Debutant in regia de film acasa, in Romania, dupa ce a refuzat in SUA un proiect cu Mariah Carey, cineastul a discutat online cu cititorii HotNews despre filmul sau, "Periferic", a carui premiera romaneasca are loc in 1 aprilie. In interviul audio-video, cineastul a amintit de experienta scurta de avocat de drept penal, a argumentat de ce l-a atras scenariul lui Cristian Mungiu, povestind si despre experienta sa americana. Despre urmatorul film a spus ca il va face probabil in America, pentru ca sotia sa, tot ieseanca, face cercetare la New York si nu mai vrea s-o lase atata timp singura.

Bogdan George Apetri in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

Interviu

Bogdan George Apetri a profesat doi ani ca avocat in Romania, inainte de a se stabili in Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film si Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat in festivaluri importante: Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar „A Very Small Trilogy About Loneliness” a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 - „Oscarul studenţesc”. Apetri a coprodus si filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a castigat Premiul pentru regie la Festivalul Sundance (2010).

Debutul sau in lungmetraj are loc in Romania. “Periferic” (periferic.ro) a plecat de la o idee de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru, iar scenariul le apartine lui Tudor Voican si Bogdan George Apetri.

Filmul surprinde 24 de ore din viata unei tinere femei din Romania care incearca sa-si schimbe viata. In cele 24 de ore cat primeste invoire de la inchisoare pentru a merge la inmormantarea mamei, Matilda planuieste sa-si ia fiul si sa fuga cu el din tara. Inainte de ajunge la copilul pe care l-a lasat in urma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o si cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o simpla alegere.

Filmul o are in rolul principal pe Ana Ularu, alaturi de care mai joaca Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Branescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru si Ingrid Bisu. Imaginea este semnata de Marius Panduru.

Pe 1 aprilie, „Periferic” se lanseaza simultan in cinematografe si online, pe webkino.ro - o premiera in industria autohtona de cinema.

  • Lungmetrajul de debut al lui Bogdan George Apetri va avea premiera de gala pe 31 martie, la Cinema Studio din Capitala, in prezenta actorilor si a echipei.
  • Filmul va rula in avanpremiera, tot pe 31 martie, si la Movieplex Plaza Romania
  • In prima saptamana din aprilie, filmul va putea fi vizionat la Bucuresti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Roman), Cluj (Cinema City), Iasi (Cinema Victoria) si Arad (Cinema City).

Filmul si-a început traseul festivalier anul trecut la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiata de criticii elvetieni pentru interpretare, si a continuat la Toronto, Namur, Varsovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam si Göteborg.

La Viennale, pelicula a fost distinsa cu Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film), iar la Varsovia a obtinut patru distinctii (Cel mai bun scenariu, Mentiune speciala acordata Anei Ularu din partea juriului competitiei, Premiul FIPRESCI si Mentiunea speciala a juriului ecumenic).

La Festivalul International de Film de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai buna actrita (Ana Ularu) si Premiul Asociatiei Criticilor de Film din Grecia.

„Periferic” este o coproductie Saga Film (Romania) si Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Filmul este distribuit pe plan internațional de MK2, iar în România de Voodoo Films.

Trailerul oficial