In "Turistul" toate itele duc la ea si toti figurantii se uita transportati in urma ei. Nu e doar tot mai putin actrita, dar si tot mai putin umana. Primul film american al neamtului Florian Henckel von Donnersmarck e atat de penibil incat n-ai altceva mai bun decat sa remarci la fiecare pas ca actrita s-a topit in osanza produsului comercial pe care il vinde.

Imagine din "Turistul"Foto: InterComFilm Romania

Totul la Angelina Jolie e studiat. Nu mai interpreteaza un rol pe ecran, ci joaca o imagine pe care o are despre sine. Problema e ca imaginea e atat de studiata incat numai glamorous nu e. "Turistul" e ca un film confectionat pentru amorul ei propriu. Interpreteaza o femeie frumoasa, bogata, inteligenta, care iubeste cu patima un singur barbat si care se plimba cu poseta pe brat de la Paris la Venetia, invartind oamenii pe degete dupa bunul plac.

Trailer "Turistul":

Portarii, receptionerii, chelnerii, barcagiii sucomba ca mustele bete in spatele ei, nu inainte de a-i indeplini si cel din urma capriciu. Politistii care o urmaresc sunt atinsi de la distanta de farmecul ei letal pentru ca sunt mereu cu un pas in urma ei (si de o discretie demna de elefantul din magazinul de portelanuri).

Trezindu-se pe umerii ei fragili cu un scenariu mai debil decat se poate imagina, diva isi umfla buzele cu aer cald, vorbeste soptit cu accent "british" si priveste languros printre genele triplu false, sperand ca ne va determina sa uitam ridicolul situatiilor. "Alchimia" dintre ea si Johnny Depp te face sa te gandesti la agentul Salt indragostindu-se pana peste cap de Edward Scissorhands. Nu tine, nu?

Spectatorul, care a avut semnal tot drumul, se va prinde foarte devreme ca "Turistul" nu e ce parea a fi. E cu trei clase sub "Salt" si e chiar mai slab decat "Domnul si doamna Smith"(!). Nu are actiune (adica nici intriga bine innodata sau macar logica, nici adrenalina), nu are umor, farmec, nu are replici si nici personaje (cu un simpatic politist italian care apare un minut nu se face primavara.).

Ii are pe Jolie si Depp, mai falsi ca niciodata, exterioare de carte postala venetiana plus interioare pe care majoritatea dintre noi n-o sa le vedem decat la cinema. Reteta ideala pentru un film de urmarit in avion.

"Turistul" a primit totusi (e de nivelul absurdului) trei nominalizari la Globurile de Aur - la categoriile Cea mai buna comedie/film muzical, Actor in rol principal si Actrita in rol principal -, desi singurele premii care i se potrivesc sunt Golden Raspberries pe toata linia.

Cum nu e nici comedie si nici film muzical - dar nici drama, nu putem decat presupune ca insistentele producatorilor de a-si vedea filmul mai in fata si-au atins scopul. Singura circumstanta in care poti rade la "Turistul" e sa-l vezi cu prietenii si sa faci comentarii malitioase.

Cunoscutul compozitor francez Gabriel Yared a povestit in timpul pregatirii interviului pe care l-a acordat HotNews.ro in decembrie 2010 ca, initial, el a fost cel care a compus coloana sonora a filmului, dar ca producatorii l-au schimbat pe ultima suta de metri (asta a infuriat-o pe Jolie, care l-a luat pe Yared sa-i compuna muzica filmului pe care il regizeaza despre Bosnia.).

Producatorii au avut dreptate sa nu vrea muzica lui Gabriel Yared. Coloana sonora a lui James Newton Howard e atat de oarecare si atat de fals empatica incat e perfecta pentru lipsa de empatie pe care ti-o da filmul. Daca Florian Henckel von Donnersmarck, autorul multipremiatului (inclusiv cu Oscar pentru film strain) "Das Leben der anderen" (ce salt de la un film destul de stilizat despre STASI la ce are Hollywoodul mai lemnos!) intentiona o parodie, esecul ar fi fost mai dulce.

Rontait de un sistem bine uns, cineastul european si-a sters amprentele si a impachetat o sub-productie hollywoodiana care are parte de cronici mult mai proaste decat avea filmul dupa care s-a inspirat, "Anthony Zimmer" (din 2005), de Jerome Salle, cu Sophie Marceau si Yvan Attal in rolurile principale.

"Turistul"/"The Tourist" - de Florian Henckel von Donnersmarck, cu Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff, Rufus Sewell, Christian De Sica. Premiera romaneasca - 7 ianuarie 2011.