Comedia Nuntă în Basarabia în regia lui Nap Toader, coproducţie România, Republica Moldova şi Luxembourg va fi lansată în cinematografele din ţară din 24 septembrie.

Nunta in Basarabia, regia Nap ToaderFoto: www.NuntaInBasarabia.ro

Nuntă în Basarabia va putea fi vizionată în cinematografele din Bucureşti începând cu data de 24 septembrie, la Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Hollywood Multiplex, Patria, Cityplex, Movieplex, The Light Cinemas, Băneasa Drive in Cinema şi EuroCinema Tinerimea Română. În aceeaşi perioadă, filmul va rula şi în Cluj la Odeon Multiplex, urmând ca între 8-21 octombrie să fie proiectat la Hollywood Multiplex din Oradea şi la Cityplex, în Constanţa.

După proiecţiile organizate în cadrul festivalurilor de la Cluj, Timişoara, Bucureşti, Sighişoara şi Filmstock Vama Veche, ultima avanpremieră a lungmetrajului Nuntă în Basarabia va avea loc vineri, 17 septembrie, în cadrul Nopţii Albe ale Filmului Românesc. Această dată coincide şi cu premiera moldovenesca a filmului la cinematograful Gaudeamus din Chişinău.

Premiera de pe 24 septembrie de la Bucureşti se va desfăşura la aproape o săptămâna de la prezentarea filmului în selecţia oficială a Festivalului Kinoshock (12-19 septembrie a.c), cel mai mare festival al producătorilor independenţi din Rusia.

Participarea la Festivalul Kinoshock continuă traseul internaţional al Nunţii în Basarabia, cea mai recentă proiecţie a filmului având loc la Montreal World Film Festival în cadrul secţiunii Focus on World Cinema. Totodată, comedia lui Nap Toader a fost premiata la Tallinn Black Nights Film Festival în decembrie 2009 cu Premiul Special al Juriului. La gala de premiere a festivalului, cunoscutul producător rus Alexander Rodniansky, preşedintele juriului Eurasia, declara că Nuntă în Basarabia este un film care transmite un puternic mesaj de toleranţă şi speranţă şi care a ajutat să fie înţeleasă realitatea unei regiuni puţin cunoscute, Basarabia, un univers care celebrează umanitatea şi bucuria de a trăi.

Nuntă în Basarabia este povestea unor tineri, el bucureştean, ea din Chişinău, proaspăt căsătoriţi care decid să facă nuntă cu dar în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă. Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Nap Toader (Napoleon Helmis) îi are în distribuţie pe actorii: Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu, Igor Chistol, Viorica Geantă -Chelbea, Corina Druc, Silvia Berova şi Igor Caraş. Imaginea filmului e semnată de Silviu Stavilă, muzica de Anatol Stefanet, montajul de Corina Stavilă, sunetul de Mihai Bogoş, scenografia şi costumele de Svetlana Mihailiescu.

Nuntă în Basarabia este co-produs de Mediana Communication - Timişoara, OWH Studio - Chişinău şi Donat Etienne- Luxembourg, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.