"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", in regia lui Andrei Ujica, a castigat premiul sectiunii Spotlight la Cinema Eye Honors - cele mai importante distinctii dedicate filmului de non-fictiune. Gala a avut loc marti, 18 ianuarie, la Museum of the Moving Image din New York.

Imagine din "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu"Foto: Voodoo Films

Spotlight este o sectiune dedicata filmelor care ar merita mai multa promovare in Statele Unite si este singura categorie care ia in calcul si filme ce nu au fost inca distribuite peste Ocean. La editia de anul viitor, pelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", ar putea deveni eligibila si la alte categorii - cel mai bun film de non-fictiune, regie, montaj etc. - in cazul in care va fi proiectat in cinematografele americane.

Lansate in 2007, Cinema Eye Honors recompenseaza maiestria si inovatia in non-fictiune, promovand elita artei de gen. Nominalizarile au fost decise de 25 dintre directorii celor mai importante festivaluri axate pe productii de non-fictiune, ca Sundance, Woodstock, Copenhaga, Tribeca sau Silver Docs.

Marele castigator al editiei din acest an a Cinema Eye Honors a fost "Exit Through the Gift Shop" al lui Banksy. Trofeul Legacy Award i-a revenit unuia dintre marile filme ale genului, "Grey gardens" (1975), de Albert si David Maysles.

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" a fost realizata de Icon Production, in asociere cu Televiziunea Romana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si cu participarea The Media Partnership, Fundatia ARTE VIZUALE si HFG / ZKM Filminstitut. Filmul ruleaza in cinematografele romanesti din 29 octombrie.

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" a avut premiera mondiala anul trecut la Festivalul de la Cannes si a fost prezentata, toamna trecuta, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver si Londra.

In septembrie, filmul despre marirea si decaderea dictatorului roman a fost unul dintre cele opt titluri din selectia de cateva sute a Festivalului International de Film de la Toronto, primind punctajul maxim din partea celor 33 de critici straini reuniti de publicatia online IndieWIRE.

Pelicula a reusit sa obtina si Marele Premiu al sectiunii documentar la Festivalul International de Film de la Bergen (BIFF). Festivalul norvegian are in program in jur de 120 de titluri anual si se concentreaza pe autorii cu viziuni radicale si inovative in regie.