In 15 iunie, Radu Jude intra in productie cu “Toata lumea din familia noastra”, un film despre “un razboi de apartament” dintre un tata proaspat divortat si fosta sotie, care ii are in distributie pe Serban Pavlu, Mihaela Sirbu, fetita Sofia Nicolaescu si “greii” Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu si Alexandru Arsinel. Dupa ce in anterior l-a folosit pe Vasile Muraru, Jude spune acum in gluma ca nu peste mult timp va regiza spectacole de revista.

Radu Jude in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

In acelasi spirit autoironic deja cunoscut in bransa, regizorul explica pentru HotNews.ro alegerea actorilor: “Am decurs la un principiu foarte simplu: nefiind un regizor stralucit, m-am gandit ca poate niste actori buni ma vor salva.

Cu Serban Pavlu si Gabriel Spahiu am mai lucrat, adica m-au mai salvat de doua-trei ori. Cu Mihaela Sirbu mi-am dorit sa lucrez de cind am vazut ‘Bash’ de Neil LaBute la Teatrul Act, dar nu s-a ivit ocazia pana acum.

Am mai descoperit o fetita talentata si foarte inteligenta, Sofia Nicolaescu. In rest, ca sa fie clar ca imi pasa de publicul larg, voi lucra si cu foarte indragitii Alexandru Arsinel, Stela Popescu si Tamara Buciuceanu-Botez.”

“Toata lumea din familia noastra” reia tangential problematica din scurtmetrajul “Alexandra”, realizat de Radu Jude in 2007, dar personajele si situatiile sunt altele. Marius (Serban Pavlu), un barbat de 35 de ani, se prezinta la casa fostei sotii pentru a o prelua pe fetita lor, Petra (Sofia Nicolaescu), cu care planuieste o mica vacanta.

Despartirea lui Marius de fosta sotie, Otilia (Mihaela Sirbu) nu s-a petrecut in termini amiabili. Marius o acuza pe Otilia ca, incurcandu-se cu Aurel (Gabriel Spahiu) si-a ruinat casnicia, iar Otilia e de parere ca Marius nu a fost un sot si un tata bun. Din acest conflict cel mai prost pica fetita cuplului care va asista la scene tragi-comice si penibile intre maturi.

Stela Popescu si Alexandru Arsinel vor fi parintii lui Marius, iar Tamara Buciuceanu-Botez, care are un rol mai mare decat acestia, o va interpret ape fosta soacra a lui Marius.

Ada Solomon, care produce filmul impreuna cu HiFilm Productions (si care a produs si lungmetrajul de debut al lui Jude, “Cea mai fericita fata din lume”) se arata fascinata de felul in care, in toate filmele cineastului, societatea e sondata prin intermediul unei lumi in mic - o familie din zilele noastre.

Radu porneste de la celula ca sa analizeze organismul - in general, acesta e demersul pe care se bazeaza. El analizeaza lucruri de importanta majora pornind din mic si cu precizia unui biolog”, a spus Ada Solomon pentru HotNews.ro.

Aceasta simplitate o incanta si pe Corina Sabău, care semneaza scenariul alaturi de Radu Jude, debutand astfel in cinema. “N-a fost nevoie ca Radu sa ma convinga sa particip”, a declarat ea pentru HotNews.ro. “O facuse deja prin ‘Lampa cu caciula’ datorita sensibilitatii atat de discret exprimate si viziunii smerite asupra lumii.”

Corina Sabau, care e redactor la Radio Romania International si care a debutat in proza cu romanul “Blocul 29, apartamentul 1”, in 2009, spune ca ceea ce a atras-o la proiect a fost faptul ca Radu Jude “nu vrea sa faca un film ‘mare’ care sa „rupa gura targului’, ci unul in care sa exprime cate ceva din ce a inteles pana acum despre viata.

In sfarsit, cu toata lipsa mea de experienta intr-ale scenaristicii, n-as fi putut refuza o propunere venita din partea unei persoane inzestrate cu doua calitati pe care le gasesc extrem de rar: autoironie si simţ al deriziunii”, conchide Corina Sabau.

Filmul e o coproductie romano-olandeza

Filmarile debuteaza asadar in 15 iunie si se vor desfasura pana in 12 iulie doar in Bucuresti, in locatii din Bucurestii Noi si Podul Grant pana la Armeneasca si Parcul Carol. Director de imagine e Andrei Butica.

Ca productie, “Toata lumea din familia noastra” va fi mai complicat decat “Cea mai fericita fata din lume” – e de parere Ada Solomon, pentru ca “implica o acumulare de tensiuni si de stari in mai putine personaje decat anterior. E un alt nivel al creatiei lui Radu, iar profunzimea demersului e mai mare decat in ‘Cea mai fericita fata din lume.”

Radu Jude, care de curand a realizat mediumetrajul “Film pentru prieteni” pe banii sai, a marturisit pentru HotNews.ro ca nu simte presiunea celui de-al doilea lungmetraj cat presiunea unui film finantat de CNC din bani publici.

Faptul asta ma apasa destul de tare, imi spun tot timpul ca filmul trebuie sa fie cat mai bun, ca e singurul fel in care se poate justifica aceasta finantare. Altfel, putin mi-ar pasa de rezultatul final.

Am terminat relativ recent "Film pentru prieteni" un film low-budget, 100% independent. Nu-mi pasa deloc ce crede lumea despre el, absolut deloc. Mie imi place foarte mult. A fost facut cu multa bucurie si de catre mine, si de catre prietenii cu care am colaborat, dar nu am a da socoteala nimanui.” (N.red.- “Film pentru prieteni” va fi prezentat in cadrul TIFF-ului, la “Zilele Filmului Romanesc”).

“Toata lumea din familia noastra” e produs de HiFilm Productions in coproductie cu firma olandeza Circe Films si cu romanii de la Abis Studio. Bugetul e de 700.000 de euro. Filmul a castigat anul trecut un grant de dezvoltare de la CNC si mai are unul de la Dutch Film Fund. Proiectul e sustinut, de asemenea, de Cityplex si Teleclub, cu participarea HBO Romania. Premiera va avea loc in 2012.