Noul film dupa Marvel Comics e atraga-thor prin felul credibil in care face ca realitatea sa interactioneze cu mitologia. Dupa ce l-a epuizat pe Shakespeare, Kenneth Branagh semneaza un film inspirat de benzile desenate, care combina SF-ul cu legendele nordice. Un inceput bun pentru o franciza de succes.

Imagine din "Thor"Foto: Ro Image 2000

Scenariul scris de Ashley Edward Miller, Zack Stentz si Don Payne nu are, din pacate, prea multa substanta fata de cata ti-ai dori ca sa echilibreze ampla miscare temporala si spatiala. Cand filmul se termina, la capatul a 114 minute, ai senzatia ca prea multe nu s-au intamplat si ca ai fi vrut sa vezi mai mult. Dar spectacolul si-a meritat banii.

Marele atu al filmului este modul in care, cu ajutorul efectelor speciale dar mai ales din scenariu, intrepatrunde lumea mitologica a carei actiune se desfasoara in anul 965 i.Hr. cu lumea zilelor noastre cand, in statul american New Mexico, niste astrofizicieni studiaza niste fenomene ciudate pe care le banuiesc a fi gauri de vierme.

In 1997, in "Contact" Robert Zemeckis facea (dupa un roman de Carl Sagan) din gaurile de vierme o metafora nu doar pentru explorarea cosmosului si a fortei omului de a-si depasi conditia, dar si o metafora pentru capacitatea omului de a calatori in propriul trecut si de a gasi acolo, in propriile amintiri, un punct de sprijin.

In "Thor", gaurile de vierme sunt un vehicul prin care se face circulatia dintre lumea mitologica (legendara, ireala) si realitate. Thor si ai lui percep gaura de vierme ca pe un pod, si Thor (Chris Hemsworth) chiar ii explica iubitei lui pamantene, Jane Foster (Natalie Portman) ca ceea ce in lumea lui e perceput ca magie, pe Pamant poarta denumirea de stiinta.

Din acest punct de vedere care imprieteneste atat de simplu si de fluent realitatea cu fictiunea, "Thor" e un pic altfel fata de ce am mai vazut pe ecrane, chiar daca miezul lui e tot o drama de familie, cum si la Shakespeare gasim cu ghiotura.

Peste aceasta drama care ii implica pe Odin (Anthony Hopkins) si cei doi fii ai sai, Loki (Tom Hiddleston) şi Thor (Chris Hemsworth), care isi disputa nu doar intaietatea in inima regelui, dar si dorinta de a domni cand acesta nu va mai fi, povestea adaptata de cei trei scenaristi dupa benzile desenate infloreste intr-o poveste de crestere cum gasim, de pilda, atatea in basme.

Ca sa il pedepseasca pentru imaturitatea sa care i-a pus in pericol pe ai lui, Odin ii ia lui Thor puterile si il exileaza pe Pamant. Kenneth Branagh se descurca in a face din Thor un personaj tragic, dar accesibil (in ciuda laturii sale legendare) prin suferinta pricinuita de faptul ca si-a pierdut nu doar puterea, ci si increderea tatalui.

Filmat adesea in contraplonjeu, musculosul Thor parcurge destul de repede drumul de la statutul de decazut la cel initial (gratie scenariului), dar prin interpretarea lui Chris Hemsworth si regia lui Branagh el se prezinta in ochii nostri ca un urias care, pentru ca nu mai are forta de altadata, pare pe cat de mare pe atat de casant, de tragic.

Umorul replicilor te face sa iti aduci aminte de "Razboiul stelelor" sau de unele filme de aventuri mai vechi (inclusiv seria "Indiana Jones") in care grija pentru ce se spune era la fel de mare cu grija pentru ce se vede.

Poate acest lucru i se datoreaza si lui Kenneth Branagh, care e obisnuit cu librete adevarate. Si nu e vorba doar despre cele apartinand lui Shakespeare. Precedentul film regizat de el, "Sleuth" (2007) adapta piesa lui Anthony Shaffer (dupa care Joseph L. Mankiewicz facuse un film in 1972, cu un memorabil Laurence Olivier), unde duelul dintre cei doi eroi avea o importanta componenta orala.

Thor da mai bine cu ciocanul decat cu gura, dar tot are un umor candid, de salbatic adus pentru prima oara in lumea civilizata (vezi momentul de antologie cand izbeste cana de suc de pamant, "Inca un rand!", semn ca i-a placut.).

La fel de simpatic e si personajul secundar Darcy Lewis (Kat Dennings), o fata ochelarista din echipa lui Jane Foster care e genul de incurca-lume pe care nu te poti supara. Astfel de personaje firesti si haioase cam lipsesc din filmele americane.

Efectele speciale sunt destul de spectaculoase si cu atat mai convingatoare atunci cand urmaresc fidel logica. Astfel, nu ai nevoie de prea mult pentru a crede si tu ca in norii de deasupra desertului se afla, ascunsa vederii, o alta lume. Chiar si una mitologica.

"Thor" - de Kenneth Branagh, cu: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Kat Dennings. 2D, 3D si IMAX. Premiera romaneasca 6 mai 2011