Lungmetrajul "Concertul", in regia lui Radu Mihaileanu, a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film strain" a Globurilor de Aur, a anuntat marti Hollywood Foreign Press Association. "Concertul" s-a filmat la Bucuresti, Moscova si Paris, si ii are in distributie pe Aleksei Guskov, Melanie Laurent, Francois Berleand, Vlad Ivanov, Maria Dinulescu, Miou-Miou si pe Caliu, violonistul Tarafului din Clejani.

Imagine din "Concertul"Foto: Hotnews

Pelicula lui Mihaileanu concureaza la titlul de "Cel mai bun film strain" alaturi de Biutiful (Mexic/Spania), Kpaй (Rusia), Lo sono l’amore (Italia) si Hævnen (Danemarca).

Premiile "Globul de Aur" vor fi decernate pe 16 ianuarie, la Los Angeles.

Drama "The King's Speech" a primit sapte nominalizari la premiile "Golden Globe", in timp ce "The Fighter" si "The Social Network" au cate sase.

La sfarsitul lunii iulie, cand a intrat in cinematografele americane, productia lui Mihaileanu a primit cronici mixte. Daca "The Washington Post" s-a rezumat doar la a da o caseta cu un scurt sinopsis plus orele de proiectie, acordand filmului doua stele si jumatate din patru, "The New York Times" a publicat o cronica intreaga, sub semnatura lui Stephen Holden, in care apreciaza prestatia frantuzoaicei Melanie Laurent, dar considera ca filmul "aspira sa fie un fel de replica franco-ruseasca la filmul Producatorii", nereusind sa fie decat o "labartare care se desira pe la cusaturi".

"Concertul" a fost filmat in Romania, Moscova si Paris, filmul beneficiind de un buget de 21 milioane de dolari.

Le concert spune povestea comico-dramatica a unui fost dirijor al teatrului Balshoi din Moscova, concediat cu 27 de ani in urma pe motiv ca refuzase sa se dezica de membrii evrei ai orchestrei. Acesta isi duce zilele, un sfert de secol mai tarziu, in cadrul aceleasi institutii, pe umilul post de ingrijitor.

Lucrurile se schimba drastic si viata acestui paria ia o intorsatura dramatica in noaptea in care, stergand praful de pe biroul directorului, da peste un fax prin care orchestra teatrului este invitata sa tina o reprezentatie in sala de concerte pariziana Chatelet.

Productia a fost distinsa cu doua premii Cesar (pentru sunet si coloana sonora) si cu Premiul "David di Donatello" pentru cel mai bun film din Uniunea Europeana.

In Romania, filmul (coprodus de Castel Film) a primit patru trofee Gopo: pentru montaj, scenografie, muzica originala si machiaj&coafura.

In Romania, "Concertul" a avut premiera in 20 noiembrie 2009 si a fost vazut de 23.631 spectatori, clasandu-se pe locul 74 in box-office-ul anului. Radu Mihaileanu a declarat la lansarea din Romania ca este "filmul cel mai liber" pe care l-a facut pana acum. Cineastul, care a parasit Romania in 1980, a mai realizat lungmetrajele "Trahir", "Train de vie" si "Traieste!/"Vas, vis et deviens"/"Live and Become".