Ilie sa vada ciobanashi cu miori, parada cu fete in ie si bundita, baieti cu brau, dans si cantec de la tara.

Haute Culturemerge si la biserica, sa vada ce-i cu Sfantul Ilie in 2017.

De ce este Romania astfel?

„De ce este Romania altfel?” se intreba in 2013 Lucian Boia intr-un bine-cunoscut eseu care a stirnit galceava intelectualilor. Astfel s-a nascut ideea volumului coordonat de Vintila Mihailescu, care merge pe 20 iulie la o tacla despre “avatarurile exceptionalismului romanesc.”

20 – 24 iulie

BUCURESTI TimeShift Festival 2017 https://www.facebook.com/events/429233680761421/?fref=ts Vrei sa stii cum arata post-apocalipsa. Va fi: EDM, techno, tech-house, trance, drum and bass, dubstep, indie-rock si alternative.

Targul „Sant’ Ilie la Romani – Dragoste si targuiala”, Bucuresti

Ce cred bucurestenii ca se-ntampla de Sfantul Ilie?

Culesul plantelor de leac – culegatoare de plante de leac din Judetele Bihor si Dambovita vor explica rolul tamaduitor al plantelor de leac. Du-te sa te ungi cu patlagica.

Sfintirea merelor la biserica – producatorii autohtoni vor fi prezenti cu soiuri de mere romanesti.

Retezarea stupilor – de Sfantul Ilie incepea recoltarea mierii, se reteaza stupii, se duc miere si fagure la biserica spre a fi sfintite si apoi se gusta din mierea noua, de multe ori totul transformandu-se intr-o adevarata petrecere cu cantece si joc care asigura belsugul apicultorilor si prevenea furtul manei. Cu aceasta ocazie producatorii de miere vor explica beneficiile consumului de miere naturala. Nu consumi miere? Strici menirea albinei. Du-te sa-ti iei borcanul.

Coborarea ciobanilor la sate. Cu aceasta ocazie ciobanii aduceau in dar sotiilor sau dragutelor (ce misto e apelativul “draguta”) furci de tors lana frumos ornate. La targ gasesti furci & mandrutze. Adica merg baietii la agatat la targul de Sfantul Ilie.

MICFALAU, COVASNA Waha Festival 2017

Festivalul celebreaza Viata si creeaza o dimensiune groovy a existentei, conform organizatorilor. “Omul festivalier se va juca si va explora simpla si preacurata bucurie de a fi”. Cam asta ar fi traducerea descrierii festivalului de pe Facebook. Au si niste momente de Yoga si transa pe langa festivalul propriu-zis. Una dintre scene se numeste “Calea Lactee”. Ce-are toata lumea cu universul, de-l baga la inaintare in reclame motivationale pentru festivaluri de muzica? Toata lumea e cu cosmosul, cu planete & viziuni SF pe limba.

Blues la Brezoi, Valcea Corturi. Blues la Valcea,intre munti. Urli la Luna cu bluesmanii.

Avram Iancu, Alba Targul de Fete de pe Muntele Gaina - Editia 2017

Sunetul dulce al tulnicului motesc te cheama pe Muntele Gaina. O fi si concert cu Fetele de la Capalna, aceasta varianta arhetipala a band-urilor de fete de azi? “Targul de Fete de pe Muntele Gaina” e serbare populara. Se urca omul in varf de Gaina sa vada cum ies fetele la inamorat in costum popular. Am sunat la primarie la Avram Iancu. Zic: “Cum se ajunge, domnule, pe Muntele Gaina, la dumneavoastra?”. “Pai cum sa se ajunga? Pe drum.”

21 – 23 iulie

RASNOV, BRASOV Festivalul Lupii Liberi- Editia IV

Bere rece si motociclete. Plete. Geci de piele. Testosteron.Demonstratii pe bike cu lupii din haita motociclistilor. Pe toate le vezi la festival.

SEINI, MARAMURES Famous Festival 2017

Pietre. Evul Mediu. Muzica. Un nume de cetate ca-n Game of Thrones. Festivalul doreste sa faca faimos numele Cetatii Zynir, cetate veche ale carei ruine sunt vizibile si astazi pe varful dealului conic.

Deep Mix on the Lake

E petrecere pe Lacul Snagov.O sa fie cu muzica de care n-a auzit nici tipenie. Hipstereala.

Xtraordinary Craft Beer Party

Asociatia Producatorilor de Bere Artizanala te invita sa bei bere cu toptanul.

23 iulie

S-a strigat Raspiua!Primul loc de joaca incluziv din oras, Primul spatiu de joaca polisenzorial cu destinatie publica din Bucuresti in care se pot juca toti copiii, indiferent de (diz)abilitati. Raspiua este o initiativa de accesibilizare a locurilor de joaca din oras pentru toti copiii.

