Agricultura a contribuit la cresterea PIB. Si mai important este faptul ca in primele 5 luni ale anului 2011, perspectivele privind cresterea economica in UE si in alte state, inclusiv SUA, China, Brazilia, Turcia si o serie de tari din Asia de Sud-Est erau bune. Pentru unele tari se reluasera intrarile relativ mari de capital si se anticipa acelasi lucru si pentru Romania. Increderea la nivel global incepea sa se refaca. Pe acest fundal, comenzile din exterior pentru industria prelucratoare din Romania, principalul nostru exportator, au crescut. Acest lucru s-a vazut in cresterea economica inregistrata.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres
  • Treptat, incertitudinea a crescut si increderea s-a redus. Spectrul unui credit crunch se contureaza

Numai ca, in conditiile supraindatorarii unor state din zona euro, primele semnale de incetinire a cresterii economice aparute mai intai in SUA in iulie prin pierderea unui numar important de locuri de munca au facut ca volatilitatea pe pietele datoriilor suverane sa creasca. Acesta s-a reflectat rapid in reducerea increderii pe piata de finantare pe termen mediu-lung a bancilor din zona euro. Treptat, incertitudinea a crescut si increderea s-a redus. Spectrul unui credit crunch se contureaza. Acest lucru a afectat comenzile din afara pentru importuri din Romania, ceea ce se va vedea in trimestrele urmatoare.

  • Procesul de reducere a creditarii va atinge si Romania in urmatoarele 12 luni

Criza din Grecia va face ca procesul de reducere a creditarii sa atinga si Romania in urmatoarele 12 luni, mai ales la creditarea in euro a proiectelor de investitii. Aceasta se va reflecta in incetinirea cresterii economice. Mai adaugati si efectul de baza pentru a vedea ca la anul pe vremea aceasta vom avea un rezultat mai putin favorabil.

Pe de alta parte, incertitudinea din zona euro a facut necesara o reducere a deficitului bugetar la un nivel care, in mod concomitent sa maximizeze perspectivele cresterii economice si sa minimizeze riscurile privind sustenabilitatea datoriei publice (si astfel a disponibilitatii finantarii deficitului si a datoriilor care ajung la scadenta).

  • Cresterea economica in Romania este dependenta de capitalurile straine, care deocamdata nu se inghesuie

Evident, un deficit mai mic se va reflecta intr-o crestere economica mai mica in 2012. In concluzie, analiza in dinamica a ultimelor date privind cresterea economica nu este neaparat incurajatoare. Cresterea economica in Romania este dependenta de capitalurile straine, care deocamdata nu se inghesuie in Romania. Ar fi trebuit sa fim pregatiti sa le inlocuim cu fonduri mai mari de la UE, dar ritmul de absorbtie este prea lent. Ar fi trebuit sa folosim mai multe fonduri din privatizari, dar aici abia daca incepem sa lucram, astfel ca eventualele venituri din privatizari vor fi disponibile in 2013, in cel mai bun caz.

Lucian Croitoru este consilierul pe probleme de politica monetara al Guvernatorului Mugur Isarescu. A ocupat diferite functii in cadrul unor organisme internationale- consilier principal al Directorului Executiv al FMI pentru diferite tari (Armenia, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Republica Macedonia, Moldova, Romania si Ukraina), partener in programul "Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe" al PHARE , partener in programul de cercetare "Public finance in transition countries: problems of compliance, opportunism and soft budget constraints" al PHARE pentru Romania, Ungaria, Marea Britanie si Grecia.