O delegatie americana, alcatuita din publicisti, distribuitori, programatori de filme de fictiune si de documentar, va veni in Romania pentru a participa la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania – TIFF. Vizita delegatiei americane la TIFF raspunde interesului din ce in ce mai mare al presei si al industriei cinematografice americane pentru noul cinema romanesc.

Editia din acest an a Festivalului International de Film Transilvania – TIFF prilejuieste o colaborare exceptionala intre Institutul Cultural Roman din Bucuresti si New York si importantul eveniment international din Cluj Napoca. In cadrul acestei colaborari se inscrie vizita delegatiei americane si publicarea unei reviste in limba engleza dedicata noului cinema romanesc si perceptiei acestuia in America.

Vizita delegatiei americane la TIFF raspunde interesului din ce in ce mai mare al presei si al industriei cinematografice americane pentru noul cinema romanesc, interes cultivat in mod constant si eficient in ultimii ani de catre filiala new yorkeza a Institutului Cultural Roman. Lansarea cu succes incepand din 2006 a Festivalului de Film Romanesc de la New York – initiativa a ICR New York, in colaborare cu TIFF si Tribeca Film Festival, organizarea in 2008 a Retrospectivei filmului romanesc la Lincoln Center si dezvoltarea unor relatii proactive cu marile festivaluri si organizatii de film din America au contribuit semnificativ la marirea vizibilitatii cinemaului romanesc peste ocean.

Delegatia va avea ocazia sa asiste la Zilele Filmului Romanesc, sa intalneasca regizori, producatori si distribuitori romani si sa participe la o masa rotunda sub titlul „Cinematografia romaneasca in America, A Love Story”, urmata de discutii cu publicul prezent la festival, in 3 iunie.

Vor fi prezenti la TIFF Scott Foundas, Programator al New York Film Fetival si Film Society of Lincoln Center; Alissa Simon, Programator al Palm Springs International Film Festival; Basil Tsiokos, Programator de Film Documentar al Sundance Film Festival; Maggie Kim, Programator al Tribeca Film Festival, New York; Daniel Elefante din partea companiei de distributie cinematografica Kino Lorber; si Susan Norget, publicist.

Institutul Cultural Roman va oferi, in cadrul Galei de inchidere a TIFF, Premiul pentru Cea mai buna regie, Premiul Special al Juriului si Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea lung metraj.