"Shakespeare High", cel mai recent documentar de lungmetraj al lui Alex Rotaru, va fi prezentat intre 20 aprilie si 1 mai in cadrul festivalului de film Tribeca, patronat de Robert De Niro. Documentarul urmareste un important concurs de teatru shakespearian pentru liceenii americani si contine interviuri cu Kevin Spacey, Val Kilmer si Richard Dreyfuss.

Alex Rotaru, cu Richard DreyfussFoto: Arhiva personala

Filmul se concentreaza pe un grup de adolescenti care in viata de zi cu zi se confrunta cu diverse probleme si drame (droguri, saracie, lipsa de perspective si de modele), pe care Shakespeare si posibilitatea de a face teatru ii ajuta in descoperirea creativitatii, oferindu-le unelte pentru a se exprima.

Unul dintre ei a fost traficant de droguri in clasa a X-a, o eleva e fiica de imigranti mexicani, alt baiat provine dintr-o familie de fosti neo-nazisti skinheads. Cu totii se regasesc pe scena si isi dau seama ca arta ii scoate din cotidian si pune in umbra contextul social.

Alex Rotaru a povestit pentru HotNews.ro ca Festivalul Shakeaspeare gazduit de Liceul Chatsworth din Los Angeles are o traditie de 91 de ani, reunind 75 de licee, "din zonele infestate de violenta si droguri pana la liceele de tip fame, cu copii care fac teatru de la 7 ani si care vor ajunge pe Broadway.

Daca esti copil si vrei sa fii actor, acest concurs e Oscarul pentru tine (cum era la noi olimpiada). Noua din 10 copii care au iesit actori din zona LA au trecut prin el."

Dintre actorii de azi au participat la acest concurs in copilarie Kevin Spacey, Val Kilmer, Mare Winingham, Richard Dreyfuss, Cuba Gooding Jr., Sally Field, Nicolas Cage sau Christina Applegate.

Alex Rotaru, care in precentele sale documentare, "They Came to Play" si "Kids With Cameras" a abordat aceeasi tematica a fortei pe care cultivarea unei pasiuni artistice o provoaca in oameni, spune ca in acest caz a fost interesat de "fenomenul educational, de forta pe care o are teatrul de a schimba destinele copiilor".

Acesta este primul documentar despre concursul de la Liceul Chatsworth. HBO Statele Unite a incercat de doua ori sa faca si el un documentar, dar obtinerea aprobarilor scrise de la toate cele 75 de licee a fost principala piedica.

Norocul cineastului nascut in Romania a fost co-producatorul Brad Koepenick. Acesta a fost coleg de liceu, la Chatsworth, cu Kevin Spacey, Val Kilmer si Mare Winingham. Cooptarea si altui mare actor care a trecut prin acest program - Richard Dreyfuss, precum si maniera in care regizorul dorea sa faca filmul i-au convins pe membrii consiliului si pe cele 75 de licee sa-si dea ok-ul.

"Shakespeare High" e produs de Brad Koepenick, Lori Miller, Ronnie Planalp si Alex Rotaru, avandu-i drept producatori executivi pe Kevin Spacey si Dana Brunetti, care au fost co-producatorii filmului lui David Fincher, "Reteaua de socializare"/"The Social Network".

Declicul pentru realizarea filmului, a mai povestit Alex Rotaru pentru HotNews.ro, a fost anul 2008, cand a fost cooptat in juriu. "Nu exagerez, am umblat cu lacrimi de emotie toata ziua pe obraz pentru ca ii vedeam pe pustii astia de 14-15 ani jucand mai bine decat multi actori pe care nici nu-i mai numesc acum. Nu aveau doar fior si emotie, dar si tehnica."

Trailerul filmului poate fi vazut si pe site-ul Festivalului Tribeca.

Festivalul Tribeca, infiintat de Robert De Niro la New York, se desfasoara in acest an intre 20 aprilie si 1 mai. „Shakespeare High” participa in sectiunea „Spotlight”, alaturi de alte 32 de filme de fictiune si documentare, printre care „The Trip” de Michael Winterbottom, „Mama Africa” de Mika Kaurismaeki, „Ma part du gateau” de Cedric Klapisch, „Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame” de Tsui Hark sau de doua filme regizate de doi actori, “Higher Ground” de Vera Farmiga si “Beats, Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest” de Michael Rapaport.

Tot la Tribeca va fi prezentat in acest an un alt film realizat de doua romance, “Our School”, semnat de Mona Nicoara (care a fost colega de scoala generala si de liceu cu Alex Rotaru) si Miruna Coca-Cozma.

Tribeca Film Festival este cel mai important festival de film din New York, alaturi New York Film Festival, si unul dintre cele mai importante din America, alaturi de Sundance si Toronto.

Dupa cum ne-a spus Alex Rotaru, premiera filmului sau “are loc in duminica Pastelui, 24 aprilie, cand si-a anuntat participarea si producatorul meu, Kevin Spacey. Sper sa putem strange in sala cat mai multi romani de la New York . Celelalte proiectii vor avea loc pe 26, 28, si 30 aprilie.

Un amanunt interesant e ca premiera are loc mai mult sau mai putin de ziua lui Shakespeare. Chiar daca aceasta e sarbatorita indeobste pe 23 aprilie, nu se cunoaste cu exactitate decat ziua lui de botez - 26 aprilie (zi in care vom avea, de asemenea, o proiectie.). Avand in vedere mai multe analize academice, ziua lui se estimeaza a fi undeva intre 22 si 25 aprilie. Personal, as dori sa cred ca e chiar pe 24.”

Faptul ca premiera are loc in acest festival bine mediatizat ar trebui sa ajute filmul sa inceapa un parcurs festivalier important si sa fie distribuit international. Deja, spune autorul sau, el a fost invitat la alte festivaluri de prestigiu.

Un alt documentar al lui Alex Rotaru, “Kids with Cameras”, va circula in acest an prin lume pentru ca a fost inclus in programul itinerant al Guvernului SUA, American Documentary Showcase.

Acesta trimite 18 documentare americane in mai mult de 20 de tari, prin intermediul ambasadelor SUA, in cadrul unor festivaluri la care vor participa si autorii lor.