"Puzzle pentru un orb", un lungmetraj regizat de Andrei Zinca, e cel mai ambitios proiect al celor de la Castel Film pentru acest an. Cu un buget de peste 5 milioane de euro, el va deveni cel mai scump film romanesc. Din distributia filmului care intra in productie in 6 octombrie cel mai important nume e cel al lui Frank Langella, interpretul presedintelui Nixon din "Frost/Nixon", de Ron Howard.

Dupa serialul "La urgenta", Andrei Zinca a scris un scenariu adaptare dupa piesa "Blind Date" a dramaturgului argentinian Mario Diament. Scenariul a castigat in 2008 o finantare de la Centrul National al Cinematografiei in valoare de aproximativ 350.000 de euro. "Puzzle For A Blind Man"/"Puzzle pentru un orb" va fi o coproductie internationala si va fi vorbit numai in limba engleza. Castel Film, principalul co-producator, va acoperi 70% din buget. Ceilalti co-producatori sunt compania germana Intuit Pictures GmbH si compania belgiana Saga Film. Compania franceza Eskwad este co-finantator.

Proiectul a mai aplicat pentru o finantare la Eurimages si mai primeste finantari din partea Televiziunii Romane (aproximativ 100.000 de euro) si a agentiei McCann-Erickson. Filmarile sunt programate sa inceapa in jurul datei de 4 octombrie 2010, urmand sa se desfasoare pe durata a cinci saptamani in Germania, la Paris si in Romania.

Piesa "Blind Date"/"Cita a ciegas" a fost reprezentata cu succes nu doar in America de Sud, ci si in Europa si SUA. Dramaturgul o definea intr-un interviu ca fiind "foarte romantica", avand "structura unei povestiri de Borges" si tratand "despre sanse ratate si despre pasiune". Personajul central, cel pe care il va interpreta Frank Langella, a fost de altfel construit pe personalitatea scriitorului argentinian Jorge Luis Borges.

O alta piesa a lui Mario Diament, "The Book Of Ruth" a fost montata in idis la Teatrul Evreesc de Stat din Bucuresti. De altfel, atat "The Book Of Ruth" cat si "Blind Date" au avut premiera europeana in Romania, la Teatrul Evreesc de Stat din Bucuresti. Mario Diament s-a nascut in 1942 in Buenos Aires si locuieste acum in Miami, Florida.

Cel mai important rol din "Puzzle For A Blind Man" va fi interpretat de actorul american Frank Langella, nominalizat in 2009 la Oscar pentru rolul din filmul lui Ron Howard, "Frost/Nixon". Nascut in 1938 si cu o cariera indelungata in teatru, unde a fost distins pana acum cu importante premii - trei premii Tony, un premiu Obie si un premiu Drama Desk -, Frank Langella a debutat pe marele ecran in 1970 cu "Diary of a Mad Housewife", o comedie regizata de Frank Perry, pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur.

Devine cunoscut gratie lui Dracula, pe care il interpreteaza intai pe scena, apoi si pe ecran (in regia lui John Badham, 1979), dar adevarata consacrare apare tarziu, de-abia in 2009, cand nuantata interpretare a rolului lui Richard Nixon din "Frost/Nixon" (regia Ron Howard) ii aduce mai multe nominalizari la premii importante (a pierdut Oscarul in favoarea lui Sean Penn care a fost preferat pentru rolul din"Milk").

Frank Langella a mai jucat, printre altele, in "Good Night, And Good Luck", "Lolita", "Cutthroat Island", "Superman Returns", "1492: Conquest of Paradise", "Wall Street: Money Never Sleeps", "The Ninth Gate" si The Twelve Chairs".

Anul trecut, cand filmul lui Andrei Zinca era in dezvoltare, Vlad Paunescu, directorul general Castel Film, a declarat pentru HotNews. ro ca fara doua vedete americane nu vor incepe filmarile. Deocamdata nu se stie cine va fi a doua vedeta de pe generic.

In schimb se stie ca din echipa lui Andrei Zinca va face parte directorul de imagine Marius Panduru, unul dintre cei mai solicitati operatori romani ai momentului. El a semnat recent imaginea lungmetrajelor "Restul e tacere", "Politist, adjectiv", "Eu cand vreau sa fluier, fluier" si "Cea mai fericita fata din lume"