Deocamdata sunt trei - Mihai Gligor, Oana Rasuceanu si Dorina "Dodo" Oarga, si toti au functii de conducere, iar pana la inceperea Festivalului Tribeca din Doha, 26 octombrie, mai pot veni si altii din echipa TIFF-ului, ceea ce ii face pe colegii din staff sa glumeasca despre "mafia romaneasca". Romanii din Doha au povestit pentru HotNews.ro despre sarcinile lor si despre cat de mare e diferenta dintre munca la un festival romanesc si unul dintr-o tara bogata.

Mihai, Dodo, Oana in desertFoto: Arhiva personala

E al doilea an cand in echipa care organizeaza Doha Tribeca Film Festival lucreaza si trei romani. Prima oara a fost anul trecut, cand festivalul a avut si prima editie. Primul a plecat Mihai Gligor, care e secretarul general al Festivalului Transilvania (TIFF), ocupandu-se si de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), si care a lucrat in trecut si pentru festivalul de la Chicago. El a fost cel care le-a recomandat pe colegele sale de la TIFF, Oana Rasuceanu si Dorina Oarga, iar CV-urile lor au fost mai mult decat satisfacatoare.

De cativa ani, Mihai Gligor organiza la Cannes standul romanesc. In acest an el a venit pe Croazeta trimis de Institutul de Film din Doha, unde supervizeaza din luna martie departamentul de promovare internationala. Are un contract semnat pe un an si o droaie de responsabilitati, mai ales ca institutul abia s-a infiintat.

"Munca mea inseamna tot ce tine de promovarea internationala a institutului, al carui cel mai important proiect a fost lansarea de la Cannes cu tot ce a implicat ea, inclusiv standul si petrecerea cu peste 1.300 de invitati, printre care Martin Scorsese, Mallika Sherawat (big Bollywood star), Jean-Jacques Annaud, Harvey Weinstein, Stephen Baldwin, delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, dar si Radu Muntean, Maria Popistasu, Mihai Chirilov si Iulia Rugina", spune Mihai Gligor. (Imagini aici).

"Intr-un fel e ca si la noi - o extindere de la TIFF la APFR, doar ca aici avem si posibilitatea de a finanta filme", mai spune Mihai Gligor despre The Doha Film Institute, care mai are proiecte educationale si parteneriate cu Festivalul Tribeca din New York, World Cinema Fund (infiintat de Martin Scorsese) si Maisha' Filmmaker Labs fondat de Mira Nair.

In aceasta perioada, Mihai Gligor se ocupa de Programing operations, adica de partea logistica legata de filmele din festival, si de departamentul Venues, adica de managementul cinematografelor unde sunt proiectate filmele. E un pas inainte. Anul trecut conducea departamentul de invitati si avea in grija 300 de VIP-uri ("gigantic din punctul meu de vedere") cu o echipa de 16 fete ("greu de manageriat, crede-ma"). Ca treaba sa iasa si mai bine, departamentul s-a rupt acum in trei bucati mai mici. Dar si echipa festivalului creste.

In privinta comparatiei cu Romania, evident ca diferentele de buget sunt mari ("ceea ce iti da un confort pentru ca nu trebuie sa te limitezi la lucruri mici, dar si stresul si responsabilitatile sunt pe masura"), insa ceea ce poate parea surprinzator e ca "cei de aici studiaza si iau in serios modelul romanesc. Anul asta chiar am vrut sa aducem in juriu pe unul dintre regizorii noului val, dar programul nu i-a permis."

Pentru Mihai Gligor, placerea de a lucra pentru Institutul de Film din Doha tine de experienta de "a juca in alta liga", de faptul ca lucreaza cu profesionisti si ca poate avea acces la modul de lucru si la informatiile celor de la Tribeca. Si banii sunt evident mult mai multi decat in Romania. In plus, "la Doha nu sunt caini pe strada, taximetristi cu manele, serialul Elodia, etc". Dar sunt si neplaceri, mai ales temperaturile care ajung la 50 de grade, precum si umiditatea ridicata.

In timpul liber, la mall

Caldura i-a facut pe romani sa se adapteze din mers loisir-ului local. Oana Rasuceanu povesteste cum si-a petrecut prima zi libera: "Am vazut doua filme la mall, Inception si Toy Story 3. Aici oamenii isi petrec timpul liber numai la mall. Afara sunt 50 de grade, inauntru 18; afara esti inconjurat de nisip, inauntru ai magazine, restaurante, locuri de joaca, cinematografe, cafenele¬ tot. Asta e marea ciudatenie. Noi tanjim dupa aer, ploaie, verde, seri la terasa. Ei, desigur, nu duc lipsa acestor lucruri pentru ca nu le cunosc. Ghici ce am facut urmatorul weekend? Am mai vazut un nou film la mall (Despicable Me)."

