Povestim epoca anilor 1960 pe Haute Culture, muzica dupa care te omori azi. Capitolul de astazi esteThe Yardbirds, 1963 ¬ 1968. Putini dintre pretinsii iubitori ai muzicii rock au auzit de Yardbirds, insa istoria rock-ului nu poate fi imaginata fara ei. Yardbirds au inceput tot cu blues, dar au trecut repede la formule care anuntau rock-ul de avangarda care a urmat: psyhedelic, progressive si in sfarsit heavy metal. A fost ograda (Yard) in care au crescut trei din cei mai buni chitaristi ai tuturor timpurilor dupa clasamentul revistei Rolling Stone: Eric Clapton (locul 2), Jimmy Page (locul 3) si Jeff Beck (locul 5). Pe locul 1 Jimmy Hendrix, iar pe locul 4, Keith Richard de la Rolling Stones.

My Sixties. YardbirdsFoto: Haute Culture

Sa-nceapa muzica! Dintre cei cinci membrii fondatori s-a remarcat solistul Keith Relf, cu o voce fantastica si un foarte bun interpret la armonica. Pana in 1965 Eric Clapton a fost chitara solo si Yardbirds au cantat blues si blues-rock

THE YARDBIRDS - I'm a man (1964)

Tot de perioada blues poate fi legat si discul live in care Yardbirds apar ca trupa de acompaniament ai legendarului Sonny Boy

Williamson Sonny Boy Williamson & The Yardbirds - Take It Easy Baby

In martie 1965 este lansat For Your Love, o piesa rock mai aproape de pop decat de blues, ceeace il face pe Clapton, un fanatic al blues-ului, sa paraseasca grupul. Dar Clapton continua cu Cream, Blind Faith si o cariera individuala pana in zilele noastre.

Yardbirds - For Your Love 1965

A fost una din primele piese rock pe care am reusit sa le inregistrez. In vacanta de vara din 1965 am hotarat sa-mi cumpar un magnetofon. Ca sa fac rost de bani am dat meditatii la matematica (am uitat sa va spun ca am fost olimpic). Cu cei 1400 lei castigati (valorau de 2-3 ori mai mult decat acum) am cumparat un magnetofon fabricat in RDG, una din cele mai tehnologice tari comuniste din acele vremuri. Cantarea 15 kg, dar asta nu m-a impiedicat sa-l car cu mine la toate petrecerile cu prietenii. Din pacate muzica pop avea mai multa trecere, pe vremea aceea inca se dansa la ceaiuri. Probabil de aceea a aparut pop-rock-ul, majoritatea trupelor de blues-rock (nu toate) au facut concesii pop-ului din motive comerciale. In locul lui Eric Clapton este cooptat Jeff Beck, un muzician de exceptie, in permanenta cautare de noi sonoritati si rock-ul lor devine psyhedelic (despre curentul psyhedelic vom vorbi separat). La putin timp dupa aceea li se alatura Jimmy Page, intemeietorul de mai tarziu al lui Led Zeppelin.

The Yardbirds - Heart Full of Soul (1965), The 1968 version with Jeff Beck and Jimmy Page

Piesa Still I'm Sad emuleaza un veritabil cor gregorian, anuntand rock-ul progressive, un rock legat de muzica clasica. Piesa este mai cunoscuta dupa un cover din 1977 al trupei disco Boney M.

The Yardbirds - Still I'm Sad - 1965

In 1967 regizorul italian Michelangelo Antonioni realizeaza filmul Blow Up, un film apreciat la aceea vreme, dar mediocru, vazut din perspectiva pretentiilor de astazi. Intr-o scena a filmului apar Yardbirds. Probabil ca intentia regizorului era sa prezinte atmosfera de deruta care cuprinsese tineretul occidental, totusi mesajul este discutabil.

The Yardbirds Stroll on (Blow up) 1967

Piesa ar putea fi considerata ca fiind prima inregistrare heavy metal. Dovada, reluarea ei dupa 40 de ani, intr-un concert al trupei Metallica care ii are ca invitati pe Jimmy Page si Jeff Beck

Jeff Beck, Jimmy Page and Flea with Metallica - Train Kept A Rollin' 2009

Cantecul de lebada al trupei a fost balada Dazed and Confused, care intr-un fel anunta pe Led Zeppelin, considerata succesoare a lui Yardbirds si pe care initial Jimmy Page intentiona sa o boteze The New Yardbirds.

The Yardbirds - Dazed and Confused 1967

Jeff Beck ramane in continuare credincios blues-ului si alcatuieste trupa Jeff Beck Group. Keith Relf si Jim McCarty infiinteaza grupul de rock acustic Together iar apoi grupul Renaissance. Keith Relf moare in 1976 intr-un accident stupid, electrocutat de o chitara electrica. The Yardbirds nu au avut nici o piesa No.1, muzica lor era prea avangardista pentru acele timpuri. Asta nu insemna sa nu ne aducem aminte de ei, muzica lor nefiind cu nimic mai prejos decat rock-ul de astazi, ba dimpotriva.

The Yardbirds Story

Din seria Haute Culture My Sixties, revedeti si

Muzica pentru cand te rupi de parinti

Istoria Rolling Stones