Miercuri, de la ora 18:30 la Cinema Scala va avea loc gala de deschidere a festivalului care va începe în fortă cu primul calup din competitia NexT. Cei prezenti la gală vor putea viziona scurtmetraje deja premiate la festivalurile internationale precum: Deeper than Yesterday/ La tot mai mare adâncime (r. Ariel Kleiman, Australia, 2009) câstigător al Premiul Kodak pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes sau The Drawer and the Crow/ Sertarul si corbul (r. Frederick Tremblay, Canada, 2009) o animatie emotionantă, câstigătoare a Premiului pentru cel mai bun film canadian la Festivalul International de Animatie din Ottawa. Din program nu lipseste unul din cele patru scurtmetraje românesti din competitie - Adulter (r. Peter Kerek, România, 2010), alături de The Chronoscope/ Cronoscopul (r. Andrew Legge, Irland, 2009) un pseudo-documentar despre o inventie ce ar putea să schimbe istoria lumii asa cum o stim noi, The Great Race/Marea cursă (r. Kote Camacho, Spania, 2010), Sunset from a rooftop/Apus văzut de la fereastră (r. Marinus Groothof, Olanda, 2009) si Elena (r. Yannick Muller, Franta, 2010). Regizorii si sound-designerii filmelor din competitie vor fi prezenti la Bucuresti, pentru întâlnirea cu publicul NexT.

Festivalul Internaţional de Film NexT, 2011Foto: NexT

Prima zi de NexT se va încheia cu o comedie americană spumoasă, Cold Souls (r. Sophie Barthes, 2009) parte a sectiunii si ei au fost NexT Generation, care va fi proiectată de la ora 22:00 tot la Cinema Scala. Cold Souls, un film extrem de amuzant după criticii de la New York Times, a fost selectionat la Sundance în 2009 iar în rolurile principale îi are pe cunoscutii actori Paul Giamatti si Emily Watson.

Cea de-a doua locatie a festivalului, Cinema Elvira Popescu îi asteaptă miercuri pe cinefili de la ora 20:00 cu primul calup al sectiunii Short Matters – care prezintă scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film.

Ziua următoare a deschiderii festivalului va da startul si la seminariile NexT, prezentate de JTI la Mansarda Cărturesti. Festivalul NexT va continua cu programele de competitie dar si cu sectiunile în premieră anul acesta: Focus Clermont Ferrand – cu scurtmetraje din palmaresul celui mai important festival de scurtmetraj din lume, Oscars Night – proiectii eveniment cu scurtmetrajele câstigătoare la Oscar în ultimii cinci ani, programul Necenzurat cu scurtmetraje îndrăznete, iar pentru pasionatii de tehnologii interactive programul New Trends, New Technologies. Sectiunea de suflet a festivalului, Cristi & Otto: Filme de Cristian Nemescu si Andrei Toncu, se mută de anul acesta în campusurile universitare, în Regie si la ASE, informeaza organizatorii festivalului.

Sectiunile traditionale ale festivalului, si ei au fost NexT Generation si Semaine de la Critique vor aduce la Bucuresti lungmetrajele de debut ale unor fosti participanti la NexT si scurtmetraje selectionate la prestigiosul Festival de Film de la Cannes. Cea mai populară sectiune, Festival Friends este prezentată si anul acesta de HBO si va cuprinde 11 scurtmetraje, din care patru în premieră absolută.

Nu în ultimul rând, NexT a pregãtit si anul acesta celor mici programul NexT Kids. Astfel cã, pentru o zi Cinema Scala se va transforma în tara minunilor iar toti copiii sunt invitati la o proiectie cu filme pe gustul lor dar si o serie de activitãti si jocuri.

Abonamentele si biletele pentru Festivalul NexT 2011 s-au pus în vânzare în reteaua TicketFan (în magazinele Flanco si la Librăria Engleză Anthony Frost) si pe www.ticketfan.ro. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente si bilete iar studentii beneficiază de pret redus. Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru studenti) si este valabil pentru toate proiectiile din timpul Festivalului NexT, mai putin programul Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi si catalogul festivalului si geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiectii costă 80 de lei (60 de lei pentru studenti) iar cel de 5 proiectii 40 de lei (25 lei pentru studenti). Biletul de 1 proiectie este 10 de lei (7 lei pentru studenti). Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiectiei si include si accesul la petrecerea Red Carpet din Coyote Cafe. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei iar însotitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară si în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.