​​Voi puneti la socoteala si minutele petrecute la check-in? Dar minutele de la verificarea pasapoartelor, dar cele de la scanarea bagajelor. Acum 2 luni am patit-o la Londra. Astazi, la Amsterdam. Uite, motivele mele 4 si o intrebare: nu este tot mai greu sa calatorim cu avionul? Cum percepem timpul?

AeroportFoto: Internet&Mobile World

Explicatie. Sunt in decursul a 2 luni omul rabdarii. Accept. Si coada. Si securitate. Si scanare. Si iar securitate. Si scanare. Si disciplina. Nu tip, nu plang, nu vreau sa fiu luat la intrebari de catre paznicii locului. Stiu, este zona de securitate zero. Rabzi si taci. Mai ales in strainatate. Am stat acum 2 luni in aeroportul de la Londra peste 2-3 ore in asteptare. Acum, la fel, la Amsterdam. Conditiile de acces la avion au devenit atat de aspre, incat, practic, iti termini ziua, nu pierzi doar doua-trei ore. Calatoria s-a intors cu un secol inapoi, exagerez, dar nu foarte mult.

TOP 4MOTIVE

1.Esti controlat: descaltat, lasat fara curea, fara telefoane. De-personalizat. Accept. Astazi, la Amsterdam a fost o coada de 1 ora. la DePersonalizare. sunt un nimeni, mai bine decat sa fiu facut cioburi de catre vreun terorist.

2. Vamesii dadeau deoparte orice bagaj suspect. Fiecare calator avea. Haina, sacosa, valiza. Suspecte. Iti luai haina, era dat la verificare laptopul. Sau viceversa. Inca o ora. Tacere, decat sa urlu de durere ca ma sfarteca vreo bomba.

3. S-au inchis controalele-robot. S-a dat drumul la cele personalizate: politistii. In Amsterdam m-au rugat sa privesc inainte-inapoi-in profil. N-au recunoscut pasaportul romanesc. Explicatie? Cica-i tip vechi. Jumatate de ora de constatare. Da, la Bucuresti-pasapoarte dureaza 3 ore facut biometricul. Ce aleg?

4. Am ajuns la avion? Transpirat. Daca-l pierd? 2 ora jumatate de stat in picioare, in coada. Disciplina muschiilor-mintii. Scrasnitul din dinti. A urmat o ora inca. In avion. Erau mai putin calatori decat bagaje. S-au prezentat pasapoartele la control din nou. Decat sa fie vreo bomba, mai bine ma inghesui in scaun. Sunt mic. Nu scot capul. sa nu ma vada.

Rezolutie: Accept. Traim vremuri teroriste. Nu stii de unde sare bomba. Dar, pana astazi, nu puneam la socoteala timpul acesta. Asta nu era timp. Treceam ca prin ciur prin controale. Acum pentru mine a devenit TIMP toata procedura. De acord, nu ajung in 5 ore la Bucuresti prin alte mijloace. Dar nu cumva devine tot mai greu sa calatoresti cu avionul? Intreb. Tocmai in 2017, cand conexiunile de internet sunt instantanee? Nu cumva realitatea este tot mai slow terror?