In vara anului 1999, patru rezidenti din New York au murit de o boala pulmonara pe care medicii care diagnosticasera ca fiind encefalita de tip St Louis. Biroul medicului legist din New York a insistat sa li se faca autopsia si astfel au fost identificate primele victime americane ale virusului West Nile.Intr-un studiu aparent macabru prin care cercetatorii colectau date de la disectiile post-mortem ale unui numar ridicat de cadavre pentru a se stabili cauzele mortii, cercetatorii au descoperit ca in circa 30% din cazuri cauzele deceselor inregistrate in fisele medicale erau gresite.

Black_sheepFoto: Wikipedia
  • Cum fac de fapt albinele mierea? De ce unele tipuri de miere cristalizeaza mai repede decat altele? Mai aflati raspunsul la intrebari cum ar fi: de ce nu au voie copiii sub un an sa manance miere, cata vreme in miere nu cresc microbii?
  • Ce s-ar intampla daca ar pica toti satelitii, brusc? Jurnalul unei zile in care lucrurile nu ar fi chiar atat de rele pe cat se contureaza in scenariile apocaliptice. Nu am avea Internet, dar poate am incepe sa vorbim mai mult intre noi, sa acordam atentie lucrurilor cu adevarat importante...
  • Un GIF adorabil. Ceea ce se vede in el nu e decat o pata de cerneala inconjurata de alte pete mici. Si atunci de ce creierul nostru "vede" un dalmatian care alearga? Un truc pe care propriul creier ni-l joaca....
  • 10 motive pentru care uram Facebookul.

  • V=a atacat ursul? Nu mai credeti in povestile cu urcatul in copaci sau fugitul prin padure. Dar ce te faci totusi dacă ursul te ataca pe bune?  Vezi ce spun studiile, dar un singur lucru sa nu-l incercati: sa va luptati cu el!
  • Cum sa devii noua ta parola de computer. Departamentul de Aparare, pentru care nici o idee nu este prea traznita, lucreaza la aceasta problema. Ca parte a programului cercetatorii vor sa includa caracteristici cum ar fi viteza cu care dactilografiezi, amprenta lasata pe tase si alte asemenea caracteristici pentru ca iPhone-ul tau sau computerul sa te recunoasca mai repede decat realizezi
  • De ce nu-l recunoastem pe Superman? Cel mai puternic super-erou din toate timpurile (inafara de Ponta)- Superman, are probabil cea mai proasta deghizare posibila. Niste gel si o pereche de ochelari prin care orice copil ar trebui sa-l recunoasca. Dar nu o face! O explicatie neurologica a acestui lucru o ofera prosopagnosia.
  • Economistul comportamental Dan Ariely, autorul Irationalului Predictibil, foloseste iluzii vizuale clasice si uneori socantele, rezultate ale propriei sale cercetari contraintuitive pentru a demonstra ca, atunci cand luam decizii, nu suntem atit de intuitivi pe cat credem .