Regizorul american Sidney Lumet, de numele caruia se leaga pelicule precum "12 oameni furiosi" si "O dupa-amiaza de caine", a murit sambata la casa sa din New York, la varsta de 86 de ani, potrivit New York Times, citat de AFP. Potrivit fiicei vitrege Leslie Gimbel, Sidney Lumet suferea de cancer limfatic.

Sidney Lumet, s-a nascut in Philadelphia in 1924 si "a preferat strazile din New York Hollywood-ului," potrivit The New York Times. Si-a inceput cariera ca regizor in 1957 cu "Twelve Angry Men", o drama cu Henry Fonda .

Celebru a devenit pentru thriller-ul "Dupa-amiaza de caine", din 1975, cu Al Pacino in rolul jefuitorului de banci si drama "Reteaua" (1976).

De-a lungul carierei sale, Sidney Lumet a fost nominalizat de cinci ori la Oscar pentru categoria cel mai bun regizor, fara a castiga insa statueta.

In 2005, un Oscar onorific i-a fost acordat pentru intreaga cariera.

Conform Encyclopedia of Hollywood, Lumet este unul dintre cei mai prolifici regizori ai erei moderne realizand, in medie, mai mult de un film pe an de la debutul sau regizoral in 1957. Este recunoscut pentru abilitatea de a atrage actori mari in proiectele sale.

Primul sau film se numara si printre cele mai reusite din cariera lui: un film bine jucat si scris, un adevarat "film problematic", 12 Angry Men (1957). De-atunci Lumet si-a impartit energia in realizarea altor filme de acet gen dar si a unor adaptari dupa piese de teatru si romane. Ca rezultat al regiei filmului 12 Angry Men, este responsabil pentru indrumarea primului val de regizori care au facut trecerea de la televiziune la film.