Mai mulți investitori faimoși și comentatori de pe Wall Street trăgeau un semnal de alarmă privind inflația din Statele Unite în urmă cu doar câteva săptămâni. Însă acum aceștia par mai îngrijorați de un alt risc care ar putea deveni o problemă și mai mare, relatează Markets Insider.

Investitorul Michael BurryFoto: Astrid Stawiarz / Getty Images / Profimedia

Michael Burry, investitorul legendar imortalizat de filmul The Big Short din 2015, se așteaptă că americanii să își consume economiile până la sfârșitul anului, pe măsură ce ei economisesc mai puțin și împrumută mai mult pentru a face față creșterii galopante a prețurilor.

„Urmărind economiile totale raportate la PIB în SUA. Linia roșie este un minim istoric de 1,5%, stabilit în iulie 2005. La rata de cheltuire a economiilor din ultimele 12 luni, acest nivel ar putea fi atins între lunile septembrie și decembrie a acestui an. Împrumutăm timp”, a nota el luna trecută.

Burry prognozează însă că acest lucru va duce la o scădere a consumului care va duce la încetinirea inflației în următoarele luni.

„Inflația a fost o problemă mai mare dar eu cred că suntem pe cale să avem deflație”, afirmă și Cathie Wood, CEO-ul Ark Invest și cea poreclită „copacul cu bani al Wall Street”.

Va fi inflația înlocuită de deflație în SUA?

Wood spune că problemele cronice cu lanțurile de aprovizionare și repercusiunile războiului din Ucraina au alimentat inflația ridicată de anul acesta dar că există perspectiva unor scăderi importante de prețuri ale marilor retaileri americani care vor încerca să se scape de stocurile prea mari.

Wood spune la rândul ei că există premisele pentru deflație în SUA.

Paul Krugman, laureatul Premiului Nobel pentru Economie în 2008, a respins și el ideea că inflația ar scăpa de sub control în SUA.

„Nu sunt sigur că oamenii își dau seama cât de dramatic s-a prăbușit povestea cu inflația scăpată de sub control”, a notat el pe Twitter săptămâna aceasta.

Krugman a avertizat însă că acest lucru s-ar putea să nu fie reflectat de datele ce urmează să fie publicate pentru luna iunie întrucât prețurile la carburanți și-au atins maximul abia la jumătatea lunii și că deocamdată nu s-au aliniat scăderilor de prețuri din retail.