Inspirandu-se din propria sa experienta, Adrian Sitaru il urmareste pe Alex (Bogdan Dumitrache) timp de patru zile, din momentul in care afla ca mama lui a suferit un atac cerebral pana cand pericolul trece. Cineastul intentioneaza prin aceasta drama de crestere - pe care o filmeaza pana in 10 octombrie - sa vada cum ne comportam in fata incontrolabilului si cum reusim sa intelegem, oricat de atenti ori de anxiosi am fi, ca in viata nu putem controla totul.

Adrian Sitaru si Bogdan DumitracheFoto: HiFilm Production

"Pentru mine acesta e unul dintre elementele-cheie sau farmecul acestei povesti", spune producatorul Ada Solomon de la HiFilm Production, " faptul ca mama e din ce in ce mai bine, iar baiatul din ce in ce mai rau. Cand citesti scenariul sau cand o sa vezi filmul iti spui: aoleu ce-o sa faca baiatul asta cand o sa se intample ceva cu mama, dar, de fapt, filmul e despre ce face omul asta cand se intampla ceva cu el."

"Din dragoste, cu cele mai bune intentii" a intrat in filmari in 9 septembrie, la Miercurea Ciuc. S-a filmat acolo la spital, la policlinica si pe strazi. De cateva zile echipa s-a mutat in Bucuresti. Ieri era in Crangasi, intr-un apartament de pe strada Nicolae Filimon, la un etaj inferior - pentru ca electricienii sa poata veni de afara cu o platforma si sa monteze pe ea niste reflectoare. Echipa de productie statea la o masa de plastic instalata sub niste umbrele de soare, intre doua locuri de parcare platite.

"Fetele de la productie" si line producer-ul Valentino Rudolf au la masa prize, calculatoare, imprimanta si xerox - tot ce le trebuie pentru o zi de munca. S-a filmat aici si ieri. Se va mai filma in masina si intr-o garsoniera de pe Soseaua Viilor.

"Cand inchiriem un apartament pentru cateva zile de filmare, dam anunturi la mica publicitate, mergem prin agentii sau ne interesam la prieteni", spune Valentino Rudolf, adaugand ca unii proprietari sunt relaxati la ideea ca o echipa intreaga le va calca pragul, in vreme ce altii stau tot timpul popandau ca sa-si pazeasca casa, neintelegand de ce e nevoie de duble si avand impresia si ca cei de la productie nu fac nimic toata ziua.

Pana cand filmarile vor lua sfarsit, in 10 octombrie, se va mai filma si in studiourile Castel Film, unde au fost construite salonul de spital al mamei si doua cabinete medicale. Din distributie fac parte: Bogdan Dumitrache - in rolul lui Alex, eroul filmului, Natasa Raab - mama, Marian Ralea - tatal, Alina Grigore - iubita lui Alex, precum si: Gabriela Popescu, Isabela Neamtu, Adrian Titieni, Clara Voda, Adina Popescu, Iulian Postelnicu, Adina Lucaciu, Vlad Oancea, Gelu Colceag si Magda Catone.

De costume se ocupa Malina Ionescu, iar de decoruri Monica Lazurean-Gorgan care e in principal co-producatorul roman al filmului impreuna cu compania 4Proof Film.

  • Filmul recreeaza realitatea intr-un mod bizar

Adrian Sitaru a scris acest scenariu in timpul rezidentei Cinefondation oferita de Festivalul de la Cannes in 2008, dupa ce primise finantare de dezvoltare din partea Centrului National al Cinematografiei. Proiectul a participat si la CineMart, in cadrul Festivalului de la Amsterdam. In august 2008, proiectul a primit finantare de productie de la CNC in valoare de 545,000 RON, Eurimages ajutandu-l cu o finantare de 110,000 euro. Bugetul estimativ e de 750,000 euro.

Filmul e produs de HiFilm Production, in co-productie cu compania maghiara Cor Leonis si cu 4Proof Film. Publicul din Romania va vedea filmul in toamna anului viitor. Deocamdata il prindem pe actorul Bogdan Dumitrache pe aleea blocului, intr-o pauza de tigara, si ii cerem lamuriri:

"Alex, care lucreaza in Bucuresti, primeste un telefon de la tatal lui, din Deva, si e anuntat ca mama lui a suferit un atac cerebral, ca nu se stie cat de grav este, dar ca e posibil sa fie foarte grav. Cautand pe net si intreband la prieteni, afla ca primele 24 de ore sunt critice. Se urca in primul tren si pleaca acasa", spune actorul, continuand:

"Intr-o prima instanta, posibilitatea ca mama sa pateasca ceva foarte grav - de la a muri pana la a ramane cu sechele - e foarte prezenta, si atunci el trebuie sa se obisnuiasca cu ideea , sa o accepte, sa inteleaga ce se poate intampla. Incearca sa ramana rational si sa faca tot ce se poate face.

