România este invitata specială a festivalului de film East End, al doilea mare festival londonez aflat anul acesta la ediţie aniversară. Desfăşurat între 27 aprilie şi 2 mai, festivalul cuprinde un program consistent de evenimente culturale româneşti, organizat la iniţiativa şi în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra. Importanţi regizori, actori şi muzicieni români vor fi invitaţii de onoare ai festivalului, a cărui perioadă de desfăşurare coincide cu nunta regală britanică - moment de mare vizibilitate şi interes mediatic.

Proiectul face parte dintr-o serie menită să promoveze filmul românesc contemporan în 2011, deschisă la Belfast în ianuarie, continuată la Dublin în februarie şi care va mai cuprinde două proiecte similare, organizate la Reykjavik şi Edinburgh.

Secţiunea românească din cadrul festivalului East End vine după ce anul trecut premiul pentru debut a fost acordat filmului Francesca, Bobby Păunescu devenind regizor în rezidenţă în cadrul ediţiei din acest an.

Cu această ocazie, două dintre cele mai aşteptate filme româneşti vor avea premiera în Marea Britanie: Periferic, de Bogdan George Apetri, şi Principii de viaţă, de Constantin Popescu, iar alte două filme deja recunoscute pe plan internaţional vor fi prezentate în premieră londoneză: Marţi, după Crăciun, de Radu Muntean, şi Morgen, de Marian Crişan. Cele patru lungmetraje vor fi însoţite de patru dintre cele mai bune scurtmetraje româneşti recente: Colivia, de Adrian Sitaru, Grand Cafe, de Bogdan Mihăilescu, Stopover de Ioana Uricaru, şi Strung Love, de Victor Dragomir. De asemenea, în cadrul secţiunii româneşti, festivalul va proiecta şi documentarul Out of the present, realizat în 1995 de Andrei Ujică.

Potrivit comunicatului ICR Londra, toate filmele vor beneficia de prezenţa regizorilor sau actorilor principali, ce vor răspunde întrebărilor publicului, iar actriţa Monica Bîrlădeanu este invitată ca membru în juriul din acest an. Regizorii Bogdan George Apetri, Marian Crişan, Radu Muntean, Bobby Păunescu, Andrei Ujică şi criticul de film Mihai Fulger vor participa la o masă rotundă despre cinematografia românească recentă, moderată de criticul de film britanic Ed Lawrenson.

Un eveniment special în cadrul festivalului îl reprezintă proiecţia în premieră britanică a filmului mut Manasse, regizat în 1925 de Jean Mihail, cu muzică live compusă şi interpretată de grupul britanic Minima.

Secţiunea românească include şi un eveniment muzical româno-britanic de amploare, Transylmania, ce va avea loc în Village Underground, club prestigios londonez cu o capacitate de peste 600 de locuri. Capul de afiş al serii este formaţia Urma, ce îşi va promova cu această ocazie al patrulea album Lost End Found. Alături de ei, vor fi pe scenă Addictive TV, Nico de Transilvania şi DJ Si Begg.

Programul evenimentelor romanesti in festival:

Joi 28 aprilie

· ora 20:30: Principii de viaţă, urmat de Q&A cu actorul Vlad Ivanov; precedat de scurtmetrajul Strung love

Vineri 29 aprilie

· ora 17:00: Morgen, urmat de Q&A cu regizorul Marian Crişan; precedat de scurtmetrajul Grand Cafe

· ora 20:30: Periferic, urmat de Q&A cu regizorul Bogdan George

Apetri şi actriţa Ana Ularu; precedat de scurtmetrajul Colivia

Sâmbătă 30 aprilie

· ora 18:00: Out of the present, urmat de Q&A cu regizorul Andrei Ujică

· ora 20:00: Silent cinema Manasse + Minima

· ora 20:30: Transylmania - concert Urma, Addictive TV, Nico de Transilvania şi DJ Si Begg

Duminică 1 mai

· ora 17:00: Marţi, după Crăciun, urmat de Q&A cu regizorul Radu Muntean; precedat de scurtmetrajul Stopover

· ora 19:30: Masă rotundă Cinema Romania Now

Luni 2 mai

· 12:00-18:00: Proiecţii de scurtmetraje şi documentare româneşti în peste 100 de locaţii din estul Londrei

Proiecţiile vor avea loc la Cineworld şi Rich Mix Cinema, iar concertul la clubul Village Underground.

Programul Romanian Focus de la Londra este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu East End Film Festival, informeaza comunicatul ICR.