La AFI Palace Cotroceni se pregateste o noua premiera in IMAX-3D, documentarul "Galapagos", semnat de Al Giddings si David Clark, cineasti care au trecut de la filmarile subacvatice pentru "Abisul", "Titanic" sau Discovery Channel la ultimul racnet al tehnologiei. Timp de 45 de minute, acest film coprodus de Institutul Smithsonian din Washington ne arata fauna de suprafata pentru a ne cobori apoi la 1000 de metri adancime, in intunericul de pe fundul oceanului.

Documentarul "Galapagos", in IMAX-3DFoto: imax.com

Copiii vor fi incantati si vor intinde mana sa atinga rocile cu iguane atente de pe ele, dar mai ales pestii si leii de mare din ocean. "Galapagos" a fost filmat in IMAX- 3D, ceea ce a presupus ca aparatul de filmat cantarind 770 kg a trebuit sa fie coborat in ocean. Filmul il urmareste pe biologul marin Carole Baldwin de la Smithsonian Institute scufundandu-se de doua ori pentru a cauta material de studiu - o data in costum de scafandru, intr-o portiune cu adancime mica, si a doua oara intr-un submersibil de ultima generatie care duce omul pe fundul oceanului, acolo unde acesta n-a mai ajuns niciodata pana acum.

Cand aparatul filmeaza intunericul etans din fata, habar n-ai ca cea mai mare problema a filmului nu au fost rechinii-ciocan care apareau uneori, frica de necunoscut sau pestele acela rau de forma unui sarpe si cu un nume pe care nu-l tii minte, ci manevrarea aparatului de filmat de 770 de kilograme care avea nevoie de cinci persoane numai pentru a fi pus in pozitie. Era mai intai nevoie de 10 oameni pentru a-l pune in apa, si intre doua si cinci persoane pentru a-l duce pana pe fundul oceanului.

Cifrele-record legate de productie includ si faptul ca un asemenea aparat inghite 92 de metri de pelicula pe minut si ca trei minute de filmare costa 3000 de dolari. Asa se explica de ce cele opt saptamani, cat a durat expeditia din Insulele Galapagos, sunt comprimate intr-un film de numai 45 de minute. Aproape ca nu ai timp sa-ti termini popcornul.

Imaginile sunt, intr-adevar spectaculoase, desi, fiind vorba de un film de popularizare, nu spectaculosul e cautat in primul rand, ci informatia cat mai explicita astfel incat paralela cu expeditia lui Charles Darwin din 1835 sa fie inteleasa de toata lumea. Altfel, ti-ar fi placut poate sa "stai" mai putin la suprafata si mai mult pe fundul oceanului, a carui cercetare - pe nisipul acela atat de fin - te trimite cu gandul la aselenizarea lui Neil Armstrong.

Comentariul este si el unul de popularizare, faptul ca filmul e dublat in romana si "interpretat" pe mai multe voci, in functie de cine vorbeste, fiind un indiciu in plus ca publicul-tinta al acestei pelicule sunt, totusi, copiii. Nu poti insa sa nu iti doresti ca la un moment dat in viata sa ajungi sa vezi "Marele albastru", de Luc Besson, la IMAX-3D. Dincolo de informatie stiintifica pentru toti, ai putea experimenta intreaga poezie a oceanului. Te-ai putea cufunda in ea cu totul si ai uita de "Avatar" pentru totdeauna.

"Galapagos" a fost mai intai prezentat la Muzeul de Istorie Naturala din Washington in 1999, dupa care a intrat in reteaua IMAX si IMAX-3D. Al Giddings, co-regizor, producator si operator subacvatic a fost operatorul filmarilor subacvatice la clasicul "The Deep" (1977) de Peter Yates, dar si la doua filme din seria "James Bond", "For Your Eyes Only" si "Never Say Never Again".

Numele sau este legat, de asemenea, de "Abisul" (1989), unde a regizat filmarile subacvatice, filmul fiind nominalizat la Oscarul pentru cea mai buna imagine, si de un alt film al lui James Cameron, "Titanic" (1997), unde de asemenea a regizat si coprodus filmarile subacvatice.

David Clark a castigat pana acum doua premii Emmy, activitatea sa de producator, regizor si scenarist de filme documentare intinzandu-se pe doua decenii. Printre altele, Clark a realizat impreuna cu Al Giddings si Peter Guber filmul "Whales", pentru Discovery Channel.

Premiera filmului la AFI Palace Cotroceni are loc in ziua de 8 octombrie 2010