Festivalul International de Film East End a publicat recent lista scurta a filmelor care au fost selectionate pentru premiul Cel mai bun debut international (Best International Debut Feature Film) din cadrul festivalului. Aflat la cea de-a zecea editie, festivalul East End se va desfasura la Londra la sfarsitul lunii aprilie si va include peste 50 de lungmetraje, precum si evenimente speciale: ateliere de lucru, intalniri cu cineasti, concerte sau expozitii.

Potrivit ICR Londra, filmul Francesca se afla in competitie alaturi de alte 9 productii internationale (din Austria, Canada, Estonia, Franta, Iran, Polonia, SUA, Ungaria). Membrii juriului, printre care se afla Riina Spørring Zachariassen, Director al Festivalului de Film de la Copenhaga si Jason Wood, Director de Programe la Curzon Cinemas din Marea Britanie, vor selecta castigatorul, care devine automat regizor-in-rezidenta al festivalului din 2011.

Proiectia filmului Francesca, ce va avea loc pe 25 aprilie la cinematograful Rio si care va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu regizorul Bobby Paunescu, este sprijinita de Institutul Cultural Roman de la Londra.

Francesca a avut premiera in 2009 la Venetia, in deschiderea sectiunii „Orizzonti” a Festivalului de Film, unde a starnit un scandal mediatic. Filmul este povestea unei romance care vrea sa deschida in Italia o scoala pentru copiii imigrantilor si sa schimbe totodata perceptia italienilor despre romani. Francesca este pregatita sa infrunte orice, chiar si retinerile apropiatilor sai. Numai ca evenimentele se precipita, adevaruri dureroase ies la iveala si prioritatile se schimba.

Alaturi de Monica Birladeanu, din distributie mai fac parte Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobantu, Dana Dogaru.

Filmul este produs de Cristi Puiu si Bobby Paunescu pentru Mandragora Movies.