Contabilii s-au trezit zilele astea cu o problemă: serverele ANAF au funcționat cu intermitențe, iar una dintre cele mai importante declarații a fost actualizată recent de instituție. Timpul scurt și problemele tehnice au făcut mulți contabili să depună chiar noaptea trecută declarațiile. Unii chiar aproape de 12 noaptea.

Contabilii stau stresati zilele asteaFoto: DreamsTime

Despre serverele ANAF se vorbește de câteva zile pe grupurile de experți și se simte stresul.

Discuțiile sunt de genul: Noi, babuinii, ce facem din cauza acestei situații?

Cuvântul „babuini” este adus frecvent în discuții, având în vedere declarațiile ministrului Adrian Câciu care declara înainte să fie ministru că 90% din contribuabili sunt babuini.

*Câciu spunea că în perioada respectivă era un simplu analist economic, dar CV-ul său arată că era angajat drept consilier pe probleme economice la PSD și consilier personal al primarului din Buzău. Cu alte cuvinte, se hrănea cu bani de la stat.

Conform unor surse din Minister, este o problemă tehnică și se lucrează la ea de câteva zile.

După cum se știe, data de 25 ale lunii este foarte importantă. De exemplu, în baza Declarației 112 noi, salariații, suntem asigurați la pensie și sănătate.

De multe ori, după depunere, ANAF informează că sunt unele erori și ele trebuiesc corectate.

Ei bine, zilele astea nu au prea funcționat serverele instituției (de fapt, Ministerul Finanțelor prin CNIF se ocupă de ele, Fiscul neavând niciun control). Multe recipise întârzie. Dacă apar erori tehnice de validare, ele trebuiesc redepuse.

Din acest motiv, oamenii nu știu dacă au erori pe declarații. E un stres pe care îl au azi contabilii. Cine își va asuma situația?

UPDATE: ANAF ne-a transmis că situația a fost, între timp, rezolvată și că dacă mai apar sesizări, ele vor fi verificate.

UPDATE 1: Deși ANAF ne-a transmis că s-a rezolvat. În practică, contabilii au aceleasi probleme

UPDATE 2 - 12.30: Site-ul Fiscului afișează acum lucrări de mentenanță

UPDATE 4 - 12:40: Unii contabili au primit marți emailuri de la ANAF în care sunt informați că nu ar fi depus declarațiile lunare pentru luna a 6-a. Practic, emailurile au fost trimise chiar a doua zi de către instituție, asta în condițiile problemelor explicate mai sus.

Fostul ministru al Finanțelor Anca Dragu a avut o postare pe Facebook în care spunea că: Mii de profesioniști contabili și antreprenori își planifică vacanțele în funcție de cheful pe care autoritățile noastre fiscale îl au de a se asigura că cetățenii își pot îndeplini obligațiile.

"Nu numai ca au crescut impozitele peste noapte, dar pentru a declara și plăti impozitele datorate trebuie să o faci în ciuda autorităților, pe banii tăi, pe timpul tău și pe liniștea ta! Este greu de acceptat cât de cinic este statul român, prin Ministerul Finanțelor și ANAF, cum pune piedici antreprenorilor, împungându-i și forțându-i să încalce regulile și sa îi amendeze!", spunea Anca Dragu.

Sursă foto: DreamStime.com