Miercuri 5 mai 2010, ambasadorul Frantei pentru Drepturile Omului, Francois ZIMERAY, va decerna Premiul Drepturilor Omului al ambasadei Frantei in Romania cineastului Claudiu Mitcu.

Ceremonia de decernare a premiului va debuta la orele 18.30 la Institutul Francez din Bucuresti Sala Elvire Popesco si va fi urmata de proiectia privata a filmului documentar AUSTRALIA de Claudiu Mitcu

Premiul Drepturilor Omului pune in valoare anul acesta lupta pentru o mai mare toleranta in sinul societatii romanesti.

Juriul Premiului Drepturilor Omului a tinut sa acorde aceasta distinctie cineastului Claudiu Mitcu pentru filmele sale documentare care prezinta o abordare deschisa a diversitatii si a marginalitatii.

Realizarile sale merita cu atat mai mult salutate cu cat impactul cinematografiei este de neinlocuit in combaterea prejudecatilor, atat prin forta de convigere cat si prin amploarea publicului care este vizat.

In cadrul PARADA Film, cu sprijinul producatoarei ADA SOLOMON si al producatorului executiv RAZVAN LAZAROVICI, Claudiu Mitcu isi propune in prezent ca proiect realizarea unui nou documentar pe tema situatiei minoritatilor sexuale din Romania. Contravaloare in bani a Premiului Drepturilor Omului va fi dedicata acestui proiect.

Premiul Drepturilor Omului 2010 isi concentreaza deci in mod special mesajul pe tema orientarii sexuale si a identitatii de gen a indivizilor, care nu ar trebui sa impiedice in nici un fel sa se bucure pe deplin de drepturile omului: protectia vietii private, libertatea de expresie, libertatea de asociere si de adunare fiind tot atatea garantii care protejeaza persoanele lesbiene, gay, bi si transexuale cat si actiunile impotriva discriminarilor, izolarii si violentelor la care pot fi supusi.