Dintre personalitatile politice, doar Emil Constantinescu a participat asta-seara la premiera eseului de montaj realizat de Andrei Ujica. Platourile cu Eugenia din hol s-au golit imediat, iar la inceperea filmului Sala Palatului era plina (elevii si studentii intrand pe gratis).

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, regia Andrei UjicăFoto: ICR

Lansarea festiva a "Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu" (www.autobiografia.ro) n-a adunat prea multe personalitati. Intrarea a fost permisa de la ora 18, insa filmul a inceput catre ora 19. In hol, invitatii au devorat in viteza platourile cu Eugenia si au baut sampanie, dar si Pepsi din niste sticle care incercau sa aduca cu sticlele de odinoara. S-au bucurat de sampanie inclusiv liceenii veniti, se pare, cu clasa.

Tot in hol se gaseau carticele bilingve cu personajele importante din filmul lui Andrei Ujica, incepand cu Chivu Stoica si terminand cu Vasile Milea - urmand ordinea in care apar in film (de fapt, deasupra paginilor exista si momentul exact cand aceasta apar pe ecran.). Nu ai nevoie de ele ca sa prinzi mesajul filmului, dar nici nu strica sa iti improspatezi cunostintele sau sa afli lucruri noi.

Printre cei care au fost curiosi sa vada "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" s-au numarat Emil Constantinescu (venit cu sotia, acesta a stat pe randul de protocol de la mijlocul salii), ambasadorul Indiei si reprezentanti ai altor misiuni diplomatice, Radu Muntean, Stelian Tanase, Andrei Oisteanu, Nae Caranfil, Peter Calin Netzer, Razvan Radulescu, Ozana Oancea, Vlad Ivanov sau Cosmin Bumbut.

Tot in hol, Voodoo Film - distribuitorul roman al filmului (companie condusa de Cristian Mungiu) a instalat biroul lui Nicolae Ceausescu. Pana sa fim anuntati ca incepe proiectia, acesta a fost in permanenta inconjurat de oameni care l-au fotografiat cu telefoanele mobile si au constatat ca tapiteria si designul aratau destul de modest. Pe birou, artistul Ion Barladeanu a adus cateva colaje de-ale sale in care printre personaje se numara si Ceausescu.

Probabil cele mai simpatice spectatoare au fost doua pensionare care s-au intretinut cu sampanie in hol intrand printre ultimele in sala. Cand Cristian Mungiu a prezentat filmul, sampania isi facuse deja efectul. Venit, dupa cum s-a exprimat, "'in calitate de simpatizant si sustinator" al filmului lui Andrei Ujica, Cristian Mungiu ne-a avertizat ca vom vedea un film de trei ore ("TREI ore?!", a exclamat una dintre pensionare), ne-a spus pe scurt ca filmul trateaza despre "ascensiunea si decaderea" lui Ceausescu (pensionara a repetat cuvintele si pentru prietena ei), iar cand ne-a linistit ca, date fiind "instalatiile de proiectie care poate n-au prins primul congres, dar sigur l-au prins pe ultimul", e posibil sa existe probleme tehnice, dar, daca se intampla, "stati linistiti la locurile voastre pentru ca vom continua", doamna respectiva a exclamat "e simpatic tipul asta!"

Cand a inceput filmul, s-a facut liniste, dar sala a reactionat pe parcurs, razand sau aplaudand la momentele care i se pareau comice. Ar fi interesant de vazut reactiile poate nu imediat dupa proiectie, ci a doua sau a treia zi, dupa ce aburii intalnirii cu Ceausescu s-au evaporat. Elogiat in strainatate, oare ce primire va avea filmul in Romania? Probabil una controversata.

Pe unii ii va lasa rece ("niste imagini de arhiva puse cap la cap"), pe altii ii va indigna ("incepe reabilitarea lui Ceausescu"), pe altii ii va incanta ("e un film de fictiune facut cu instrumentele realului, o demonstratie e dublului tais pe care il are imaginea si o critica la adresa lumii - romani si straini - care i-a cantat in struna lui Ceausescu").

Vezi aici trailerele pentru pelicula "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu".