Ursul Po si prietenii lui se intorc in 3D si se razbuna lovind dusmanul cu muchia pacii interioare. Dupa ce in 2008 devenea maestru kung-fu, Po incepe filmul de fata muncind fara succes sa atinga pacea interioara si nereusind pentru ca nu s-a impacat cu trecutul. De fapt, nici nu-l stie. Ar fi cam ciudat ca gascanul Mr.Ping sa fie chiar tatal lui, nu?

Imagine din Kung-Fu Panda 2Foto: Ro Image 2000

Din fericire, asa cum se intampla si in viata, soarta il ajuta pe durduliul panda sa-si limpezeasca nelamuririle, servindu-i un indiciu. In cursul unei confruntari cu lupii, unde Po si „Cei cinci furiosi” au fost trimisi de maestrul Shifu, Po vede pe costumul unui lup un semn in alb si rosu care i se pare cunoscut.

Il roaga pe tatal sau adoptiv, gascanul Ping, sa ii dea mai multe amanunte despre cum l-a gasit, dar acesta - in afara de faptul ca l-a descoperit intr-o ladita cu ridichi (si ca l-a umflat de atunci cu mancare gatita) - nu are a-i spune.

„Intamplator”, evenimentele ce vor urma il aduc pe Po fata in fata cu trecutul, adica exact cu ce are de rezolvat. Cand Lordul Shen, paunul cu ochi searbezi si pene ascutite ca niste cutite, planuieste sa cucereasca intreaga China cu ajutorul noii sale inventii, un tun care arunca in derizoriu kung-fu-ul, Po si prietenii sai – Tigresa, Vipera, Maimuta, Calugarita si Cocorul - pleaca la lupta.

Iar confruntarea in etape cu diabolicul paun il va face pe Po sa inteleaga ce s-a intamplat cu el in trecut, cand era pui si traia cu ceilalti ursi panda, si astfel sa atinga pacea interioara. (Maestrul Shifu, care pana atunci se chinuise sa-l cizeleze ii va spune la final oftand, dar fara rautate: „Asa tanar si deja atingi pacea interioara?”)

„Kung-fu Panda 2” e la fel de simpatic asa cum era si prima parte, desi are poate mai putin umor (sau ni se pare din pricina ca elementul surpriza s-a epuizat.).

3D-ul i-a stimulat pe realizatori sa dea mai multa atentie momentelor de actiune, care sunt spectaculoase si ample – asa cum trebuie. Filmul e regizat de asta data de Jennifer Yuh si e coprodus de Guillermo del Toro, dar e scris de aceiasi scenaristi, Jonathan Aibel si Glenn Berger - lucru care se simte din unitatea stilului si din textura poantelor.

A doua parte a aventurilor continua si sa speculeze discret mesajul din 2008 – Po ajunge un maestru kung-fu si acum atinge maximul – pacea interioara - desi e supraponderal si plebeu. Motivul principal pentru care ne e simpatic e tocmai faptul ca, fiind atat de prozaic (ii place sa manance, ei si ce?), plus candoarea lui uneori prostuta, spulbera toate prejudecatile.

In era (in)tolerantei si a democratiei, vaca reuseste sa ajunga balerina, iar un urs panda mult prea gras sa scufunde simtul masurii si sa ajunga intr-o elita a luptatorilor cu ajutorul unui „joie de vivre” fara replica.

Desacralizarea blanda pe care o face filmul ideii de perfectiune spirituala e justificata de bunatatea lui Po si de caracterul lui frumos. Po nu iese victorios pentru ca e gras, ci pentru ca e un luptator desavarsit - in ciuda kilogramelor in plus.

Astfel, cohortele de copii vor continua sa se indoape cu „junk food”, incurajati de mesajul filmului. Poate ca in partea a treia, Po va trece totusi la regim.

Cel mai frumos personaj – citeste cel mai stilizat – este insa personajul negativ, Lordul Shen (caruia ii da glas Gary Oldman). E o placere sa urmaresti coregrafia miscarilor sale. Se avanta in aer, se rasuceste si cu o viteza perfecta cade in pozitie de lupta, cu coada rasfirata periculos, ca un imens evantai otravit.

Penele, dupa cum am spus, suiera ca niste cutite cand sunt aruncate prin aer, iar ochii decolorati ai lui Shen exprima exact esenta lui: e palid si rece pentru ca parintii nu l-au iubit in copilarie.

Filmul are din nou o distributie impresionanta. Ce e amuzant este ca actorii care fac vocile eroilor seamana si fizic cu ei (mai putin Michelle Yeoh, pe post de caprita-ghicitoare pe care Po o confunda cu un mascul din pricina barbii.).

Daca Jackie Chan e Maimuta, iar Angelina Jolie Tigresa, Jean-Claude Van Damme a fost ales sa faca vocea unuia dintre cei doi boi care ii servesc de bodyguarzi lui Shen. (Celalalt e Dennis Haysbert!). Vizionare placuta 2!

„Kung-fu Panda 2”, regia Jennifer Yuh, cu: Jack Black (Po), Angelina Jolie (Tigresa), Dustin Hoffman (Shifu), Gary Oldman (Shen), Jackie Chen (Maimuta), Seth Rogan (Calugarita), Lucy Liu (Vipera), David Cross (Cocorul), James Hong (Mr. Ping). Premiera romaneasca – 10 iunie 2011.