Care sunt filmele ce vor da lovitura vara asta în sălile româneşti? Dăm cu banul - nu cu parul, şi numai de cinci ori. În topul nostru, din cinci poziţii - trei sunt francize, iar un film e pe cale să devină franciză. Mai rămâne unul - întâmplător, chiar cel situat pe primul loc. Ce ne spune asta? În principal, faptul că producătorii preferă, precauţi, să meargă pe căi ştiute.

Imagine din "Inception"Foto: www.outnow.ch

Începem cu ultima poziţie:

5.Salt. Premieră- 6 august

Iniţial, rolul principal în acest thriller realizat de Philip Noyce trebuia să fie interpretat de Tom Cruise. Era vorba despre un agent CIA despre care se află că ar fi spion rus însărcinat cu misiunea de a-l asasina pe preşedintele Statelor Unite şi care va trebui să se apere, cu toată lumea împotriva lui. Tom Cruise nu a mai rămas în proiect, se pare că şi din cauză că n-a dorit un rol asemănător celui din "Misiune imposibilă".

Aşa s-a ajuns la ideea cooptării unei actriţe în rolul agentului cu pricina. Şi nu oricare...

Numele Angeline Jolie a dus la rescrierea rolului. Angelina Jolie egal Evelyn Salt se potriveşte, se pare, cu dorinţa executivilor de la Columbia Pictures de a lansa în sfârşit o franciză cu un spion de sex feminin. Subiectul nu e original, dar filmul poate fi un exemplu de profesionalism la toate capitolele.

Filmul e co-scris de Brian Helgeland ("L.A. Confidential", "Zona verde"/"Green Zone", "Misterele fluviului"/"Mystic River"), fiind regizat de un clasic al genului, Philip Noyce, autorul filmelor "Singur împotriva preşedintelui"/ "Clear and Present Danger", "Jocuri patriotice/"Patriot Games" sau "Un american liniştit"/"The Quiet American".

4. Shrek pentru totdeauna/Shrek Forever After. Premieră - 16 iulie

Din păcate, cu această a patra parte, se închid copertele peste Far Far Away, lucru care teoretic ar trebui să crească numărul spectatorilor veniţi la înmormântare. După principiul "cine nu are probleme, inventează", filmul se deschide cu un Shrek deja plictisit de viaţa de familie, dar care regretă nu atât burlăcia cât "căpcăunia" (deşi Fiona îi lămureşte fondul problemei într-o frază: "Ai totul, numa' nu-ţi dai seama").

Ca să mai trăiască o zi de altădată, Shrek semnează un pact dubios cu Rumpelstiltskin şi ajunge într-un timp pe care nu ştie de unde să-l apuce. Filmul a fost lansat deja în SUA (în 21 mai), în 3D şi IMAX-3D, iar răspunsul criticilor a fost amestecat. Unii au spus că e cel mai bun film al seriei, alţii că s-a dus farmecul. După primele trei zile în SUA, filmul vânduse mai multe bilete decât prima parte a seriei, dar mai puţine decât celelalte două părţi.

După trei săptămâni deja are mai multe încasări decât "Shrek 3". Până la urmă, ştiu ce ştiu cei de la DreamWorks Animation când anunţă că trag obloanele.

3. Karate Kid/The Karate Kid. Premieră - 20 august

Remake-ul filmului din 1984 semnat de John G. Avildsen merge foarte bine în box-office-ul american. A avut premiera americană în 11 iunie, instalându-se în fruntea box-office-ului cu 55,7 milioane de dolari strânşi din circa 5.

300 săli, adică aproape de două ori mai mult decât filmul de pe poziţia următoare, "Echipa de elită"/"The A-Team", care are 25,7 milioane de dolari (şi care ajunge la noi în 25 iunie.).

Filmul regizat de Harald Zwart ("Pantera roz 2") se pare că e într-adevăr foarte simpatic. Cei care l-au văzut nu au remarcat doar momentele de acţiune, dar şi alchimia dintre Jackie Chan şi Jaden Smith care dă prospeţime reţetei clasice a filmului.

De altfel, părinţii lui Jaden Smith, Will Smith şi Jada Pinkett-Smith, sunt co-producători. Ei au dorit ca filmul să preia în linii mari subiectul celui din 1984, dar să fie concentrat pe Jaden Smith. Acesta interpretează rolul unui puşti afro-american de condiţie modestă care emigrează alături de mama lui în China, unde va fi familiarizat cu artele marţiale de un maestru ascuns sub halatul de îngrijitor.

2. Saga Amurg: Eclipsa/The Twilight Saga: Eclipse. Premieră - 2 iulie

Lansarea celei de-a treia părţi a sagăi e pregătită cu multă grijă şi ia proporţii îngrijorătoare. Distribuitorul român, MediaPro Pictures, anunţă că în preziua lansării se va organiza la Bucureşti Convenţia Amurg, la care fanii vor mărşălui dinspre Piaţa Unirii spre Parcul Naţional unde vor vedea "Amurg" şi "Luna nouă" gratis şi vor participa la multe concursuri.

Miza ar fi aceea că, dacă fanii vin în număr mare, vedetele filmului, Robert Pattinson si Kristen Stewart, ar putea fi convinse să viziteze România. Filmul regizat de către David Slade cu un buget de 65 milioane de dolari intră în cinematografele americane în 30 iunie. Este primul film din seria "Amurg" ce va fi lansat în sălile IMAX.

1. Începutul/ Inception. Premieră - 30 iulie

Filmul lui Christopher Nolan este pe primul loc nu pentru că a fost realizat cu un buget de 170 milioane de dolari, ci pentru că se anunţă ca unul dintre cele mai interesante filme ale anului. Fascinat de modul în care omul percepe realitatea, de complicata funcţionare a creierului omenesc, Nolan a scris, produs şi regizat un thriller SF care cel puţin din trailer se anunţă de o frumuseţe egală cu inteligenţa lui.

Secretul din jurul producţiei a sporit, normal, curiozitatea, mai ales că primele imagini date publicităţii nu dădeau niciun indiciu despre subiect. Pe urmă s-a aflat mai mult. Leonardo DiCaprio este un hoţ superior care intră în minţile oamenilor în timp ce aceştia visează, furându-le cele mai intime secrete. Misiunea cea mai grea va veni când conform unei înţelegeri care vizează viaţa sa personală, el va trebui nu să fure, ci să introducă o idee în mintea cuiva.

Ellen Paige, Marion Cotillard, Cillian Murphy, Michael Caine şi Tom Berenger completează distribuţia.