Mamaia Nord, Loft (club de fitze)Conceptul “Loft” s-ar traduce prin “club de fitze pentru barosani si barosance cu bani”. Clubul Loft este situat in nordul statiunii Mamaia, locul avand o tematica marina si un stil italian. Mda, ok. Se deghizeaza fetele in hamsii la Mamaia sau cum tematica marina? Loft cuprinde o zona de lounge cu mese si scaune din lemn, unde seara se poate servi cina. O, ce romantic o sa-si tuguie buzele domnisoarele la cina. Intrebarea e: ce ma intereseaza pe mine, turist de Mamaia, ca sunt scaunele de lemn? Vizitatorii stau la mese cu picioarele direct pe nisipul fin, culoarele de trecere fiind acoperite cu scanduri. E lux si gadilare a simturilor. Ai bani de Loft? N-ai. Eh, stai sa vezi ce mai zic destinatorii loft-ului, ca sa te oftice de sa-ti sara craitarii din buzunar: “Baldachinele din zona de lounge ofera doua functiuni, si anume aceea de dining, respectiv de lounge bed.” Aceasta informatie ne-a dat asa de tare pe spate, c-am simtit ca o sa cadeam din lounge bed-ul ala al lor cu crevetii din farfurii in poala!

Sa fii Zentot weekend-ul:Mindfulness, Yoga, Psihologia Traumei, Terapie prin colorat, Workshop de Reinventarea Relatiilor, Dans Koreean

Am facut selectie de evenimente de self-help. Chestia cu self help-ul este ca trebuie sa fii in conexiune cu Universul, am dedus. De aceea, trebuie sa-ti constientizezi traumele, corpul, alte corpuri din preajma ta, alte suflete. Sa rezonezi cu Totul. Ok, nu poti chiar cu tot sa rezonezi, ca e cam mult, dar incearca sa rezonezi totusi cu ceva. Cu copacul de pe strada ta. Cu ciupalacii care trec pe strada. Cu paharul tau de cocktail. Gaseste ceva, trebuie, altfel organizatorii de evenimente de mindfulness vor ajunge mate fripte. Vrei asta? Deci, selectia:

Prelegere „Traumele timpurii” & Proiectie documentar IN UTERO, 20 iulie. E o prelegere sustinuta de o specialista in domeniul traumei. Apoi: film despre ce faceai tu cand erai mai mic si o ardeai prin…uter.

Body Talks, 22 iulieCeva cu stil de viata sanatos. Si o relatie armonioasa si constienta cu corpul. O sa va explorati corpul prin dans. Stanga, unu, dreapta, doi. Presupun ca se va face hora. La perinita te cunosti cu adevarat pe tine insuti. Sau?

K-Pop Dance Workshop with Exo choreographer Baek Koo Young,22 iulie V-ati distrat vreodata in stil koreean? Nu. Un coreean cu numele Baek Koo Young te invata k-pop. Arigato, distractie! Hm, arigato e pe japoneza. Nu conteaza, nu limba e importanta, muzica si dansul unesc coreeanul cu romanul obsedat de distractie.

Meditatie Transcendentala - conferinta introductiva gratuita,20 iulie Ce-ti trebuie mai mult in weekend? Faci modulul de transcendenta. Vezi cai verzi pe pereti. Meditezi la curs la cugetarea: “tu centrezi, tu dai cu capul”. Pe asta se bazeaza meditatia transcendentala. Dar ce stim noi?

Workshop Reinventeaza-ti relatiile, 22 iulieAi o relatie dificila in care te simti nefericit(a), nerespectat(a) sau neglijat(a)? Nu ai incredere in tine sau in partenerul/a tau? Suferi de multi ani intr-o relatie fiindca nu te simti iubit(a), sau esti dat(a) la o parte in fata altor preocupari? Comunicarea in cuplu este intr-un singur sens sau uneori lipseste total? Suferi, te doare capul? Iubita / iubitul tau e rau cu tine? Naspa. Exista insa o singura, incontestabila scapare. Un singur leac: Du-te la seminarul “reinventeaza-ti relatia”.

Coloreaza si fii ZEN - terapie si socializare prin colorat,21 iulie Suna a motto. Ce altceva poate fiinta umana sa faca decat sa coloreze ca sa fie zen? I-a mai ramas altceva? Nu mai pune la suflet daca esti intr-o criza existentiala si desi te chinui, nu ajungi o data pentru totdeauna sa fii zen. Du-te si coloreaza! Aia e calea.

Introducere in yoga in stil balinez (teorie & practica)Acest eveniment este organizat de fundatia “Sunt un copac”. Titlul vorbeste de la sine, nu-i nevoie de adaugiri. Cica te invata sa te cunosti pe tine ca “uniune”.