Castigatorul premiului Oscar, actorul Christoph Waltz, nu este austriac, ci german, a dezvaluit, joi, presa de la Viena, scrie AFP. Revelatia a provocat agitatie in media austriaca, mai ales ca Waltz era considerat una dintre vedetele cu care se mandrea Austria.

Christoph WaltzFoto: Agerpres

"Demascat: Waltz nu este austriac", a scris cotidianul Oesterreich pe prima pagina, in timp ce Die Presse se intreaba: "Oscarul primit de baiatul de aur al Vienei este al Austriei sau al Germaniei?"

Potrivit informatiilor, Waltz s-a nascut la Viena, unde a mers la scoala si a studiat actoria, insa el detine pasaport german, la fel ca si tatal sau. Mama sa e austriaca.

Cunoscut pana nu demult doar in Germania si Austria, Waltz a devenit un star international peste noapte dupa interpretarea memorabila a ofiterului nazist Hans Landa in productia "Ticalosi fara glorie/Inglourious Basterds", regizata de Quentin Tarantino.

Waltz a primit numeroase premii pentru acest rol, incluzand Screen Actors Guild, Golden Globe si Oscar.

El a fost elogiat de presa si opinia publica din Austria, iar in martie a fost primit de cancelarul Werner Faymann.

AFP scrie ca Waltz nu a dezvaluit niciodata adevarata lui nationalitate.

"Istoria ar putea fi curand indreptata: Waltz, care locuieste la Berlin si Londra, a demarat procesul de a primi cetatenia austriaca, lucru ce s-ar putea intampla pana la sfarsitul acestei luni", a precizat Oesterreich.