Filmata in Romania si lansata peste Ocean in 2009, aceasta coproductie americano-romana regizata de doi ilustri necunoscuti si cu alti necunoscuti in distributie poate fi unul dintre cele mai proaste filme pe care le-ati vazut vreodata. A fost un esec comercial in Statele Unite, iar lansarea lui tardiva in Romania va avea probabil acelasi ecou.

TransylmaniaFoto: New Films Romania

“Transylmania” e o continuare a lui “National Lampoon's Dorm Daze 2” si e realizat de aceiasi David Hillenbrand si Scott Hillenbrand, doi frati pe langa care Ed Wood pare un Luceafar (e oricum din alta paradigma).

Genul de film pe care cei doi regizori par sa il prefere e comedia sexy fara haz altoita cu diverse arome. In “National Lampoon's Dorm Daze 2”, o trupa de colegi de facultate pleaca intr-un semestru in Caraibe unde intreaga lor energie e canalizata spre cum sa faca sex cat mai des (sau, mai degraba, sa faca sex). In “Transylmania”, studentii pleaca pentru un semestru in Romania, unde vor avea aceleasi scopuri, dar unde se vor intalni si cu vampirii.

Destinatia lor e Universitatea Razvan (!) din Transilvania, unde ajung calatorind intr-un tren din lemn, ca din Vestul Salbatic, si unde Dorina Lazar, pe post de tiganca, le vinde suveniruri strainilor. Cand ajung in gara, doi dintre ei isi dau blugii pentru o motocicleta pentru ca un localnic le spune ca sub comunism toti romanii au visat la blugi americani. In fine…

Ca filmul amesteca vampirii cu sexul nu e o noutate pentru nimeni - mitul vampirului s-a construit pe aceasta relatie (si bine a facut) -, dar o face ca si cum s-ar adresa unor spectatori cu coeficient de inteligenta sub genunchiul broastei si printr-o poveste ca si inexistenta. E greu de apreciat un public-tinta pentru acest film.

Deja, cei care vad filme si-au construit o oarecare grila valorica. Sau mai stii, poate ca intr-un colt ferit de lume, in vreun trib de pe Amazon, exista oameni care abia acum descopera cinemaul si pentru care “Transylmania” ar putea fi divertisment de calitate.

Asadar, mai multi studenti - fete si baieti din SUA interpretati de niste actori comuni vin in aceasta Universitate Razvan (filmata la Castelul Huniazilor), care de afara arata ca in Evul Mediu iar pe dinauntru ca un muzeu transformat in camin studentesc. Ea e condusa de un pitic cu doua moturi in cap si are ca unica profesoara (de tehnici de lupta) o femeie imbracata numai in piele, despre care aflam ca e ucigas de vampiri.

Unul dintre americani abia asteapta sa se intalneasca in Romania cu o fata pe nume Draguta cu care s-a conversat pe net (cateva picaturi pe ecranul laptopului lamuresc gradul de intimitate la care s-a ajuns). Doar ca, ajungand la casa Dragutei, descopera in spatele ei o cocoasa scarboasa si nu stie pe unde s-o ia mai repede la fuga.

Daca acest lucru va amuza, mai ramaneti. Veti mai vedea cai care se partaie cand aud cuvantul vampirului Radu (vampir care seamana exact cu americanul de mai sus, prilej de qui-pro-quo-uri erotice), vampirite care danseaza la bustul gol si scuipa ca niste pisici turbate, fete decapitate de piticul psihopat care, de fapt, vrea un corp frumos pentru biata lui fata cocosata, baieti care vomita in cascada (si in galeata) cusand la loc corpul blondei decapitate si, in general, un fel de intriga simpla si cretinoida imbibata de feromonii umezi ai tinerilor americani intersectati la un moment dat cu cei ai vampirilor. Ah, exista si o tenta horror? N-am sesizat-o.

“Transylmania” e genul de film despre care chiar nu ai ce scrie pentru ca e mult prea prost pentru a merita si cinci cuvinte. Dar pentru ca are legatura cu Romania, acest text e mai mult o datorie cetateaneasca. Incearca sa va tina departe de o pierdere de timp, de bani si de nervi.

“Transylmania” - regia David Hillenbrand si Scott Hillenbrand, cu: Patrick Cavanaugh, Jennifer Lyons, Tommy Denman, James DeBello. Pe ecranele romanesti din 1 iulie 2011.