Tot mai multe “gazde” din mediul online isi cheama musafirii-internauti in garsoniera lor virtuala. Ne deschid fereastra de YouTube a vlogului si ne pun cochet la masa cu “dracii” pe care i-au tinut atata timp ascunsi in cap si-n beci. Musafirul da navala. Baga ochiul. Vloggarii? fac trasnai, socheaza, vorbesc in dodii, ling cactusi, te iau ca si cum te-ai jucat in nisip de mic cu ei. Vlogul e neo-jurnalul contemporan. Gratuit.

VloggeriFoto: YouTube

Publicul tinta: puberii.

Trend-ul: teribilismul.

TOP 5 Lumea larga

1. Jenna Marbles are peste 17 milioane de subscriberi pe canalul de YouTube.

Gen fac de toate-n public. Jenna isi face unghiile cu vopsea acrilica, impleteste codite-n par cu diverse materiale, isi acopera fata cu diamante false. Te invata cum mint fetele si baietii. Te invata cum sa eviti sa vorbesti cu oamenii pe care nu-i suferi. Ce fac fetele in masina sau in baie, cum sa te machiezi. Dezorientati, aici e locul!

2. PewDiePie, cel mai tare vlogger din lume. 54 de milioane de urmaritori. Un suedez. Un fenomen, de fapt. Dintre subiectele pe care le prezinta pe vlog: cum sa-ti folosesti abilitatile psihotice, cel mai tare ghid al internetului, jocuri, seriale. Face de toate, e un Wikipedia, da-i o tema si te razi cum o executa!

3. Alienarea pe Youtube: Eroismul de tipul “hai sa mancam lipici” e foarte raspandit. De pilda, vloggerul Shoenice bea o sticla de alcool o data. De ce? Vlogger-ul isi doneaza banii obtinuti de la YouTube catre organizatii de caritate si cauze umanitare. Nu stim daca-i adevar curat ce spune Shoenice.

4. Vloggeritza RawSammi vorbeste despre cum e sa fii bipolara. Cum e sa-ti faci iubit ca un bipolar, cum merge la dentist un bipolar, cum te descurci ca bipolara cand intalnesti baieti jamaicani, cum iti gasesti colacul de salvare potrivit pentru vacanta la mare, daca esti bipolar etc. Ciudatii atrag!

TOP RO

0. Creative Monkeyz:Creativiatea e respectata! Serialul de aur al canalului este “Robotzi”. Umor absurd & limbaj licentios creativ. Bun, sunt si zile proaste!

1. Uite-o pe Tequila: De la momentul in care s-a taiat la deget, la cersitul in vama si la gargaunii pe care i-a gasit la mall, Tequila se filmeaza peste tot. Online-ul vede sangele picurat din deget, gagica cersind, gargaunele. E ceva ce nu vrei sa vezi?

2. Noaptea Tarziu – 3 baieti si o fata care fac coveruri parodice virale dupa piese pop mainstream. Un clip despre cocalari ne arata ca la Noaptea Tarziu se face misto cu impact social. Tipul cocalarului: sparge seminte si are burta. Subscriberii rad. Este umor mic, dar cu succes de 17 milioane de vizualizari.

3. Ilie’s vlog: Primeste provocari nebune de la followerii care comenteaza.

Linge un cactus, mananca un burger dintr-o inghitura, mananca mancare de pisici, mananca paine pe care a pulverizat parfum. De la Ilie, poate, se trage zicala: “sa fim seriosi, mama avea dreptate cand spunea ca sunt un copil special”. Ilie are aptitudinea chiromantelor, necromantelor si cititoarelor in globuri de cristal, adica te invata din prietenie cum sa faci bani. Cu aplicatii, gadgeturi, nebunii. Ilie face tot! Totul se mai si termina.

4. Mikey Has: Emisiune video online.

A inceput cu videoclipuri amatoricesti filmate in apartament. Acum filmeaza in studio cu echipa. Sextape, filme porno, Floricica Dansatoare, barbatii sunt gay? Astea-s franturi din subiectele filmuletelor lui Mikey. Practic, motto-ul lui Mikey pare sa fie: “lumea si internetul sunt oglinzile in care te privesti, inainte de a posta pe Vlog”.

Ce-i cu vlogarii?

Discurs: A vorbi vrute si brute. A rupe prin prezenta.

Vorbele: Ai observat? Unii o zic ca batranii, acelasi limbaj plin de retorici, fara inventivitate. Vorbesc ca parintii lor, desi o trag ca s-au emancipat.

Monolog: Eu am dreptate. Absolut! In ciuda mistocarelii, in momentele-cheie ei devin didactici, iti arunca ocheade de profesor aspru. Au cele mai bune solutii? Se dau lei, leoparzi, putini insa dau solutii destepte. De altfel, la varsta asta nu au nici ei raspunsuri.

Razi?Amuzant. Ai tic nervos, bai, stai ca o sa rad, dar, in fapt, nu razi. Ramai ranjit, amuzat. Tonul insusi e bascalios-entuziast. Gen, eu fac treaba, tu ce faci? Ai curaj sa comentezi? Ai glume pe masura mea?

Oricum:Sunt noii formatori de opinie ai adolescentilor. Fiindca adolescentul nu mai asculta de parinti, nu? Vloggerii sunt kamikaze, sunt cei care testeaza ei in locul nostru.

Singura reala competenta? De pilda, iRaphahell cu vlogul in care detaliaza strategii de joc.