Premiul pentru regie al selectiei Un Certain Regard a fost acordat sambata seara filmului "Be Omid e didar" ("La revedere"), al cineastului iranian Mohammad Rasoulof , relateaza AFP.

Premiul a fost inmanat sotiei regizorului. Mohamad Rasoulov, in varsta de 37 de ani si condamnat la sase ani de inchisoare in decembrie 2010, a primit marti din partea autoritatilor iraniene autorizatia de a calatori.

"Sunt aici din partea dl Rasoulof", a declarat sotia sa, cand a primit premiul. "Multumesc echipei si celor care au ajutat acest film sa ajunga pana aici, festivalului si juriului", a adaugat doamne Rasoulov.

Condamnat in acelasi timp cu compatriotul sau Jafar Panahi (50 de ani) pentru un film acuzat de "propaganda ostila" la adresa guvernului, el a facut apel si traieste de atunci in arest la domiciliul sau din Teheran, in asteptarea unei decizii a justitiei.

"La revedere" a fost realizat in aceasta iarna in conditii "semi-clandestine" si a putut fi scos din Iran gratie unor prieteni.

Juriul acestei selectii oficiale, prezidat de Emir Kusturica, de doua ori laureat cu Palme d'Or la Cannes, a decernat ex-aequo premiul Un Certain Regard (cea mai inalta recompensa a selectiei) filmelor "Arirang" al coreanului Kim Ki-Duk si "Halt auf freier Strecke" al germanului Andreas Dresen.

Premiul special al juriului a fost atribuit peliculei "Elena", regizata de rusul Andrei Zviagintsev, care a primit un Cesar in 2004 pentru "Le Retour".

Premiile selectiei Un Certain Regard se acorda cu 24 de ore inainte de decernarea Palme d'Or-ului, care va acea loc duminica seara.