Acesta va fi un film fara happyend, isi ameninta cineastul fanii inca din 2009, cand anunta noul proiect. „Melancholia” va fi filmul sfarsitului lumii, dezastrul producandu-se prin ciocnirea Pamantului de un corp ceresc ascuns pana atunci in spatele soarelui. Trailerul anunta un film elegiac si nostalgic.

MelancholiaFoto: PremierPR

„Melancholia” va incepe cu sfarsitul, dupa care urmeaza un flashback lung cat intreg filmul – asta e tot ce se stia pana nu demult. In 8 aprilie am aflat mai multe pentru ca trailerul filmului a fost lansat din Copenhaga, anunta agentul international de presa Premier PR.

Recomandat pe site-ul sau oficial drept „un film frumos despre sfarsitul lumii”, „Melancholia” are in centru doua surori, interpretate de Kirsten Dunst si Charlotte Gainsbourg, a caror legatura devine tot mai distanta pe masura ce respectivul corp ceresc se apropie tot mai mult de Pamant.

Prin mecanica relatiei celor doua surori atat de diferite si de complementare e posibil ca cineastul danez sa se refere la fiinta umana luata ca un tot unitar si confruntata cu ideea extinctiei. O parte din noi intra in panica, cealalta accepta mersul lucrurilor si intelege inevitabilul.

In orice caz, trailerul in care predomina galbenul palid si tonul elegiac, pregateste orizontul de asteptare al spectatorilor, ajustandu-l pe linia nostalgiei in avans fata de viata pe care o lasam in urma, fie datorita apocalipsei personale, fie apocalipsei generale.

„Melancholia” este, probabil, un film foarte bun, atuul sau fiind modul cum construieste un „disaster movie SF” pe coordonatele cotidianului, fara sa recurga la recuzita unui film de anticipatie sau blockbuster american.

Asteptat nu doar datorita subiectului si misterului productiei sale cat si datorita renumelui lui Lars Von Trier, „Melancholia” da impresia (cel putin) din trailer unui film mult mai putin provocator decat precedentul „Antichrist”, lansat la Cannes in urma cu doi ani.

Din distributia filmului care e asteptat sa intre in Selectia Oficiala a Festivalului de la Cannes (11-22 mai) fac parte, pe langa Kirsten Dunst si Charlotte Gainsbourg: Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Udo Kier si John Hurt.

Line-up-ul Festivalului de la Cannes va fi dezvaluit la mijlocul lunii aprilie.