Actiunea filmului dureaza patru zile, din momentul in care Alex primeste telefonul, ajunge acasa, inca doua zile in spital si una la Petrosani, la RMN, dupa care Alex se intoarce in Bucuresti."

Mama fiind bine, el fiind praf.... E un rol greu care se pare ca-i vine manusa actorului care se intalneste, in sfarsit, cu al doilea rol principal in lungmetraj dupa "Crash Test Dummies" (2005) de Jorg Kaelt, unde o avea partenera pe Maria Popistasu.

Partea interesanta, intervine tot Ada Solomon, e ca Bogdan Dumitrache, Boogie - cum ii spun prietenii, a trebuit sa poarte in film exact pantalonii-fetis ai lui Adrian Sitaru, iar pe peronul garii, la urcarea in tren, asemanarea dintre cei doi era frapanta.

Spectaculosul nu se termina aici. Alina Grigore seamana ca doua picaturi de apa cu Delia, iubita lui Adrian Sitaru. Monica Lazurean-Gorgan: "A fost foarte ciudat: cand, la Miercurea Ciuc am vazut-o pe Alina iesind din masina si imediat dupa ea a iesit si Delia, mi s-a parut ca am o vedenie."

  • Acelasi concept vizual ca la "Pescuit sportiv", dar mai putin naturalist

In ceea ce o priveste pe Alina Grigore, care dupa ce a jucat in serialul "Aniela" a trecut Oceanul impreuna cu sotul ei, Bogdan Albulescu, si lucreaza la o televiziune din Chicago, experienta de a juca la Sitaru e unica: " Se filmeaza din punctul de vedere al unor oameni, situatie care il pune pe actor sa faca ceea ce nu e obisnuit sa faca. A trebuit sa stau in spatele operatorului Adi Silisteanu si ii sa ii pun mana dreapta pe umar daca trebuia sa se miste cu camera spre dreapta, si tot asa. Asta a fost partea mai complicata. In rest, am facut ce am fost invatata sa fac: un research, multe discutii, repetitii si filmarea."

Alina Grigore s-a consultat si cu iubita lui Adrian Sitaru care e psiholog si care i-a dat cateva idei despre cum (nu) trebuie, ca psiholog, sa te porti cu cei de langa tine. "Personajul meu merge mai mult pe metoda subliminala, ceea ce spune ea cel mai des fiind: Hai, calmeaza-te, pui. E un rol greu, dar cel mai greu e sa ajungi la profunzime. Momentele de tacere mi se par greu de filmat", adauga Alina Grigore.

"Din dragoste, cu cele mai bune intentii" va fi inrudit vizual cu precedentul film al lui Sitaru, "Pescuit sportiv", dar POV (Point Of View), procedeul care facea ca aparatul de filmat sa preia succesiv unghiurile fiecarui personaj in parte, va fi mult mai calm. Adrian Silisteanu explica pentru HotNews.ro: "Pastram conceptul unghiurilor subiective, dar acestea vor fi mult mai stilizate, mai putin naturaliste.

Practic, nu mai incercam sa reproducem miscarea ochilor asa cum ne-am imaginat-o la Pescuit sportiv si cum credem ca se intampla in mod fizic. Mergem acum pe o abordare in care camera se misca mult mai putin. Avem intotdeauna unghiul subiectiv al unuia dintre martorii la situatia pe care o filmam, dar camera panorameaza foarte putin."

Cu Adrian Sitaru n-am reusit sa vorbim. N-a vrut sa dea nicio declaratie, concentrat fiind pe filmare si, probabil, si din putina superstitie - mai ales ca filmul e atat de personal. Ceea ce te face pe tine, spectator, sa astepti premiera din toamna lui 2011 cu si mai multa curiozitate si cu cel putin o intrebare in minte: "De ce Adrian Sitaru a dorit ca asemanarea cu realitatea sa fie atat de mare, el, care e o persoana atat de discreta?"