Mulți români au fost anunțați de luni (au primit preaviz) că nu vor mai lucra din august, fiind vorba despre angajații de la curățenie, contabili juniori care nu sunt la o formă de învățământ, anumiți angajați de la mentenanță sau chiar bone.

TaxareFoto: DreamsTime

Asta pentru că prin Ordonanța 16/2022, pentru un angajat care chiar muncește 2 ore (part-time), trebuiesc plătite contribuțiile la nivelul unui întreg salariu minim.

Dacă angajatul face part-time în 3 locuri cu 2 ore, de exemplu, toți angajatorii îi vor plăti contribuțiile la un salariu de 8 ore. Acest lucru nu este normal. Dacă, totuși, reușește să mai facă rost de un contract, atunci angajatorii vor putea să plătească normal, ca până acum. Evident, așa ceva e greu de crezut că se va întâmpla. În multe cazuri se va prefera plata la negru.

Confederația Concordia este una dintre organizațiile care a participat la discuțiile pe tema Ordonanței 16, iar Radu Burnete, director executiv al organizației, ne spune că timpul pentru dezbatere a fost foarte scurt.

Referindu-se la partea privind contractele part-time, el a afirmat că unele propuneri făcute pentru a îmbunătăți actul normativ nu au fost luate în considerare.

„Am fost sceptici în privința măsurii ca la contractele part-time contribuțiile să fie plătite la nivelul full-time în condițiile prevăzute de OG. Suntem conștienți că există o zonă de abuz unde anumiți angajatori fac forme legale pe 2 ore cu minimum pe economie și restul plătesc la negru, dar există oameni, dintre cei cu veniturile cele mai mici, care lucrează în mod legitim 2 sau 4 ore și care se vor trezi împinși la negru cu această măsură”, a spus el, pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, nu ar trebui să fie pedepsiți pentru că statul nu își poate extinde capacitățile de control, iar cei care plătesc la negru trebuie descoperiți și amendați.

Toți experții cu care a vorbit HotNews.ro, de la fiscaliști, la economiști și antreprenori (sau babuini, cum îi consideră Adrian Câciu) au spus același lucru: că măsura va crește munca la negru și că a lovit și lovește chiar în cei care chiar lucrau part-time.

Sursă foto: DreamStime.com