Pentru a patra oară consecutiv, Festivalul de Film Documentar de la Londra prezintă cele mai bune producţii româneşti din 2010. Victoria, de Ana Vlad şi Adi Voicu şi Kapitalism - Reţeta noastră secretă, de Alexandru Solomon, vor fi proiectate în premieră în Marea Britanie, în prezenţa regizorilor.

Festivalul Internaţional de Film Documentar are loc la Londra în perioada 13 – 28 mai şi include în acest an un număr record de filme (peste 130 de documentare din 45 de ţări), în majoritatea cinematografelor sau centrelor de artă importante londoneze. Festivalul urmăreşte promovarea filmului de gen în mediul britanic larg şi de specialitate, într-o formulă care reflectă diversitatea acestei creaţii.

ICR Londra este partener important al Festivalului, sprijinind constant participarea filmelor şi regizorilor români. Programul face parte dintr-o strategie menită să promoveze filmul românesc contemporan şi care a mai cuprins în 2011 secţiuni româneşti la Belfast, Dublin şi Londra.

Binecunoscutul regizor Alexandru Solomon vine la Londra pentru a-şi promova ultimul său film Kapitalism – Reţeta noastră secretă, care descrie drumul parcurs de la un comunism cu faţă urâtă la o democraţie originală de piaţă. Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România, printre personajele din varianta integrală a filmului numărându-se: Dan Voiculescu, George Copos, Dinu Patriciu, George Pădure şi Gigi Becali. Aceştia pot fi urmăriţi, în film, într-o serie de ipostaze inedite – la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croaziere cu iahtul, explicând propria reţetă a succesului.

Până în prezent, documentarul lui Alexandru Solomon a fost proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj, Festivalul Internaţional Cine Pecs, iar în octombrie 2010 a fost nominalizat pentru Prix Europa, la secţiunea “cel mai bun documentar de televiziune”.

Tinerii regizori Ana Vlad şi Adi Voicu vor prezenta Victoria, film ce surprinde, în câteva ipostaze individuale cu valoare simbolică, existenţa paradoxală a oraşului Victoria din Munţii Făgăraş. Documentarul este câştigătorul primei ediţii a Concursului Naţional de Scenarii din 2009, iniţiat de HBO şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Adi Voicu şi Ana Vlad au absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2005, respectiv 2006, iar în 2009 au regizat documentarul Metrobranding, care a avut premiera recent în cadrul Festivalului Filmului European de la Bucureşti.

Proiectiile filmelelor romanesti

- Victoria, de Ana Vlad şi Adi Voicu: sâmbătă, 21 mai 2011;

- Kapitalism - Reţeta noastră secretă, de Alexandru Solomon: luni, 23 mai.

Ambele proiecţii vor fi urmate de discuţii susţinute de regizori cu publicul, informeaza ICR Londra.