Regizorul Liviu Ciulei, personalitate marcanta a filmului si teatrului romanesc, va fi omagiat in cadrul celei de-a IX-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), prin acordarea Premiului de Excelenta si prezentarea a trei dintre cele mai importante filme ale sale in sectiunea traditionala a festivalului, 3X3.

Cariera spectaculoasa a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura in calitate de regizor, scenograf sau actor, recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase. Experientei in calitate de regizor, actor, scenograf sau scenarist i s-a adaugat si cea a unui foarte bun director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie timp de 10 ani pentru Teatrul Bulandra din Bucuresti, dar si pentru Teatrul Tyrone Guthrie din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase: Columbia University si New York University. In prezent, Liviu Ciulei este Director Onorific al Teatrului Bulandra.

Filmografia sa include unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei romanesti: "Padurea Spanzuratilor", film care i-a adus in anul 1965 Premiul de regie la Festivalul de la Cannes. Alaturi de "Valurile Dunarii" (1959) si "Eruptia" (debutul sau in regia de film din 1957), pelicula "Padurea Spanzuratilor" va fi prezentata in cadrul sectiunii 3 X 3. Liviu Ciulei se alatura astfel regizorilor Wim Wenders si Anurag Kashyap, omagiati in cadrul acestei sectiuni la cea de-a IX-a editie a festivalului.

"Valurile Dunarii", cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, in care este atat regizor, cat si interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiti sa calatoreasca pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Un love-story presarat cu momente de tensiune, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary in 1960. La TIFF 2010, publicul va putea revedea acest film in cadrul unei proiectii de gala, in prezenta protagonistei peliculei, actrita Irina Petrescu.

O alta proiectie de gala o reprezinta cea a filmului "Padurea Spanzuratilor". Fillmul va fi proiectat la TIFF 2010 in prezenta actorilor Victor Rebengiuc si Mariana Mihut.