Pentru Oana Rasuceanu, care sta la Doha (la fel ca Dorina Oarga) din iulie pana in noiembrie, festivalul inseamna placerea reintalnirii cu prietenii de anul trecut (colegii sunt din America, Marea Britanie, Canada, Qatar, Cehia, Egipt, Franta, Italia), dar si faptul ca e obligata sa se autodepaseasca ("N-ai cum sa spui ca nu poti sau ca nu vrei sa faci ceva, trebuie sa gasesti variante si solutii pentru orice"). Daca in 2009 ea a lucrat ca Registration Coordinator in cadrul departamentului Guest Relations, acum a fost promovata Volunteer Manager, ceea ce inseamna ca va conduce intre 800 si 1.000 de voluntari.

"Timp de o luna, imediat dupa terminarea Ramadan-ului, vom avea un soi de training al voluntarilor. Apoi, in apropierea festivalului, vom avea doua intalniri grandioase, in care vor primi programul si informatiile detaliate despre responsabilitatile fiecaruia", spune Oana Rasuceanu, care la TIFF este Director de Comunicare, si care acum va avea in subordine directa un coordonator si doi asistenti, plus coordonatori ai voluntarilor din fiecare departament mare (Guest Relations, Production, Hospitality, Venues, Communications).

Tot ea continua: "Nu stiu daca am mai multe de facut decat la TIFF, dar cu siguranta am de facut cu totul alt gen de lucruri. Daca anul trecut mi se parea ireal ca iti poti permite sa visezi un covor rosu cu De Niro si asta chiar sa se intample, acum am senzatia ca nu am plecat inapoi, acasa, niciodata."

Anul trecut, romanii erau impresionati de imaginea orasului care seamana cu o padure de zgarie-nori aparuta de nicaieri in plin desert. Doha e acum un loc familiar. Si pentru Dorina Oarga noul "acasa" inseamna colegii si atmosfera de lucru. Daca la TIFF ea se ocupa de Relatii Internationale, iar anul trecut a fost la festivalul din Doha Industry Coordinator, acum a fost promovata Filmmakers & Industry Manager si va conduce o echipa de opt oameni.

"Asta inseamna ca sunt responsabila atat de partea de invitati din industrie, cat si de cei care urmeaza sa isi prezinte filmul in festival (adica actorii, regizorii, scenaristii celor peste 40 de filme din selectia de anul acesta)." In momentul de fata, Dorina Oarga tocmai isi alcatuieste echipa.

O greseala, si pleci acasa

Tot in prezent se lucreaza "oficial" de la 9.30 dimineata pana la 7 seara, desi apar sedinte care pot tine pana noaptea. Programul e inca "lejer". Dorina Oarga: "E bine ca avem deocamdata toate weekend-urile din august libere. Din septembrie vom fi din ce in ce mai agitati si chiar si acea unica zi libera stim ca va fi cat se poate de plina de urgente". Deci prea putin timp pentru organizatori de a se bucura de luxoasele apartamente de hotel in care au fost cazati. In serile linistite, gatesc impreuna si joaca wii. In ziua libera, daca e chiar libera, se plimba prin souk, inchiriaza o masina si dau o raita prin oras sau intra la mall.

In acest an editia va fi mai ampla decat anul trecut - mai lunga, cu mai multe locuri de desfasurare si mai multe evenimente speciale. Deci va fi mai mult de lucru. Insa, la fel ca anul trecut, pretentiile pentru cei din staff sunt foarte mari. O singura greseala, si pleci acasa.

Robert De Niro nu a aparut inca la Doha, dar e prezent in intamplarile amuzante pe care cei din echipa Festivalului Tribeca din New York le povestesc colegilor straini. Festivalul Tribeca din Doha e fratele mai mic al celui de la New York si a fost infiintat cu scopul de a sustine cinematografia din Orientul Mijlociu. Daca alte festivaluri (cum e cel de la Salonic) se restrang in 2010 din pricina crizei, Doha Tribeca Film Festival are in acest an doua jurii si premii totale de 420.000 de dolari.

E adevarat, pregatirile nu au ajuns nici la jumatate, dar cei care lucreaza pentru festival isi fac deja planuri pentru vacanta de dupa. Daca Mihai Gligor va ramane legat de glia din Qatar pana la inceputul anului viitor, fetele spera ca imediat dupa festival sa dea o fuga impreuna cu alte colege sa vada India. Pana la urma, marele avantaj al unui asemenea job e ca iti permite sa vezi lumea.