Prima editie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti (20-26 iunie) se deschide luni, 20 iunie, printr-un spectacol de gala va avea loc la Cinema Studio, de la ora 19.00. In cadrul evenimentului, va fi proiectat, in premiera in Romania, documentarul "Ultimul Supravietuitor", premiat in 2010 la Oxford Film Festival si Dallas International Film Festival, in prezenta protagonistei filmului, scriitoarea de origine romana Hedi Fried, supravietuitoare a lagarelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau si Bergen-Belsen.

"In fond, despre ce ultim supravietuitor vorbim? Poate ca ar fi cazul sa apelam la metafora unei uriase paduri care isi infige cu disperare radacinile in pamant. Este o imagine foarte draga celor care au scapat din ghearele mortii si cu care am stat de vorba", spune regizorul filmului, Michael Pertnoy. "Este intr-un fel expresia triumfului lor asupra unei lumi care a vrut sa-i distruga atat pe ei cat si pe urmasii lor. Sigur ca timpul care ne este acordat pe pamant e limitat si ca nu ne va fi dat sa ne intalnim cu ultimul supravietuitor, dar putem fi siguri ca, daca vorbim suficient de tare, vocile noastre vor fi auzite chiar si atunci."

Ultimul Supravietuitor are un palmares impresionant de premii si nominalizari la prestigioase festivaluri de film din intreaga lume: premiul pentru cel mai bun documentar la Oxford Film Festival (2010), premiul special al juriului la Dallas International Film Festival (2010), fiind inclus in selectia oficiala a Atlanta Film Festival, Miami Jewish Film Festival, Boston International Film Festival si Los Angeles Jewish Film Festival, anul trecut.

Mai multe detalii, precum si trailer-ul documentarului, sunt disponibile la www.bjff.ro/the-last-survivor.html.

"Desi traim intr-o lume in care este foarte usor sa ignoram catastrofele ce se petrec pe planeta, acest documentar curajos despre genocid indeamna publicul sa constientizeze ce se intampla cu o parte din populatie, si cat de important este sa impiedicam repetarea acestor tragedii" - Lauren Lester, Dallas International Film Festival.

Tot in prima zi a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti va avea loc, la Green Hours, incepand cu ora 12, dezbaterea publica Mama, vreau sa fiu artist - despre destinul artistic al evreului, in prezenta invitatilor Alexander Hausvater - regizor de teatru, Andrei Oisteanu - antropolog, A.G. Weinberger - muzician, Andrei Finti - actor. Accesul este liber.

Numeroase filme, dintre care 29 in premiera in Romania, productii laureate la Cannes, Cesar, Oscar si Sundance, vor fi proiectate, in perioada 20-26 iunie, in cadrul primei editii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti (Bucharest Jewish Film Festival - BJFF), la Cinema Studio, Cinema Scala, Terasa Green Hours si Muzeul Taranului Roman. Evenimentul are ca scop informarea publicului roman privind traditiile si cultura evreiasca, precum si educarea tinerilor in sensul tolerantei interetnice si religioase.

Programul proiectiilor si detalii despre filmele din festival sunt disponibile la www.bjff.ro.

Pe toata perioada festivalului, accesul va fi liber, in limita locurilor disponibile. (La Gala de deschidere, accesul se face doar pe baza de invitatie.)

Evenimentul este organizat de NOI Media Print SA si Fundatia Culturala Art Promo, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Comisia Invatamant, Cultura, Culte si Sport, Primariei Municipiului Bucuresti, ArCuB, Ambasadei Israelului, Ministerului Culturii si Comunitatii Evreilor Bucuresti. Partener asociat: TVR. Festival partener: Jewish Film Festival Berlin. Recomandat de Cinemagia.

Parteneri: Intercontinental, Green Hours, Uniunea Cineastilor din Romania, Artground, Design Forge.

Sponsori: Porsche, Silva Dark, bpv Grigorescu Stefanica, RVA, Stanescu Milos Dumitru si Asociatii.

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Shalom Romania, Cocor Media Channel, Monopoly Media/Zoom, Sapte Seri, Revista VIP, Ziarul Ring, Zile si nopti, Feeder, Metropotam, Port.ro, HotNews.ro, Modernism.ro, Cinefan, Cinemarx, Videofil, Filmreporter, 121.ro, Filme si Carti.