Filmul lui Ashgar Farhadi, "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader and Simin, a Separation"a castigat sambata Ursul de Aur pentru Cel mai bun film, precum si premiile de interpretare feminina si masculina - acordate de juriul international prezidat de Isabella Rossellini. De asemenea, filmul a mai fost distins cu Premiul juriului ecumenic. Nici un premiu pentru Romania.

Asghar FarhadiFoto: Reuters

"I told you!", i-a spus Dieter Kosslick, selectionerul festivalului regizorului Ashgar Farhadi cand acesta a urcat pe scena pentru a primi Ursul de Aur din mainile Isabellei Rossellini. Filmul iranian triumfa la Berlin, dupa ce cu doi ani in urma Farhadi obtinea Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor cu "About Elly".

A 61-a editie a Festivalului de la Berlin are in acest an un palmares echitabil, desi caimacul e luat de acest superb film iranian care executa cu finete si siguranta o taietura transversala prin societatea iraniana de azi. Berlinala iraniana coincide cu protestul festivalului fata de persecutarea de catre regimul de la Teheran a cineastului Jafar Panahi, dar nu face o favoare cineastilor iranieni. Intamplarea face ca filmul lui Ashgar Farhadi sa fie intr-adevar foarte bun.

Jafar Panahi a fost in absentia membru al juriului international al Berlinalei 2011, iau un scaun alb gol pe care era scris numele sau a deschis si a inchis festivalul. A fost primul an cand premiile de interpretare feminina si masculina rasplatesc intreaga echipa de actori a filmului distins si cu Ursul de Aur.

Iata palmaresul juriului international:

* Ursul de Aur pentru Cel mai bun film - "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader and Simin, a Separation" de Ashgar Farhadi (Iran)

* Ursul de Argint si Marele Premiu al Juriului - "A torinói ló" /"The Turin Horse" de Bela Tarr (Ungaria)

* Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor - Ulrich Koehler pentru "Schlafkrankheit"/"Sleeping Sickness" (Germania)

* Ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita - Farhadi Sarina, Bayat Sareh si Hatami Leila pentru "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader and Simin, a Separation"

* Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor - Ali-Ashgar Shahbazi, Babak Karimi si Peyman Moadi pentru "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader and Simin, a Separation"

* Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu - Joshua Marston si Andamion Murataj pentru "The Forgiveness of Blood" de Joshua Marston

* Ursul de Argint pentru realizare artistica de exceptie in imagine, montaj, coloana sonora, costume sau scenografie s-a acordat ex-aequo lui Wojczech Staron pentru imaginea filmului "El Premio" de Paula Markovitch si Barbarei Enrique pentru scenografia aceluiasi "El Premio"

* Premiul "Alfred Bauer" - "Wer wenn nicht wir"/ "If Not Us, Who" de Andrea Veiel

Dintre premiile juriilor independente sunt de mentionat Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Presei Cinematografice) acordat filmului cineastului maghiar Bela Tarr pentru "A torinói ló" /"The Turin Horse" si Premiul juriului ecumenic acordat filmului iranian "Jodaeiye Nader az Simin"/"Nader And Simin, A Separation" de Asghar Farhadi.

Premiul de debut a revenit filmului "On the Ice" de Andrew Okpeaha MacLean, juriul oferind si doua mentiuni pentru debut filmelor "The Guard" de John Michael McDonagh si "Vaterlosen" de Marie Kreuzer.

Pentru prima data in istoria Berlinalei, in cadrul aceleasi gale au fost premiate si scurtmetrajele. Ursul de Aur pentru scurtmetraj a revenit filmului "Paramanjang", realizat de fratii Park Chan-wook si Park Chan-kyong, Ursul de Argint a fost acordat filmului "Pu-Seo-Jin Bam"/ "Broken Night" de Yang Hyo-joo, iar o Mentiune speciala a revenit filmului "Fragen an meinen Vater"/ "Questions to My Father" de Konrad Muehe.

In acest an, Romania a participat in competitia Berlinale Shorts cu filmele "Apele tac" de Anca Miruna Lazarescu si "15 iulie" de Cristi Iftime.​