Cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va gazdui pe 31 mai un experiment audio-vizual inedit: 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, un proiect initiat si sustinut de cunoscutul pianist si compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/Romania), in colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (Romania) si Dan Basu (Romania).

Evenimentul se va desfasura de la ora 20.30, in sala Auditorium a Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca.

Proiectul propune o coloana sonora inedita pentru legendarele "screen tests" ale artistului Andy Warhol. Filmate intre 1967-1970, "testele" lui Warhol prezinta portretele a diferiti artisti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli vizitatori ai "Fabricii" – locul in care Warhol s-a lasat inconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cat de diferiti, pe atat de interesanti. Filmarile au fost realizate de Warhol pe 16 mm, in alb-negru, fiind proiectate apoi in slow-motion si rezultand astfel niste video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o larga paleta de protagonisti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed pana la diversi anonimi care au facut parte din existenta lui Warhol la "The Factory".

Proiectul se va bucura in premiera de prezenta lui Mat Maneri, un celebru violist nominalizat la Premiile Grammy 2006 la categoria Best Alternative Music Album cu albumul "Pentagon".

TIFF 2010 va avea loc in perioada 28 mai - 6 iunie, in Cluj Napoca.