Respinse la concursul de finantare al Centrului National al Cinematografiei , proiectul de lungmetraj fictiune "Visul lui Adalbert" si proiectul de lungmetraj documentar animatie "Crulic - sau drumul spre dincolo" isi incearca norocul la contestatii. Poate comisia numita de ministrul Culturii si Patrimoniului National va considera ca aceste proiecte merita sustinute, asa cum cred personalitati si institutii europene importante, si asa cum se recomanda proiectele singure.

Cadru din CrulicFoto: Hotnews

In fiecare an, concursul de finantare cinematografica provoaca nemultumiri si aproape de fiecare data sunt lasate pe dinafara proiecte care ar trebui sustinute de stat. Printre dezamagitii actualei editii se numara si Gabriel Achim, care a ratat finantarea productiei lungmetrajului sau de debut, "Visul lui Adalbert".

Desi a fost selectionat la targuri internationale (Cottbus, Salonic, Karlovy Vary) sau la Atelier d'Angers (girat de actrita Jeanne Moreau, care l-a apreciat in mod deosebit), si a fost premiat de Co-production Market Baltic Event din cadrul Tallinn Black Nights Festival, "Visul lui Adalbert" a primit note amestecate si un punctaj foarte mic - 5,3 - tocmai la categoria "Potentialul de reprezentare artistica si de public pe plan international￯.

Extras din contestatia inaintata de producatorul filmului, 4Proof Film:

"In cei doi ani de cand proiectul se afla in circuitul festivalurilor internationale, Visul lui Adalbert a reusit sa atraga atat atentia presei internationale de specialitate si a profesionistilor de pe piata de film internationala (si aici nominalizam numai o mica parte dintre cei care si-au declarat intregul lor entuziasm si sprijinul neconditionat fata de acest proiect: actrita Jeanne Moreau, regizorul Raphael Nadjari si Gabriele Brunnenmeyer, Director Artistic Connecting Cottbus), cat si interesul extraordinar din partea selectionerilor marilor festivaluri de film internationale: Cannes (Marzena Moskal - Comite de Selection- Quinzaine des Realisateurs) si Berlin (Nikolaj Nikitin - delegatul festivalului pentru Europa de Est)."

Potrivit legii, insa, in urma contestatiei nu se reciteste scenariul reconsiderandu-se punctajul lui, ci doar se recalculeaza celelalte punctaje din nota finala, adica punctajele producatorului si regizorului. Si aici, Gabriel Achim se considera nedreptatit pentru ca nu a fost punctat corect in ceea ce priveste selectiile sale, respectiv premiile obtinute la festivalurile studentesti cu scurtmetrajul sau "Bric Brac", selectionat printre altele in competitia Festivalului de la Berlin.

"Visul lui Adalbert" s-a clasat pe locul 7 la prima sesiune a concursului de finantare din 2010, la numai patru puncte distanta de ultimul clasa (locul 5). La aflarea rezultatelor, Gabriel Achim a declarat pentru HotNews.ro:

"Punctajul meu ca regizor era al doilea dupa cel al lui Bogdan Mustata, eu fiind si singurul dupa el care a fost selectionat la un festival de categorie A, Berlin. Mi se pare bizar ca acest regulament sa produca cazuri ca un actor admirabil, dar care n-a facut nici macar un exercitiu de regie de film (n.red.- Bogdan Dumitrache) sa debuteze cu lungmetraj. La ce e buna atunci competenta de regizor? E ca si cum un chirurg ar intra in operatie fara sa fi operat in viata lui, doar pentru ca a vazut filme. (...) Mi se pare o nedreptate, nu stiu daca voita sau nu, dar care pare extrem de bine ticluita."

Drum greu si pentru filmul despre Claudiu Crulic

Nedreptatita se considera si Anca Damian, care are un proiect unic in Romania, lungmetrajul documentar de animatie "Crulic - sau drumul spre dincolo", in care reface povestea tragica a lui Claudiu Crulic, romanul mort prin infometare anul trecut, in arestul preventiv din Cracovia, dupa ce incercase zadarnic sa ia legatura cu Consulatul Romaniei si sa-si dovedeasca nevinovatia pentru furtul de care era acuzat.

Crulic teaser from Crulic Movie on Vimeo.

Surprinzator, CNC a acordat un grant de dezvoltare proiectului, in 2008, dar n-a mai vrut sa-i dea in 2010 si grantul de productie. (In 2009 n-a existat un concurs de finantare.). Decizia e cu atat mai curioasa cu cat proiectul avea deja girul moral si ajutorul financiar al unor institutii poloneze prestigioase ca Polish Film Institute si Fondul Regional din Cracovia.

Polish Film Institute a acceptat sa finanteze proiectul cu 50.000 de euro inca de la sfarsitul anului trecut, in vreme ce Fondul Regional din Cracovia ii da 10.000 de euro. Daca ar exista un caz similar in Romania, cu un Claudiu Crulic polonez, parca stim de pe acum de cata sustinere s-ar bucura din partea alor nostri un documentar facut de polonezi.

Daca ar fi fost mai de inteles ca polonezii sa fie sceptici cu productia unui film care nu-i pune intr-o lumina favorabila (trei medici polonezi fiind judecati pentru ca l-au lasat pe Claudiu Crulic sa moara), Centrul National al Cinematografiei nu considera ca proiectul e reprezentativ pentru Romania.

Anca Damian spune ca decizia CNC ii pune in pericol finantarile deja existente. Filmul, produs de compania romaneasca Aparte Film, are deja un co-producator polonez si sperante pentru un al doilea coproducator strain.

Proiectul "Crulic - sau drumul spre dincolo" e sustinut moral de regizorii romani Radu Jude, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu, Andrei Ujica si Florin Iepan. Scenariul ii apartine Ancai Damian, care a fost ajutata de Elena Vladareanu. Desenatorii sunt: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Bentu, Dragos Stefan si Tuliu Olteanu. Vocea lui Claudiu Crulic, cel care comenteaza din off toata povestea, ii apartine actorului Vlad Ivanov si da o tenta tragi-comica filmului.