Co-producţia româno-italianăLa Soluzione Migliore (E mai bine aşa), cu Christo Jivkov (Apostolul Ioan din “Patimile lui Hristos” regizat de Mel Gibson) şi Dorotheea Petre în rolurile principale, a fost selectată în programul competiţional a Salento International Film Festival (SIIF) şi Culture & Cultures Intercultural International Film Festival (C&CIIFF).

Dorotheea PetreFoto: La soluzione migliore

Prezenţa la cele două festivaluri continuă periplul cinematografic început de La Soluzione Migliore odată cu Premiul „Van Gogh” pentru excelenţă în cinematografie acordat de către juriul Festivalului de Film de la Amsterdam la sfârşitul lunii mai.

În cadrul Salento International Film Festival desfăşurat între 3-12 septembrie a.c, La Soluzione Migliore participă în competiţia pentru cel mai bun lungmetraj alături de alte opt pelicule din Rusia, SUA, Italia şi India. Proiecţia filmului este programată pentru data de 11 septembrie, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Debutul lunii octombrie se preconizează a fi de bun augur pentru co-producţia româno-italiană, La Soluzione Migliore concurând de această dată la Culture & Cultures Intercultural International Film Festival (C&CIIFF), desfăşurat între 1-10 octombrie la Château de Padies, un castel din sudul Frantei. Pelicula turnată la Timişoara va intra în concurs la secţiunea Tomorrow, adresată producţiilor de documentar şi ficţiune care promovează dialogul intercultural şi înţelegerea globală prin intermediul cinematografiei.

Realizat exclusiv din fonduri private, La Soluzione Migliore a fost filmat anul trecut în Timişoara şi în oraşul italian Cividale dei Friuli, sub bagheta regizorului Luca Mazzieri (fost discipol al lui Michelangelo Antonioni). Co-producţia româno-italiană dintre Petru Dorobanţu, Lezard Film şi Lo Specchio Convesso a reprezentat o oportunitate deosebită şi pentru promovarea atracţiilor cultural-turistice ale Timişoarei, întrucat mare parte dintre scene surprind imagini filmate în Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, pe malurile canalului Bega, nelipsite fiind şi Catedrala Metropolitană sau Parcul Poporului, toate învăluite într-o cromatică cu totul specială.

La Soluzione Migliore spune povestea tânărului Marco (Christo Jivkov), un psihiatru italo-român care se află într-un moment de impas cauzat de sinuciderea soţiei sale, precum şi de relaţia bizară pe care o are cu sora sa vitregă, Maria (Elena Bouryka). Pentru a se refugia din această crudă realitate, Marco se reîntoarce la vechiul său loc de muncă, Spitalul Psihiatric Judiciar din Timişoara. Aici îl regăseşte pe Rikard (Enrico Lo Verso, cunoscut pentru rolul Riccardo Broschi din „Farinelli” de Gérard Corbiau), vechiul său prieten şi coleg, cât şi pe prietena acestuia, Laura (Dorotheea Petre), care lucrează la spital predând muzică în scop terapeutic. Dintre pacienţi, Marco îi acordă o atenţie specială lui Radu (Ovidiu Mihăiţă), un tânăr cu probleme grave, dar cu o luciditate şi o sensibilitate foarte pronunţate.

În timp ce Maria, rămasă în Italia, nu-i permite lui Marco să o uite, telefonându-i obsesiv, Laura, în mod evident atrasă de Marco, încearcă să înfiripe o legătură cu el, fapt care duce la înrăutăţirea relaţiilor cu Rikard. Dintre toţi, numai Radu pare să intuiască, în mod aproape profetic, alegerea pe care trebuie să o facă, „cea mai bună solutie”...

Din această toamnă La Soluzione Migliore va putea fi vizionat şi în cinematografele româneşti.