Astazi, echinoctiul de primavara. La Bucuresti, e jazz, iar la Berlin Festivalul in care se discuta si canta despre timp. La Cluj, canta Loredana, iar la Iasi Marcel Iures il interpreteaza pe Nae Catavencu. Citeste unde poti sa fugi de acasa. 20 martie e ziua de nastere a lui Xavier Dolan, Felicia Filip si Toparceanu.

luni loredanaFoto: Hotnews

Da, de astazi incepe Haute Culture, miscare a spiritului sustinuta de Harp&Loom.

De la 12,29 intram in echinoctiul de primavera. Start. Traim cea mai egala dintre zile. Cata zi, atata noapte. La 12.29 vine cu adevarat primavara.

1. UNDE FUG DE ACASA?

La Bucuresti e jazz. La sax, o tipa data naibii:Géraldine Laurent. Concert la Institutul Francez.

Ia avionul pana la Berlin, la MaerzMusik, festival dedicat Timpului. Intre 16-26 martie sunt 10 seri de concerte, conferinte, expozitii. Asta-seara: QuerKlang. Copiii scot sunete din tot ce le trazneste prin cap.

In Romania nimic, dar la Budapesta da. O expoziţie de fotografie dedicată pianistului Dinu Lipatti, ”Lipatti Between Worlds”, va fi vernisata, luni, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) Budapesta. Dinu Lipatti ar fi implinit suta de ani.Nu degeaba vineri am tras cu urechea la 4 lipattieni.

La Cluj, Loredana are concertul Sentimente.

Iasiul vede “O scrisoare pierduta” a lui Dabija cu, incredibil, tragedianul Marcel Iures in rolul lui Nae Catavencu. In rest, nicio surpriza: George Mihaita e Agamemnon Dandanache.

2.DE SERBATAzi e ziua de nastere a lui Xavier Dolan, regizorul filmului “Mi-am ucis mama”, premiat la Cannes. Film despre triunghiul care-ti da identitate: Eul, iubirea si mama. Vedeti filmul!

Ziua de nastere a sopranei Felicia Filip. Valoare! Canta frecvent la Royal Opera House Covent Garden in Londra si la Staatsoper in Viena. Priviti-o interpretand “Baby”, impreuna cu Minculescu de la Iris:

Si, da, este ziua celui mai mare poet roman al nimicurilor, George Toparceanu (1886 - 1937).

Uite poezie: Si broastele semeţe cantau cu glasuri multe Pe când, din inaltime, privindu-si faţa-n lac, Un nour singuratic statea uimit s-asculte Cum bat ca toaca toate si-o clipa toate tac. Se ridicau departe prelungi batai din palme Si note-adanci de flaut ieseau de jos, din stuh. Parea ca lapideaza tacerea noptii calme O grindina de note zvarlite in vazduh. Si cum deasupra apei s-amestecau intruna Umpland singuratatea de freamat viu, parea Ca toate laolalta apostrofeaza luna. Ca fiecare broasca se cearta cu o stea.

(Poezia Broastele)

Foto credit/captura foto: Spectacole Iasi, Loredana, Geraldine Laurent, X.Dolan