Box-office-ul international al anului 2010 e dominat de studiourile Disney ale caror productii, "Toy Story 3" si "Alice in Tara Minunilor" se claseaza pe primele doua locuri, cu incasari cumulate de 2,1 miliarde dolari. Intrati in text pentru a vedea cum arata clasamentul general, dar si pentru a vedea care au fost cele mai piratate filme ale anului, conform site-ului site torrentfreak.com. Indiciu: dupa "Avatar", potopul...

Imagine din "Toy Story 3"Foto: Forum film Romania

"Toy story 3" - trailer:

Cu 1,1 miliarde de dolari incasari, partea a treia a francizei "Toy Story" domina box-office-ul mondial al lui 2010. Este urmat de "Alice in Tara Minunilor"/"Alice In Wonderland", cel mai mare succes de box-office de pana acum al lui Tim Burton (1 miliard de dolari incasari), conform site-ului de specialitate boxofficemojo.com.

Ca anul care se incheie a fost unul deosebit pentru Disney o dovedeste si faptul ca cele doua filme de animatie se instaleaza pe locurile 5 si 6 in topul celor mai rentabile lungmetraje din toate timpurile, top dominat de "Avatar", "Titanic", "Stapanul inelelor: Intoarcerea regelui" si "Piratii din Caraibe: Cufarul omului mort".

"Shrek 4" - trailer:

Pe locul trei in clasamentul anului 2010 se situeaza " "Harry Potter si Talismanele Mortii"/"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1" , incasarile "modeste" ale acestuia din urma, 860 milioane dolari, fiind datorate faptului ca a intrat pe ecranele americane in 19 noiembrie. El este urmat de "Inceputul/"Inception", de Christopher Nolan, care are incasari de 825,4 milioane dolari.

"Iron Man 2" - trailer:

Un alt film de animatie, "Shrek 4", vine pe locul urmator, 5, peste "Saga Amurg: Eclipsa" si "Iron Man 2: Omul de otel". Topul e inchis de "Sunt un mic ticalos"/"Despicable Me", "Cum sa iti dresezi dragonul"/"How to Train Your Dragon" si "Infruntarea dragonilor"/"Clash of the Titans". 2010 a fost, fara indoiala, anul animatiilor.

"Avatar" - trailer:

Topul incasarilor pe anul 2010 din Statele Unite prezinta mici modificari, aratand astfel:

1. "Toy Story 3"

2. "Alice in Tara Minunilor"

3. "Iron Man 2"

4. "Saga Amurg: Eclipsa"

5. "Inception"

6. "Harry Potter si Talismanele Mortii"

7. "Sunt un mic ticalos"

8. "Shrek pentru totdeauna"/"Shrek Forever After"

9. "Cum sa iti dresezi dragonul"

10. "The Karate Kid"

Ca o comparatie, reamintim Top Ten-ul romanesc al anului, preluat dupa site-ul de specialitate cinemagia.ro:

1. "Alice in Tara Minunilor"

2. "Inception"

3. "Shrek pentru totdeauna"

4. "Infruntarea titanilor"

5. "Printul Persiei: Nisipurile timpului"/"Prince of Persia: The Sands of Time"

6. "Sherlock Holmes"

7. "Dansul dragostei 3D"/"Step Up 3D"

8. "Robin Hood"

9. "Saga Amurg: Eclipsa"

10. "Sorocul"/"Due Date"

  • Avatarul lui "Star Trek"

Clasamentele de sfarsit de an contabilizeaza si filmele cele mai piratate, un indiciu oarecare al popularitatii unui film deoarece criteriile dupa care opereaza sunt nebanuite. Daca 2009 era dominat la acest capitol de "Star Trek: Un nou inceput"/"Star Trek: The Future Begins", anul 2010 e anul "Avatarului", care, potrivit site-uluitorrentfreak.com, a fost descarcat de pe bittorrent de 16, 5 milioane de ori, cu aproape jumatate de milion mai mult decat "Star Trek: Un nou inceput".

Topul ilegalitatilor, dominat de filmul cu cele mai mari incasari din salile de cinema din toate timpurile difera de box-office-ul anului. "Toy Story 3" si "Alice in Tara Minunilor" lipsesc din primele zece pozitii, locul doi fiind ocupat de "Kick-Ass", care a fost dat jos de 11,4 milioane de ori (vorbim despre un film care in sali a facut doar 100 de milioane de dolari, fiind pe locul 53 al clasamentului international general.

Iata cum arata Top Ten-ul celor mai piratate filme ale anului 2010:

1. "Avatar", descarcat de 16,5 milioane de ori

2. "Kick-Ass"- 11, 4 milioane

3. "Inception" - 9,7 milioane

4. "Shutter Island" -9,4 milioane

5." Iron Man 2" -8,8 milioane

6. "Infruntarea dragonilor" -8 milioane

7. "Zona verde"/"Green Zone" -7,7 milioane

8. "Sherlock Holmes" -7,1 milioane

9. "The Hurt Locker" - 6,8 milioane

10. "Salt" - 6,7 milioane